BarkácsolásEgyéb kategória

Akkumulátoros fúrógép kisokos

Spread the love

Egy férfiembernek kell, hogy legyen fúrója…na jó, de mégis milyen fúró kell?

Akksis vagy árammal működő? Kicsi, egyszerű, esetleg valami robosztus? Minden attól függ, mire szeretnéd használni majd. Ebben a cikkben próbálunk segíteni kicsit, hogy mit nézz meg egy-egy fúró adatlapján, hogy könnyebben tudj választani a töménytelen sok fúró között. Ebben a cikkben főleg az akkumulátoros fúrókról fogunk bővebben beszélni, de az általánosabb paraméterek ugyanúgy megállnak a hálózatról működő változatokra is.

Mire jó a fúró?

Először is, te csináld, ha fában szeretnél dolgozni, például ha polcokat akarsz felrakni vagy bútort szerelni. A fúrógépek kiválóan alkalmasak fadarabokon való fúrásra és csavarozásra. Fontos, hogy megfelelő fúrószárat és sebességet válassz, hogy ne roncsold meg a fát, és szép, tiszta lyukakat tudj készíteni.

Ha fémbe szeretnél fúrni vagy csavarozni, akkor is jó választás lehet a fúrógép. Te csináld, ha például szeretnél fémkerítést vagy tartókat felszerelni. Fontos azonban megfelelő fúrószár és sebesség beállítása, hogy elkerüld a fém megsérülését és a fúró túlmelegedését.

Ha betonba kell fúrni, például ha szeretnél valamilyen tárgyat felfüggeszteni a falra, akkor is használhatsz fúrógépet. Te csináld, hogy előre megjelöljed a fúrási helyet, majd megfelelő ütőfúró fejjel fúrd át a betont. Fontos, hogy megfelelő fúrószár és fúrásmélység beállításokat használj, hogy tiszta és pontos lyukakat készíts.

Ezen kívül a fúrógépek sok más feladatra is használhatók, például cserépkályhák telepítésére, elektromos aljzatok felszerelésére vagy akár kerti projektekhez is. Tehát bármilyen munkálatod is van, a fúrógép segítségével könnyen és hatékonyan végezheted el!

Milyen gyártmányú fúrót vegyek?

Ahogy minden szinte eszköznél, úgy egy fúró esetében is fontos a gyártó. Rengeteg cég gyárt fúrókat, azonban tapasztalatunk alapján van, akiknek inkább valami mással kellene foglalkoznia …

Kezdjük az AEG-vel, mely több, mint 130 évre visszatekintő német óriás nem ma kezdte a szerszámgép gyártást, meg is látszik a termékeik minőségén, átgondoltságán. Közepes árfekvésű termékeik hosszú évekig kiszolgálnak, a drágábbakat pedig akár ipari területen is használhatod. Bátran ajánljuk az AEG akkumulátoros fúrókat.

A YATO fúrógépekről azt hihetnéd, hogy japán termékek, ám közel sincs így, hisz egy lengyel cégtől származnak. Akárcsak a többi márkát, ezt is nyugodt szívvel merjük ajánlani neked. Hosszú évek óta foglalkoznak szerszámgépekkel, jól átgondolt, strapabíró konstrukciókat találsz a YATO márkanév alatt.

Hazánkban még kevéssé terjedtek el a HECHT fúrógépei, sőt a márka sem annyira ismert. Ugyanakkor a cseh gyártó már több, mint két évtizede a piacon van, sőt hazájában piacvezető. A fúrók mellett nagyon széles szortimenttel rendelkezik, gyakorlatilag az egész kerted és műhelyed fel tudod szerelni HECHT termékekkel.

A HITACHI fúrógépeket talán kevésbé kell bemutatni, mint a többit, hiszen itthon az egyik legismertebb szerszám márka talán. A több, mint 100 éves márkára mondhatjuk, hogy mindennel IS foglalkozik. A kiváló szerszámok mellett érdekeltek erőművek, ipartelepek, és még az informatika területén is. Kiváló, kézreálló, jól bevált darabok közül válogathatsz, ha őket választod.

A MILWAUKEE fúrói, ahogy a nevéből is következtethetsz rá, amerikából származnak. A közel 100 éves gyár szép lassan lépkedett a nemzetközi piac felé, addig viszont egyre nagyobb és nagyobb szeletet hasított ki az otthoniból. Masszív, robosztus termékeikkel nem lőhetsz mellé.

Mit kell tudni az akkus fúró akkumulátoráról?

Na de elég a történelem órából, hisz nem ezért jöttél.

Ez a cikk ugyebár az akkumulátoros fúrókról szól, aminek a lelke maga az akkumulátor. Mit is kell tudni róla?

Alapvetően elég nagy a szórás, hogy mekkora feszültséggel dolgoznak az egyes fúrók – 10.8, 12, 14.4, esetleg 20 Volt lehet.

Az egyik fontos szám, amit meg kell nézned a termékek adatlapján az az akkumulátor kapacitása, amit az amperóra (Ah) mutat. Minél nagyobb, annál jobb, ezt nem kell túlmagyarázni. Otthoni barkácsolás során is cifra káromkodásokra adhat okot, ha lemerül a fúró még mielőtt végeznél, ipari munka esetében pedig egyenesen idegörlő lehet, ha nem jól kalkulálsz azzal, hogy meddig bírja kakaóval a fúró.

Épp ezért ha van rá módod, akkor érdemes tartalék akkumulátort is beszerezni, hiszen legyen bármilyen fejlett is egy akksi és a töltő, akkor is akár egy óráig is eltarthat, mire ismét teljesen feltöltődik, ez pedig rengeteg idő, főleg ha határidőre kell végezni.

Külön szót kell ejteni a súlyról is. Nagyon-nagyon nem mindegy, hogy milyen nehéz géppel kell akár órákig is dolgoznod. Az akksis változatoknak hatalmas előnye, hogy nem vagy helyhez kötve, nem kell konnektortól konnektorig mászkálni, hanem bárhova magaddal viheted. Ugyanakkor megvan a hátrányuk is, hiszen sok esetben maga az akkumulátor teszi ki a fúró súlyának akár a felét is. Épp ezért gondold át, hogy milyen rendszerességgel, egyszerre mennyi ideig fogod használni. Hidd el, plusz fél-egy kiló két óra után már már mázsáknak fog tűnni.

Nem szabad elmenni a nyomaték mellett sem. Ez a szám mutatja meg a gép erejét. Minél nagyobb a nyomaték, annál erősebb a fúró, annál durvább kihívások elé tudod állítani. A legtöbb akkumulátoros fúró-csavarbehajtó esetében egy gyűrű segítségével állíthatod is a nyomatékot. Ez egy viszonylag egyszerű mutatószám, nem is szeretnénk túl sokat írni róla, annyi a lényeg, hogy ha nem akarsz küszködni, akkor válaszd a nagyobb nyomatékkal rendelkező gépet.

Sokan vannak, akik egyedül a Wattot nézik, ám ez csalóka. Ökölszabályként persze elmondható, hogy minél nagyobb a Watt, várhatóan annál erősebb a fúró, ám ez nincs minden esetben így és előfordulhat, hogy egy 650 Wattos fúró lepipál egy tőle papíron erősebb gépet. Ezt is fontos persze figyelni, ám a fenti mérőszámok talán fontosabbak ennél. Ha a célnak megfelelő erősségű, teljesítményű gépet választasz, akkor nagy baj nem lehet.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy minden esetben jó minőségű fúrószárral dolgozz. A gép értékéhez képest “filléres” tételről beszélünk, ám ha silány fúrószárral erőlteted a fúrógépet, akkor könnyen az lehet a vége, hogy megadja magát a motorja. Feleslegesen ne kockáztasd a gép épségét!

Fúrógép biztonságos használata

Amikor akkumulátoros fúróval dolgozol, az elsődleges szempont mindig a biztonság. Fontos, hogy megfelelő óvatossággal és tudatossággal használd ezeket az eszközöket, hogy elkerüld a baleseteket és sérüléseket.

Először is, mindig győződj meg róla, hogy az akkumulátoros fúró megfelelően működik és jól karbantartott állapotban van, mielőtt elkezded használni. Ellenőrizd az akkumulátor töltöttségét, a fúrószár és a fúrógép általános állapotát.

Az akkumulátoros fúró használata előtt mindig viselj megfelelő védőfelszerelést. Ez magában foglalhatja a szemvédelmet, a fültokot, védőkesztyűt és munkavédelmi cipőt. Ezek a védőfelszerelések megvédhetik a szemedet, hallásodat és kezedet a sérülésektől.

Fontos, hogy mindig tartsd távol a kezed és a test többi részét a fúró forgó részeitől, mint például a fúrószárat és a fúrófejet. Győződj meg róla, hogy mindig stabilan és biztonságosan fogod a fúrógépet, és ne engedd, hogy az elcsússzon vagy elveszítse az irányítást.

Az akkumulátoros fúró használatakor ügyelj arra, hogy megfelelően rögzítsd az anyagot, amiben dolgozol. Például, ha fában fúrsz vagy csavarozol, rögzítsd az anyagot egy munkaasztalhoz vagy fogóhoz, hogy ne mozogjon el a fúrási vagy csavarozási folyamat közben.

Ügyelj arra, hogy a munkaterület tiszta és rendezett legyen, és távolítsd el az esetleges akadályokat vagy veszélyes tárgyakat.

Ezek a biztonsági előírások segíthetnek minimalizálni a balesetek és sérülések kockázatát az akkumulátoros fúrók használata során. Mindig fontos prioritás legyen a biztonság, és gondoskodj arról, hogy minden lépésben megfelelő óvatossággal járj el.

Reméljük hasznosnak találtad ezt a kis irományt. Ha tetszett, nyomj egy likeot vagy küld tovább ismerősödnek nyugodtan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük