BarkácsolásEgyéb kategória

Négy tény melyek bizonyítják, hogy valóban biztonságos az automata hegesztőpajzs!

Spread the love

Joggal merül fel a kérdés, amikor az automata hegesztőpajzsokról hall az ember, hogy vajon mitől jobbak és biztonságosabban, mint a hagyományos társaik? A válasz természetesen nem összefoglalható egyetlen mondatban, így összegyűjtöttük Önnek azokat a tényeket, melyek bizonyítják, mennyire hasznosak ezek a pajzsok.

Azt gondolhatja ugyanis, hogy a hegesztés közbeni teljes biztonságról leginkább egy másik ember tudna gondoskodni, aki a megfelelő időben lehajtja a pajzsot vagy esetleg egy teljes védőfal mögül végezhetné el a teljes munkafolyamatot. Nos a jó hír az, hogy valamilyen szinten biztosítja mindezeket ez az automata pajzs.

Legyen szó nyílt ívű, lézeres vagy vágási eljárásokról, elektronsugaras – vagy gázhegesztésről, esetleg lángvágó használatról, az elektromágneses sugárzás okozta kockázatot kell figyelembe venni. Ezek pedig leginkább a szemekre vannak negatív hatással. Nem véletlen tehát, hogy minden munkavédelmi előírás kihangsúlyozza az arc védelmének fontosságát.

Mi történhet a szemünkkel hegesztés közben?

A tények felsorolása előtt mindenképpen lényeges szót ejteni arról is, hogy mennyi minden történhet a szemmel hegesztés közben akkor, ha nem gondoskodik megfelelően a védelemről. Ez ugyanis egy tipikusan olyan tevékenység, amely kifejezetten megterheli a szemet akkor is, ha nincs szó felpattanó szikráról vagy egyéb fizikai külső behatástól. Ahhoz, hogy baj történjen, bőven elég az is, ha nem elég sötét a pajzs vagy nem szűri megfelelően a fényt. Így az ívfény látványa vagy a fokozott szikrázás okozhat égő, szúró érzést, szemszárazságot vagy könnyezést is.

A hegesztés megfelelő védelem nélkül káros

Nem egy olyan történetet hallani a szakmabeliektől, hogy folyamatos fejfájásra panaszkodtak, majd végül kiderült, hogy az igénybe vett szemek okozzák a problémák és sugározzák a fájdalmat a halánték felé. Ha ilyen vagy ehhez hasonló tüneteket tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz! Amennyiben pedig szeretné megelőzni a bajt, mindenképpen szerezzen be egy minőségi automata hegesztőpajzsot, mely védi a szemeit és az arcát egyaránt. Hiszen nem véletlen a mondás, hogy „Úgy vigyázz rá, mint a szemed világára!” Az alábbi okok mutatják, mire jó ez a szerkezet.

Miért olyan veszélyes a hegesztés fénye a szemekre?

Hallott már a mesterséges UV forrásokról? A helyzet az, hogy míg nyáron krémekkel, kalapokkal és szemüvegekkel védjük magunkat a káros sugaraktól, addig a mesterséges variációjukról igen keveset hallani. Ide tartoznak a monitorok, a szoláriumok, valamint ide sorolandó a hegesztési ívfény is. Ezeknek a káros fényeknek a legnagyobb részét a szaruhártya nyeli el, így lesznek a károsodás elődleges tünetei a gyulladás és a könnyezés. Az infravörös sugár retinaleválást és szürkehályogot okozhat, az UV-sugár pedig a szem gyulladásáért felelős. A tünetek persze egy idő után megszűnnek helyi kezelés segítségével, ugyanakkor gyakori ismétlődése visszafordíthatatlan károsodást is okozhat.

A védelem kialakításának szempontjából lényeges figyelembe venni az alábbi UV indexeket is:

  • UV INDEX 0-2: gyenge sugárzás
  • UV INDEX 3-5: mérsékelt sugárzás
  • UV INDEX 6-7: erős sugárzás
  • UV INDEX 8-10: nagyon erős sugárzás
  • UV INDEX 11+: extrém sugárzás

Tény azonban, hogy ha hosszú távon nincs megoldva a szemvédelem hegesztés közben, – legyen szó bármelyik indexről – akkor a szaruhártya elkezd fellazulni és hámhiány is keletkezhet. Ez pedig idősebb korban előidézője lehet az erős látásromlásnak is. Nem véletlen, hogy például a számítógépes munkát végzőknek és a szolárium használóknak is gyártanak speciális védőszemüvegeket.

Nem kivétel ez alól a hegesztés sem. Ebben az esetben viszont a szemüveget az automata pajzs helyettesíti.

Lássuk, mi az a négy tény, amelyen bizonyítják, mennyire biztonságosak az automata hegesztőpajzsok!

1. Automatikus és gyors sötétedés a fényiszonyoknak megfelelően

Hosszú évekkel ezelőtt egy hagyományos hegesztőpajzs használatakor a munkafolyamat úgy kezdődött, hogy a szakember lehajtotta a pajzsot, majd belevágott a hegesztésbe. Mikor tartott egy kis szünetet, a szerkezetet felhajtotta, így tisztábban láthatta a kezelt felületet és a szemét is pihentethette egy kicsit. Így ment ez egészen addig, amíg nem végzett a feladatával.

Nagyon erős UV sugárzást bocsájt ki a hegesztő

Az automata hegesztőpajzsok esetében mindez már sokkal egyszerűbb. Ugyanis ezeknek az üveg része napfényben ugyan áttetsző, viszont amint azt érzékeli, hogy a hegesztőgép működésbe lép, azonnal sötétedni kezd a felület gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra, 1/25000 mp gyorsasággal. Gyakorlatilag a munka befejezéséig hozzá sem kell nyúlnia a szerkezethez, a tisztán látás és a szemek védelme mégis egyaránt biztosítottak.

2. Manuális beállítások, automata megvalósítás

Természetesen a gyártók tisztában vannak azzal, hogy nem mindenkinek ugyanolyanok az igényei, ezért az automatizált rendszer lehetőséget ad arra, hogy manuálisan állíthassa be mindenki a pajzsot a saját igényei szerint. Egyedileg állítható be a sötétedés érzékenységét, valamint a a szűrő megvilágításának idejét és a sötétség mértékét is. Az UV 16 DIM skálázható sötétség mellett 9 DIN – 13 DIN beállítás is rendelkezésére áll, emellett pedig 0,2-1 másodperc közti világító késleltetés is lehetséges. Így akár ha úgy érzi, az adott munkafolyamatnál egy kicsit nagyobb sötétségre lenne szüksége, egyszerűen csak módosítania kell a beállításokon, a munka pedig folyhat tovább teljes biztonságban.

3. Külső biztonság, belső védelem

Természetesen a külső biztonságról sem feledkezett meg gyártó az automata hegesztőpajzsok esetében, ugyanis a burkolat tűzálló, úgynevezett PP anyagból áll, ami véd a felpattanó szikráktól és a magas hőmérséklet sem árt neki. Ez azért is nagyon fontos, mert az ívhegesztés hőmérséklete elérheti akár az 5500 Celsius fokot is, ami elképesztően magas, így nem kérdés, hogy a legmegbízhatóbb pajzsra van szüksége a teljes védelemhez. Fontos szót ejteni emellett az üvegfelületen levő címkéről is, amely nyilván korrodálódik egy idő után, ezzel együtt a látási viszonyok is romlanak, ami hunyorgáshoz és a szem erőltetéséhez vezethet. Azonban mivel ez a felület cserélhető, mindig biztosított a tiszta látás.

Óvja szemét hegesztés közben

4. Belső biztonság

Természetesen a szemek védelme csak addig tart, amíg a pajzs maradéktalanul működik. Az automatizált rendszert éppen ezért napelem, valamint cserélhető Líthium elemek táplálják. Gond kizárólag akkor lehet, ha ezek lemerülnek, ilyenkor ugyanis nem lép életbe az automatikus sötétedés. Ezt megelőzendő a pajzs belső terében található egy úgynevezett „merülő elem jelzés”, ami azt jelenti, hogy egy kis piros fény villan fel akkor, amikor a rendszer érzékeli, hogy fogynak a tartalékai. Így még időben megszakíthatja a munkát míg feltölti a pajzsot, a szeme pedig még véletlenül sincs kitéve semmilyen potenciális veszélynek.

Kinek jó választás az automata hegesztőpajzs megvásárlása?

Amennyiben a szakmájához szorosan hozzátartozik az, hogy hegeszt, akkor nem kérdés, hogy minél előbb le kell cserélnie a hagyományos pajzsot. Hiszen ezzel az egészségét őrizheti meg, ráadásul minőségi munkakörülményeket teremthet magának. Abban az esetben is jó beszerezni, ha csak otthon hegeszt néha – néha, ha a ház körüli teendők megkívánják azt. A fénynek és a szikráknak ugyanis ilyenkor is hatása van a szemekre, függetlenül attól, hogy nem minden nap végez ilyen jellegű tevékenységet. Szóval ha csak egyszer is viseli az automatikusan sötétedő pajzsot hegesztés közben, már nagyon sokat tett azért, hogy megőrizze a szeme világát és elkerülje a kínzó tüneteket.

Aki egyszer kipróbálta, annak megváltozott az élete

Talán elsőre túlzásnak tűnik, azonban tény, hogy azok számára, akik régóta dolgoznak a szakmában és egy jó ideje küzdenek már szemproblémákkal és fejfájással, egy automatikusan sötétedő hegesztő pajzs maga a csoda. Ugyanis segítségével nem csupán az egészségükért tehetnek sokat, de biztonságban dolgozhatnak és végezhetnek precíz munkát. Ha pedig mindezt kiegészíti egy minőségi kevlar varrású köténnyel és egy hővédő kesztyűvel, többé nem kell aggódnia a biztonságáért munkavégzés közben.

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot, hogy ismerőseidhez is eljuthasson.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük