Mit ehet és mit nem a tyúk? – Hasznos lista
A tyúkok híresek arról, hogy „mindent megesznek” – de ez csak részben igaz. Valóban sokféle maradékot, zöldséget, magot elfogyasztanak, ám vannak olyan ételek és anyagok, amelyek kifejezetten károsak vagy veszélyesek lehetnek számukra.
Ha szeretnél természetes, vegyszermentes módon etetni, és biztosra menni, érdemes tisztában lenni azzal, mit ehet és mit nem ehet a tyúk. Ez a cikk pontosan ebben segít.
Általános szabály: ne emberként etesd!
A legfontosabb alapszabály, hogy a tyúkok nem emberek – nem bírják a sót, nem tudják feldolgozni az erősen fűszerezett, zsíros, vagy romlott ételeket. Ami nekünk finom, nekik akár veszélyes is lehet.
Tyúktartás kezdőknek – minden amit tudnod kell!
Érdemes tehát mindig úgy gondolni a tyúkra, mint egy kerti állatra: természetes, nyers vagy enyhén feldolgozott növényi eredetű ételeket adj neki.
Amit nyugodtan adhatsz a tyúkoknak
Az alábbi ételek biztonságosak, sőt, sok közülük kifejezetten egészséges a tyúkok számára:
Zöldségek, növények
- Sárgarépa, répa héja (reszelve is)
- Cékla (mértékkel, mert színezheti a trágyát)
- Cukkini, tök, sütőtök
- Saláta, káposztalevél (de ne túl sok, mert hígíthatja a trágyát)
- Zeller, paszternák, petrezselyemgyökér
- Főtt krumpli (héj nélkül, nem csírázott!)
Gabonák, keményítők
- Főtt rizs, tészta (só nélkül)
- Kenyérhéj, szikkadt péksütemény (kis mennyiségben)
- Zab, árpa, kukorica (darált vagy tört formában)
Konyhai maradékok
- Zöldségpucolásból maradt héjak
- Főtt zöldségek, leveszöldség maradék (só és hús nélkül)
- Főtt tojás (összetörve, héj nélkül)
Kerti dolgok
- Lehullott alma, körte
- Fűnyesedék (csak ha friss, nem erjedt)
- Tyúkhúr, lucerna, csalán (frissen vagy szárítva)
Amit semmiképp ne adj a tyúkoknak
Ezek az ételek vagy mérgezőek, vagy emésztési problémát, akár elhullást is okozhatnak:
Mérgező, veszélyes ételek
- Nyers, csírázó burgonya (szolanin tartalma mérgező)
- Zöld paradicsom, paprika csuma, padlizsán (szolanin!)
- Csokoládé, cukorka, édesség
- Hús, felvágott, kolbász
- Penészes, romlott élelmiszer
Nem javasolt, problémás dolgok
- Sós ételmaradék (pl. pörkölt, rántott hús panírja)
- Olajos, zsíros maradék (pl. sült krumpli)
- Tej, tejtermék (hasmenést okozhat)
- Citrusfélék (ritkán, kis mennyiségben, de kerülendő)
A hús és húsmaradék azért is problémás, mert a tyúkokat ragadozói viselkedésre ösztönözheti (pl. egymás tollát csipkedhetik), ráadásul könnyen megromlik.
TIPP: használj „tyúkos” vödröt a maradéknak
Ha vegyesen eteted a tyúkokat, érdemes konyhában tartani egy külön vödröt vagy tálat, amibe minden olyan maradékot dobálsz, amit szabad adni nekik. Így nem kell minden egyes alkalommal végiggondolnod, hogy mi mehet – elég, ha egyszer jól megtanulod a szabályokat.
Nap végén kimehetsz vele, és egyszerűen kiöntheted az etetőbe vagy a komposzthalomra a kifutóban.
Mit kezdj a tojáshéjjal?
Sokan kidobják, pedig a tojáshéj kiváló kalciumforrás!
Fontos, hogy összetörve add, különben a tyúkok „rákaphatnak” a saját tojásaikra is. Ha megszárítod a héjakat, majd kézzel vagy mozsárban összezúzod, egy külön edényben naponta kínálhatod – szinte mindig el fog fogyni.
A tyúkok valóban sok mindent megesznek – de nem mindegy, mit adsz nekik. Ha betartod a fenti irányelveket, nemcsak az állataid maradnak egészségesek, hanem a tojásaik minősége is jobb lesz.
Ez pedig pont az, amiért sokan belekezdenek a tyúktartásba.