5 egyszerűen gondozható dekoratív növény

Spread the love

A kert amellett, hogy egy remek hely a feltöltődésre, kikapcsolódásra és a különféle családi programokra, rendszeres munkát is biztosít a kertbarátok számára. Semmi esetre sem szeretnénk elvenni olvasóink kedvét a kertészkedéstől, azonban azt fontos látni, hogy egy kert nagyon sok tennivalót adhat az év folyamán, ami például munka mellett akár terhes is lehet. Ha egyszerre szeretnénk élvezni a szép, rendezett kert látványát, ugyanakkor nem szeretnénk hosszú órákat tölteni a kertészkedéssel, akkor is van megoldás!

Fontos, hogy már a kert megtervezése során átgondoljuk, hogy mennyi időt szeretnénk a kertészkedésre fordítani. Ha amellett tesszük le a voksunkat, hogy csak minimális időt áldoznánk a kert fenntartására, akkor rengeteget segít, a megfelelő növények kiválasztása. Egyszerűen fenntartható kertbe, érdemes olyan növényeket választani, melyeket nem károsítanak gyakran a különféle kártevők és betegségek, kevés öntözést és gondoskodást igényelnek, valamint nem szemetelik tele a kertet, és az sem jelent hátrányt, ha sokáig díszítenek.

Ha ilyen egyszerűen gondozható növényeket választunk, akkor sem kell aggódni, hogy a kert unalmas lesz, számos olyan virágzó dísznövény ismert, amely legalább annyira szép, mint a több gondozást igénylő társai. A továbbiakban ezek közül mutatunk be ötöt.

Közönséges levendula (Lavandula angustifolia)

A levendula az egyik legismertebb és legnépszerűbb nyáron virágzó dísznövényünk, mely jó választást jelent, ha egyszerűen fenntartható kertet vagy mediterrán stílusú kertet szeretnénk kialakítani. Csoportosan ültetve fantasztikusan mutat, de használhatjuk ágyások szegélyezésére, vagy társíthatjuk más növényekkel is. A levendula ültetése mellett szól tovább az is, hogy a méhek és pillangók is nagyon kedvelik a virágát, így ha a beporzó rovarok számára is vonzó kertre vágyunk, ne hagyjuk ki a kertből!

A levendula a csekély törődést is illatos virágokkal hálálja meg. Ültessük napos helyre, nem túlságosan kötött talajba, mivel a pangó vízre érzékeny. Rendszeresen az ültetést követő időszakban kell öntözni, a begyökeresedés után már nagyon jól bírja a szárazságot. Később elegendő, ha a tartósan száraz időszakokban adunk neki vizet.

A levendulával kapcsolatban egy gondozási munkát lehet kiemelni, ez nem más, mint a metszés, azonban ez is nagyon egyszerű. A virágzás után vágjuk le az elszáradt virágokat, ősszel pedig vágjuk vissza a levendulát a kétharmadára. A visszavágás során arra figyeljünk, hogy ne vágjunk bele a fás részekbe. Ha az őszi metszés elmarad, tavasszal pótolhatjuk.

Kokárdavirág (Gaillardia)

A kokárdavirág Északnyugat-Amerikában őshonos növény, évelő és egynyári fajai is ismertek. Közös bennük, hogy rendkívül látványos virágokkal díszítenek, valamint, hogy nagyon jó ellenálló képességű növények. A kokárdavirág virágágyásban valamint kaspóba ültetve is rendkívül jól mutat, ha nem foglalkozunk sokat a gondozásával, akkor is szépen fejlődik, jól viseli a szárazságot is. Napos helyre, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Gondozási feladatként az elvirágzott virágfejek eltávolítását lehet megemlíteni.

Ha ezt elvégezzük, nagyon sokáig díszít, egész nyáron gyönyörködhetünk virágaiban. Magról és tőosztással is szaporíthatjuk, ha azonban nem szeretnénk a szaporítással, vagy új növények vásárlásával és ültetésével bajlódni, akkor válasszunk évelő fajt, mint amilyen például a Gaillardia aristata is.

Molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum)

A molyhos madárhúr párnát alkotó, alacsony termetű, bokrosodó évelő növény, melyből rendkívül látványos foltot hozhatunk létre a kertben, ház előtti ágyásban, de ültethetjük sziklakertbe is. Kimondottan igénytelen, ellenálló növény, mely a csekély törődést is csodaszép külsejével hálálja meg.

Levelei szürkészöld árnyalatúak, fehér virágai nagy tömegben nyílnak, tavasz végén, valamint a nyár első felében. Ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Jól fejlődik tápanyagban kevésbé gazdag talajokban is.

Pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)

A pillangóvirág annak ellenére, hogy egynyári növény, nem maradhatott ki ebből az összeállításból, mivel a kertben változatosan felhasználható, nagyon mutatós és egyszerűen nevelhető növényről van szó. Alacsony és magas fajtái is kaphatók a kertészetekben, előbbieket talajtakaróként, utóbbiakat ágyások nagyobb foltjaként vagy háttérnövényeként ültethetjük. Önvető képessége kitűnő, azaz elszórt magjairól a következő évben újra kihajt.

Rózsaszín, bordó, fehér vagy cirmos virágai nyáron díszítenek. Jó szárazságtűrő dísznövény, mely tűző napos helyen, tápanyagban szegényebb talajba ültetve is szépen fejlődik.

Sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia)

A sudárzsálya felálló hajtású, nagytermetű évelő félcserje, mely rendkívül jól mutat nagyobb kertekben. Jól társítható más növényekkel, például díszfüvekkel vagy a kasvirággal. Felálló hajtásai hajlamosak rá, hogy szétterüljenek, ráhajoljanak más növényekre, ezért hagyjunk számára elegendő helyet a kertben. Nyáron valamint ősz elején díszít levendulakék vagy sötétkék árnyalatú virágaival, de molyhos, szürkészöld színű levelei is szépek.

Virágait a méhek is nagyon szeretik, így méhbarát kertbe is ültethető. A sudárzsálya jó ellenálló képességű növény, mely a városok szennyezett levegőjét is jól bírja. Ültetési helyéül napos, világos helyet keressünk, lehetőség szerint lazább szerkezetű, homokos talajba ültessük. Gondozási feladatként a metszést lehet megemlíteni, ami azonban nem túl bonyolult. Kora tavasszal vágjuk vissza a növényt, így nagyon szép bokros formája lesz. Szépen ki fog hajtani!

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek egy egyszerűen gondozható ugyanakkor mutatós kert kialakításához. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Tetszett a cikk? Nyomj egy like-ot, küld el ismerőseidnek!

Képek forrása: Pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük