Az almafa betegségei és kezelésük
Az almafa az egyik leggyakrabban termesztett gyümölcsfa a magyar kertekben, de sajnos számos betegség célpontja lehet. A varasodás és a lisztharmat a két leggyakoribb gombás fertőzés, ami komoly károkat okozhat a termésben és magában a fában is. Ezek a betegségek nemcsak a gyümölcs minőségét rontják le, hanem a fa általános állapotát is gyengítik, ami hosszú távon a termőképesség csökkenéséhez vezethet. A jó hír, hogy megfelelő időben felismert tünetek esetén hatékonyan lehet védekezni ellenük.
Fontos tudni, hogy mindkét betegség nedves, párás időjárási körülmények között terjed a leggyorsabban, ezért a tavaszi és kora nyári hónapok különösen kritikusak. A megelőzés sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint a már kialakult fertőzés kezelése. Sok kertész csak akkor kezd el foglalkozni a problémával, amikor már látványos károkat okoz, pedig a korai beavatkozás jelentősen csökkenti a vegyszerhasználat szükségességét.
A betegségek felismeréséhez nem kell szakértőnek lenni, a jellegzetes tünetek alapján bárki azonosíthatja őket.
A varasodás jellegzetes tünetei
A varasodást az Venturia inaequalis nevű gomba okozza, és talán ez a legismertebb almafa betegség. A leveleken először apró, olajzöld foltok jelennek meg, amelyek fokozatosan barnulnak és fekete, bársonyos felületet kapnak. Ezek a foltok általában a levél fonákán kezdődnek, majd átterjednek a színére is. A fertőzött levelek idővel megsárgulnak és lehullanak, ami gyengíti a fát és csökkenti a fotoszintézis hatékonyságát. A gyümölcsön megjelenő tünetek még feltűnőbbek: barnás-fekete, parásodott foltok alakulnak ki, amelyek körül a gyümölcs héja megrepedezik. Ezek a repedések bejárati kaput nyitnak más kórokozóknak is, így a gyümölcs gyakran másodlagos fertőzést is kap.
A varasodás tavasszal kezdődik, amikor a gomba spórái a lehullott, fertőzött levelekből felszabadulnak. Az esőcseppek és a szél segítségével jutnak fel a fára, és nedves körülmények között néhány órán belül megfertőzik a fiatal leveleket és virágokat. A gomba fejlődéséhez 16-24 Celsius fokos hőmérséklet és tartós nedvesség szükséges. Egy esős tavaszi időszak alatt akár többszöri fertőzési hullám is előfordulhat. A betegség különösen a sűrű lombozatú, rosszul szellőző fákon terjed gyorsan, ahol a levelek hosszabb ideig maradnak nedvesek.
Lisztharmat: a fehér por a leveleken
A lisztharmat egy másik gyakori gombás betegség, amit a Podosphaera leucotricha okoz. A neve onnan ered, hogy a fertőzött növényi részeken fehér, lisztes bevonat jelenik meg. Ez a bevonat valójában a gomba micéliuma és spóratartói, amelyek a növény felületén élősködnek. A lisztharmat elsősorban a fiatal hajtásokat, leveleket és virágbimbókat támadja meg. A fertőzött levelek deformálódnak, felkunkorodnak, és a növekedésük lelassul. A hajtások is torz fejlődést mutatnak, rövidek és vastagok maradnak.
A betegség tavasszal indul, amikor a gomba a rügyekben áttelelve megkezdi a szaporodását. A lisztharmat ellentétben a varasodással száraz, meleg időben is jól terjed, sőt, a túlzott nedvesség még gátolhatja is. A 20-25 fokos hőmérséklet ideális számára. A fertőzött virágok gyakran nem fejlődnek ki, vagy ha mégis, a gyümölcs felületén rozsdás foltok maradnak. A lisztharmat különösen a fiatal, gyorsan növekvő fákon okoz komoly gondot, mert azok hajtásai különösen fogékonyak a fertőzésre. A betegség gyengíti a fát, és ha évről évre visszatér, jelentősen csökkenti a termőképességet.

Megelőzés helyes metszéssel és faápolással
A legjobb védelem a betegségek ellen a megfelelő termesztési gyakorlat. A metszés kulcsfontosságú szerepet játszik a megelőzésben. Télen, a nyugalmi időszakban alaposan át kell nézni a fát és el kell távolítani az összes beteg, száraz és keresztező ágat. A cél egy légies, jól átszellőző lombkorona kialakítása, ahol a levelek gyorsan megszáradnak eső után. A sűrű, zsúfolt korona ideális környezetet teremt a gombás betegségek számára, mert a nedvesség sokáig megmarad benne.
A lehullott levelek eltávolítása ősszel szintén alapvető megelőzési módszer. A varasodás spórái ugyanis ezekben a levelekben telelnek át, és tavasszal onnan indulnak újra. Ha összegyűjtöd és elégeted vagy komposztálod őket magas hőmérsékleten, jelentősen csökkentheted a fertőzés kockázatát. A fa körüli talajt is érdemes tavasszal felforgatni, hogy a felszínen maradt spórákat a föld mélyére juttasd. A megfelelő távolság betartása a fák között szintén segít, mert így a levegő jobban áramlik közöttük. Ha új fát ültetsz, válassz olyan fajtát, ami ellenálló a varasodással és lisztharmattal szemben. Vannak kifejezetten rezisztens fajták, amelyek sokkal kevesebb gondot okoznak.
Vegyszeres védekezés a varasodás ellen
Ha a megelőzés nem volt elég hatékony, vagy már megjelent a fertőzés, vegyszeres kezelésre van szükség. A varasodás elleni védekezést tavasszal kell elkezdeni, még mielőtt a tünetek megjelennének. Az első permetezést a rügyfakadás idején érdemes elvégezni, amikor a bimbók megduzzadnak, de még nem nyíltak ki teljesen. Ekkor réz alapú szereket vagy kénport használhatsz, amelyek megelőző hatásúak. Ezek a szerek védőréteget képeznek a növény felületén, és megakadályozzák a spórák kicsírázását.
A virágzás után következik a második kritikus időszak. Ilyenkor már specifikus gombaölő szereket kell használni, mint például a mankozeb vagy a difenokonazol tartalmú készítmények. Ezeket 10-14 napos időközönként kell alkalmazni, különösen ha esős az időjárás. A permetezést mindig száraz, szélcsendes időben végezd, lehetőleg reggel vagy este, amikor a nap nem süt erősen. A szer minden növényi részt egyenletesen be kell, hogy vonjon, különös figyelmet fordítva a levelek fonákára. A gyümölcsök megjelenése után is folytatni kell a védekezést, de ilyenkor már rövidebb várakozási idejű szereket válassz, hogy a betakarításkor ne maradjon vegyszermaradvány a gyümölcsön.
Permetezési naptár és időzítés
A sikeres védekezés titka a megfelelő időzítés. A varasodás elleni első permetezést a zöld bimbó stádiumban végezd el, amikor a bimbók zöldek, de még zártak. A második kezelés a rózsabimbós állapotban következik, amikor a virágbimbók már látszanak, de még nem nyíltak ki. A virágzás után, amikor a szirmok lehullottak, jön a harmadik permetezés. Ezt követően a gyümölcs mogyoró méretéig 10-14 naponta ismételd meg a kezelést. Ha esős az időjárás, rövidebb időközökre is szükség lehet. A permetezést mindig a várható eső előtt végezd el, mert az eső lemoshatja a szert, mielőtt az hatni kezdene.
Lisztharmat elleni védekezési stratégia
A lisztharmat elleni védekezés más megközelítést igényel, mint a varasodásé. A kén alapú készítmények itt is hatékonyak, de csak megelőzésre alkalmasak. Ha már megjelent a fehér bevonat a leveleken, fungicidekre van szükség. A triazol csoportba tartozó hatóanyagok, mint a tebukonazol vagy a penkonazol, jól működnek lisztharmat ellen. Ezeket a virágzás után kell alkalmazni, amikor a fiatal hajtások növekedésnek indulnak. A lisztharmat elleni permetezést általában 2-3 alkalommal kell megismételni 14 napos időközönként.
A fertőzött hajtásokat és leveleket már a tünetek megjelenésekor le kell vágni és el kell égetni. Ez mechanikai módszer, de nagyon hatékony a fertőzés terjedésének megállításában. A levágott részeket ne hagyd a fa alatt, mert onnan továbbterjedhet a gomba. A kénes permetezést meleg időben óvatosan kell alkalmazni, mert 30 fok felett fitotoxikus lehet, vagyis károsíthatja a növényt. Ilyenkor inkább más hatóanyagú szert válassz. A lisztharmat ellen a biológiai védekezés is működhet: vannak olyan baktériumtörzsek, amelyek gátolják a gomba növekedését, de ezek hatékonysága kisebb, mint a vegyszereké.
Biológiai és környezetbarát megoldások
Ha kerülni szeretnéd a szintetikus vegyszereket, vannak természetesebb megoldások is. A nátrium-hidrogén-karbonát, vagyis a szódabikarbóna vizes oldata enyhébb fertőzések esetén hatékony lehet mindkét betegség ellen. 5-10 gramm szódabikarbónát 1 liter vízben feloldva, néhány csepp mosogatószerrel kiegészítve permetezőszerként használható. Ez a módszer inkább megelőzésre alkalmas, és gyakori ismétlést igényel. A fokhagyma vagy a hagymahéj főzete szintén népszerű házi szer, bár hatékonysága tudományosan nem igazolt minden esetben.
A réz alapú szerek, mint a bordói lé, organikus gazdálkodásban is engedélyezettek, és jól működnek varasodás ellen. Ezeket azonban óvatosan kell adagolni, mert a réz felhalmozódhat a talajban. A kénes permetszerek szintén természetes eredetűek és széles körben használhatók. A biológiai készítmények, amelyek hasznos gombákat vagy baktériumokat tartalmaznak, egyre népszerűbbek. Ezek a mikroorganizmusok versenyeznek a kórokozókkal a tápanyagokért és a helyért a növény felületén, így gátolják azok szaporodását. A Bacillus subtilis alapú készítmények például jó eredményeket mutatnak lisztharmat ellen.
Ellenálló fajták választása
Ha új almafát telepítesz, érdemes olyan fajtát választani, ami genetikailag ellenálló a betegségekkel szemben. A nemesítők az elmúlt évtizedekben kifejezetten erre fókuszáltak, és ma már számos rezisztens fajta elérhető. A Topáz, a Rebella, a Florina vagy a Rajka például kiváló ellenállóságot mutat varasodással szemben. Ezek a fajták nem teljesen immunisak, de sokkal kevesebb kezelést igényelnek, mint a hagyományos fajták. A lisztharmat ellen is vannak ellenállóbb változatok, bár ez ritkábban fordul elő a fajtaleírásokban.
Az ellenálló fajták választása hosszú távon a legjobb befektetés. Nemcsak a permetezések számát csökkenti, hanem a vegyszerköltséget és a munkaidőt is. Ráadásul ezek a fák általában egészségesebbek és hosszabb élettartamúak. Persze a fajtaválasztásnál más szempontokat is figyelembe kell venni: az íz, a termésidő, a tárolhatóság és a helyi éghajlathoz való alkalmazkodás mind fontosak. De ha van lehetőséged, mindenképpen válassz olyan fajtát, ami legalább varasodás-ellenálló, mert ez a betegség okozza a legtöbb gondot a magyar kertekben.
Gyakori hibák a betegségek kezelésében
Sok kertész túl későn kezdi el a védekezést, amikor már látványos tünetek jelentek meg. Ilyenkor sokkal nehezebb és drágább a kezelés, és a kár már részben megtörtént. A megelőzés mindig hatékonyabb, mint a gyógyítás. Másik gyakori hiba a permetezési időközök be nem tartása. Ha egyszer permetezünk, aztán hetekig nem, a védelem megszakad és a gomba újra elszaporodhat. A rendszeresség kulcsfontosságú, különösen esős időszakokban.
Sokan nem olvassák el a készítmények használati útmutatóját, és rossz dózisban vagy rossz időben alkalmazzák a szert. A túladagolás sem jó, mert károsíthatja a fát, az aluladagolás pedig hatástalan. A permetlé elkészítésénél mindig pontosan mérd le a szert és a vizet. Vannak, akik ugyanazt a szert használják éveken keresztül, ami rezisztencia kialakulásához vezethet. Érdemes váltogatni a különböző hatóanyag-csoportokat. A permetezés időpontja is számít: napközben, erős napsütésben végzett kezelés égési sérüléseket okozhat a leveleken, és a szer is gyorsabban lebomlik.
