Betonkeverő – milyen gépet válassz, hogy jól járj?

Spread the love

A beton az építéstechnológiánk egyik alapja, nélküle nagyjából elképzelhetetlen egy ház felépítése. Épp ezért fontos, hogy gyorsan és jó minőségben legyél képes betont készíteni. Ez fennáll akkor is, ha otthon a családi ház építéséről, vagy esetleg az ilyen-olyan “csinosítgatásokról” (kerítés, járda készítés) van szó, illetve akkor is, ha ipari méretekben vennéd igénybe.

Milyen típusú betonkeverők vannak?

Két nagy típust különböztethetünk meg, ezek a szabadon ejtő és a kényszerevő betonkeverők.

Szabadon ejtő vagy gravitációs – ez a “hagyományos” betonkeverő, amit ezerszer láthattál már. Pofonegyszerű szerkezet, amit egy kis energiaigényű motor hajt, lakossági felhasználásra ilyet használnak, ám a legtöbb kisebb-nagyobb ipari építkezésnél is szabadon ejtőt alkalmaznak. A forgó keverődob egy nyílással rendelkezik, itt kell adagolni a keverni kívánt anyagot, a kész betont is ezen keresztül tudod üríteni. Könnyen mozgatható, általában 50-60 kilós szerkezetek, melyeken a dob könnyedén állítható a töltő, keverő és ürítő helyzetek között. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy oldalra billented a keverődobot, belelapátolod szép sorban a beton hozzávalóit, majd utána keverő állásba állítod vissza és így járatod a kívánt

Kényszerevő – sokkal nagyobb teljesítménnyel és ezzel együtt nagyobb energiaigénnyel is rendelkeznek, mint kisebb társaik. Magas keverési hatékonyságuk van, ezeket a gépeket szinte kizárólag nagyobb építési vállalkozások vásárolják, lakossági felhasználása nem kifizetődő.
Két altípust lehet ezen belül megkülönböztetni.

 – teknős – a keverőedény henger formájú.

 – tányéros – forgó- és állótányéros kivitelben is kaphatóak, a fő különbség, hogy a forgótányéros esetében a tányér is forog és az ürítés középen történik, ezzel szemben az állótányérosnál csak a tányér szélén valósulhat meg az ürítés.

Milyen szempontok vannak, ha otthonra kell betonkeverőt venni?

Ha most állsz új otthon építése előtt, akkor láthatod, hogy milyen horror árakon dolgoznak ma már a munkások. Amennyiben van egy kis affinitásod hozzá, akkor rengeteg dolgot te magad is elvégezhetsz, ennek pedig egyik eleme a betonkeverő gép használata, melyben a hagyományos betont, vagy az újabb fejlesztésű falazóhabarcsot is megkeverheted.

Azonban nem csupán addig tudod igénybe venni, míg felállnak a falak, hisz a falazás után is számtalan dolgot kell még egy kertes házban csinálni, ha állnak a falak, akkor lehet nekiállni egy garázsnak, a kerítést is érdemes beton alapra tenni, a ház körüli járdákat is ezzel tudod jó minőségű anyagból megcsinálni, sőt, ha egy kicsit kreatív vagy, akkor további sok-sok esztétikus dologgal még otthonosabbá teheted házadat.

Otthoni használatra leginkább a 120-140 literes elektromos változatokat javasoljuk, egy ettől nagyobb, erősebb nagy valószínűséggel nem lenne kihasználva, a betonkeverő ár pedig egyenes arányban megy felfelé a dob és a motor méretével. 60-80-100 ezer forint körül viszont már bőven találhatsz olyat, ami évekig kiszolgál majd téged, sőt akár a szomszédok házát is ezzel építhetitek fel, az ipari betonkeverő árak viszont pár nagyságrenddel ezek fölött vannak.

Mik az ipari betonkeverő jellemzői?

Mivel nem hétköznapi, “hobbi” felhasználásra, hanem komoly építkezésekre tervezték őket, ezért ipari betonkeverőink nagyságrendekkel magasabb keverési teljesítménnyel rendelkeznek, mint kisebb, elektromos társaik. Óránként több köbméter betont képesek készíteni több száz literes keverődobjukban.

Fokozott használatra készültek, ezáltal hosszabb üzemórák mellett is sokkal-sokkal tovább bírják meghibásodás nélkül.

Erőteljes felépítésűek, hogy ellenálljanak az építkezésen kevésbé figyelmes munkásoknak, strapabíróak, kevesebb figyelmet és törődést igényelnek – és még ezek mellett is sokkal tovább szolgálnak rendületlenül.

A nagyobb teljesítmény masszívabb felépítményt kíván. Súlyuk és méretük is meghaladja a hagyományos betonkeverő gépekét, hisz folyamatosan, megállás nélkül kell tenniük a dolgukat. Annak érdekében, hogy a hibák számát minimalizálják, a gyártók a fontos alkatrészeket erős öntvényből készítették!

Ezt a nagyobb súlyt mozgatni is kell, erős kerekek és vontatható vázszerkezet biztosítja azt, hogy könnyedén a kívánt helyre juttathasd gépeinket.

Benzines betonkeverő

A meghajtási mód is erőteljesen eltér a hétköznapi, “ház körüli” szerkezetektől. Dízeles vagy benzines betonkeverő gépeink nincsenek külső energiaforráshoz kötve, így bármilyen, a közművektől elzárt helyen használhatóak, ezáltal nincs semmi, ami hátráltatná a betonozás, az építkezés zavartalan haladását!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük