Egyéb kategóriaKerti gépek

Megéri fűnyíró traktort venni?

Spread the love

Eleged van az órákig tartó fűnyíró után való sétálgatásból és valami hatékonyabb megoldást keresel? Ebben a cikkben megpróbálunk egy kis segítséget adni neked, hogy egy fűnyíró traktor jelenti-e számodra a megoldást.

Mit kell tudni a fűnyíró traktorokról?

Az alapvető felépítése nagyjából megegyezik egy hagyományos fűnyíróval, hiszen egy erős motor, nagy sebességgel hajt egy éles pengét, ami elmetszi a fűszálakat, így érve el a kívánt gyep magasságot. Ennyiben viszont ki is merült a hasonlóság, hisz egy traktor jóval több ennél. Ahogy a nevében is ott van, ez egyúttal egy jármű is, annak minden előnyével és hátrányával.

Milyen előnyei vannak a fűnyíró traktornak?

Első körben két fontos szempontot kell kiemelni – sebesség és méret. Az idő pénz, minden bizonnyal te is találnál hasznosabb elfoglaltságot egy kellemes nyári délutánra, mint a fűnyírás. A fűnyíró traktorok nagyjából 2x akkora sebességre képesek, mint az átlagos séta sebessége, így értelemszerűen fele annyi idő alatt végezhetsz ugyanakkora területtel.

De ez nem minden. Egy átlagos fűnyíró 40-50 centiméteres pengével van felszerelve, míg traktorban találhatsz akár 90-100 centiméteres vágószélességgel rendelkezőt is. Ha csak ezt a kettőt nézzük, máris negyedannyi idő alatt tudod levágni a füvet!

Ugyancsak fontos szempont, hogy egy sima fűnyíróhoz képest jóval nagyobb fűgyűjtő tartállyal rendelkeznek. Egy átlag fűnyírónál a 70-80 literes tartály már nagynak számít, míg egy traktor akár 200 literes fűgyűjtővel is bírhat. Sokkal ritkábban kell megállnod, hogy kiürítsd, ezzel is rengeteg időt tudsz megspórolni, pláne, ha az összegyűjtött füvet a telek egy eldugottabb szegletében gyűjtöd.

Szeretnél fűnyíró traktort rendelni? Nézz szét ITT

Egyszerűen változtathatod a sebességet, ahol mondjuk kerülgetni kell bizonyos tereptárgyakat (fák, sziklakert, kemence stb.) ott akár lépésben is tudsz menni, ahol viszont szabadabb, nyílt terep van, ott oda tudsz lépni. Ekkor a gép kb. olyan sebességgel tud haladni, mintha futnál. Fűnyíróval ritkán tetted meg futva a távot, igaz? (jegyezzük itt meg, hogy nem mindegyik képes ilyen sebességre, vannak olyan változatok, melyek jóval lassabban tudnak csak haladni – a termék oldalakon mindenhol megtalálod a gép sebességét is)

Számtalan kiegészítőt, tartozékot tehetsz rá, amivel még többet hozhatsz ki belőle. Télen hótolóként funkcionálhat, tavasszal akár kisebb eke kerülhet mögé, felszerelheted gyepszellőztetővel, mögé tudsz kötni kisebb pótkocsit is, ősszel pedig pofonegyszerűen összegyűjtheted vele a lehullott leveleket.

Kényelem, ami egyáltalán nem elhanyagolható. Sajnos a legtöbben egész egyszerűen rosszul nyírják a füvet, amikor tolják a hagyományos fűnyírót, a rossz testtartás pedig oda vezet, hogy megfájdul az ember háta, dereka, főleg, ha órákon keresztül úgy marad. Ezt kiküszöbölik a beülős fűnyírók, ugyanis ergonomikus üléssel és azokhoz rezgéscsillapítással vannak felszerelve. Kényelmesen tudsz ülni és a vesédet se rázza ki az alattad berregő motor.

Ne menjünk el a hátrányok mellett sem, nem lenne ezek nélkül teljes a bejegyzés.

Mivel a fűnyíró traktor alapvetően egy benzines “gépjármű”, ezért igényli ugyanazokat a karbantartási munkákat, mint mondjuk egy autó. Időről-időre tankolni kell bele (na nem úgy, hogy begurulsz a kútra vele, hanem bizony cipelni kell a kannát). Figyelni kell a motorolajat, szűrők cseréje, óhatatlanul is kopnak bizonyos alkatrészek, tehát összességében bonyolultabb szerkezet, mint például egy xyz hipermarketből vásárolt 20 ezer forintos elektromos fűnyíró.

A méret nem mindenhol előnyös. Mivel 150-200 kilogrammos kis gépecskékről beszélünk, ezért előfordulhat, hogy mostohábban bánik a talajjal, mint egy tizedennyit sem nyomó hagyományos társa. Azért szerencsére ez nem annyira veszélyes, mint hangzik a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy olyan kerekekkel szereljék fel gépeiket, melyek kímélik a gyepet amennyire csak lehetséges. A másik probléma maga a traktor mérete. Ha kis zugokban is kell nyírni, vagy nagyon kacskaringós helyekre kell bemenni vele, akkor bizony kényelmetlen, sőt talán lehetetlen feladat elé állítod.

Ezt mindenképp vedd figyelembe mielőtt megveszel egy ilyen gépet, hogy ne érjen utána kellemetlen meglepetésként, ha esetleg az apró zugokat mondjuk fűkaszával kell rendbe tenni. Viszont ha nagy, egybefüggő, nyílt terepről van szó, akkor nem kétséges, hogy ők lesznek az urak.

Egy más nézőpontból is gond lehet néhol a méret, ez pedig a tárolás. Ugye nem elég az, hogy el kell férjen a kert eldugottabb részein is, a köztes időszakban tárolni is kell valahol. Egy akkus vagy elektromos fűnyíró, ami 10-20 kilónál nem nagyobb és úgy van kialakítva az bármelyik sarokba besuvasztható, ám egy ilyen traktornak mindenképp kell egy fedett, jól megközelíthető mini garázs, aminél belefér az is, hogy esetleg beviszed a mocskot is vele (lepotyog a kerekekről, ide-oda ráragad az aljára valami, csöpög egy kicsit az olaj és így tovább…). Plusz fontos szempont, hogy ne kelljen kiállni vele minden alkalommal, ha mondjuk ki akarsz venni egy gereblyét. Tehát még a vásárlás előtt tudd, hol fog parkolni két használat között.

Összefoglalásul, hogy mire figyelj, ha úgy döntöttél, hogy végül fűnyíró traktor mellett teszed le a voksod.

Hajtási rendszer
Habár korábban főleg a benzinmotoros gépekről beszéltünk, azonban ezek között is akad akkumulátoros változat. A benzines ugye addig megy, míg töltöd bele a naftát, az akkus gépek 1-1,5 órát bírnak egy huzamban. Mivel kb. negyedannyi idő alatt végezhetsz, mint egy hagyományos fűnyíróval, így hacsak nem nyírtad előtte 4 órán át a füvet, ez az idő is valószínűleg elegendő lehet. Ám mindenképp számold ki, hogy elég lesz-e, ne utólag érjen kellemetlen meglepetés. Főleg, hogy sajnos a 14 napos visszavásárlási garancia már ilyenkor nem jár a gépre, mivel használva volt.

Vágási szélesség
Minél szélesebb a vágófelület, annál hamarabb végzel egyenes, sík terepen, ez egyértelmű. Ahogy az is vele jár, hogy annál kisebb helyekre nem fogsz tudni bemenni. Vásárlás előtt nézd végig a telket, hogy hol lehetnek olyan részek, ahova lehet, hogy nem fér be a fűnyíró traktor, elég nagy szívást jelenthet, ha levágtál szépen mindent, de elő kell venni utána még egy sima fűnyírót vagy fűkaszát, hogy ezeket a maradék helyeket is rendbe rakhasd.

Teljesítmény
Minél nagyobb annál jobb. Általában. Akkus gépeknél voltban, benzinesnél lóerőben, illetve a motor hengerűrtartalmában esetleg a kilowattban mutatkozik meg ez a szám.
A benzines fűnyírók egy kicsit rafináltabban mutatják meg a valódi erejüket. A fő gond itt, hogy nincs egyenes arányosság az értékek között, hiszen előfordulhat, hogy egy kisebb köbcentis motor magasabb kilowatt teljesítményt tud leadni. Az akkuról működőknél az akksi kapacitása fontos, ezt amperórában (Ah) adja meg a gyártó, de a nálunk kapható (kevés) ilyen gépnél feltüntettük azt is, hogy mekkora az üzemideje. Ugyancsak fontos, hogy ha a későbbiekben akku cserére kerülne sor, akkor legyen megfelelő utánpótlás. Szerencsére az általunk forgalmazott Hecht akkus fűnyíró traktorainál ilyen probléma nem lehet, évtizedek óta foglalkoznak gépekkel.

Fűgyűjtési finomságok
Oldalkidobós vagy fűgyűjtős legyen? Ha fűgyűjtős, akkor mekkora kapacitása legyen? Ha most még hagyományos fűnyíróval gondozod a kertet, akkor legközelebb számold meg hányszor kell üríteni a tartályt, hány liternyi nyesedék gyűlik össze. Ebből már kitudod számolni, hogy mekkora kell a traktorhoz. Az se mindegy, hogy milyen területet nyírsz. Egy szép pázsit esetében a fűgyűjtős lesz a jó. Egyrészt nem mutat szépen a gyepen a sok “halott” fűszál, amik aztán 1-2 hétig ott száradnak, másrészt hamar lefullad tőle a fű, elkezd terjeszkedni a moha, jönnek a gazok, szóval ne, ne szórd szét a gyepen a füvet. Viszont ha a hétvégi háznál kell a gazt nyírni, akkor ott simán mehet az oldalkidobós verzió is.

Extra funkciók
Hogy tudod a magasságot állítani, mennyire bonyolult a műszerfal, milyen sebváltó van benne. A termékek ára és a funkcionalitás együtt mozog, viszont gondold át, hogy tényleg a legdrágább, legmodernebb darabra van-e szükséged? Biztos, hogy kellenek a spéci funkciók?

Szerviz
Értesz hozzá, van a környéken ismerős, aki rá tud nézni a motorra időnként? Egy olajcserét megtudsz egyedül oldani? Egy pár tízezres elektromos fűnyíró esetében nincs semmi probléma, bedugod, bekapcsolod, megy, ám egy járműnél már felmerülhetnek apróbb karbantartási munkák is olykor-olykor.

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Tisztelj meg egy Like-al, küld tovább ismerőseidnek

One thought on “Megéri fűnyíró traktort venni?

  • Jeschitz Antal

    Sajnos, ettől nem lettem okosabb. Elsősorban a karbantartás, hajtószíj csere, a kések élezése – tehát a műszaki paraméterek kihangsúlyozása érdekelt volna – még a vásárlás előtt. Ha nem lenne gond, akkor miért adnak el több ezer fűnyíró traktort? Nem vált be? Nem jó a minőség? Ha az ember ezeket is tudná vásárlás előtt, akkor nyugodtabban vásárolhatna.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük