Kertészkedés

Tyúkól takarítása és karbantartása egyszerűen

Oszd meg a cikket

Sokan úgy gondolják, hogy a tyúktartás rengeteg piszokkal és fárasztó takarítással jár – pedig ez koránt sincs így. Egy jól megtervezett, praktikusan kialakított ól esetén a takarítás és karbantartás nem lesz nyűg. A tyúkól takarítása egyszerű, ha tisztában vagy azzal, hogy milyen gyakran és milyen mélységben kell elvégezni, és nem akarod túlzásba vinni.

Ez a cikk azoknak szól, akik ésszerű, fenntartható rutint keresnek – nem steril laboratóriumi körülményeket, hanem egy egészséges, rendezett környezetet a tyúkoknak, amit nem túl nehéz rendben tartani.

Milyen gyakran kell kitakarítani a tyúkólat?

A legfontosabb tudnivaló: nem kell hetente vagy havonta alaposan kitakarítani az ólat. Ha megfelelő mennyiségű száraz alom van az ólban, akkor évente 1–2 alkalommal végzett alapos nagytakarítás is bőven elegendő.

Ez a gyakorlat jól bevált sok vidéki gazdaságban: tavasszal, illetve ősszel kiszedik az összes szalmát vagy forgácsot az ólból, eltávolítják a trágyát, átvizsgálják az ól szerkezetét, és ha szükséges, fertőtlenítenek vagy kimeszelnek.

A köztes időszakban nincs szükség teljes takarításra. Az alom idővel tömörödik, de ha elég vastag a réteg, akkor továbbra is elnyeli a nedvességet, szagokat, és a tyúkok sem érzik magukat rosszul benne.

A mélyalom módszer – kevesebb takarítás, egészséges környezet

Ha nem szeretnél gyakran takarítani, a mélyalom módszer jó megoldás. A lényege, hogy az alomréteget fokozatosan vastagítod: ha elkezd szennyeződni a felső réteg, egyszerűen rászórsz egy újabb adag friss szalmát vagy forgácsot. Így a trágya és a nedvesség lent marad, a felszín pedig tiszta marad a tyúkok számára.

Ez a rendszer jól működik hűvösebb hónapokban is, mivel az alomban zajló lassú bomlási folyamat hőt termel, ami enyhén melegen tartja az ól belsejét. Tavasszal pedig elég az egész réteget kikaparni, elszállítani, és új alommal újrakezdeni.

Mire figyelj az éves nagytakarításkor?

Ha évente 1–2 alkalommal sort kerítesz a teljes tyúkól takarítására, az alábbi lépéseket érdemes betartani:

1. Alom és trágya eltávolítása

Először is távolíts el minden szalmát vagy forgácsot az ólból. Ez mehet a komposztba vagy trágyázásra – értékes anyag a kerted számára. Érdemes gumikesztyűben dolgozni, és egy villát vagy lapátot használni.

2. Alapos száraz tisztítás

Nem kell vegyszer vagy fertőtlenítőszer – egy seprű vagy drótkefe elég, hogy lesikáld a port, pókhálókat, és a trágyamaradványokat a falakról, ülőrudakról, sarkokból. Az itatót és etetőt is ilyenkor érdemes elmosni.

3. Kimeszelés (nem kötelező, de hasznos)

Ha szeretnéd fertőtleníteni az ólat, egyszerű oltott mészes meszelés is megteszi. Nem kell minden alkalommal, de ha már régen volt meszelve, most elvégezheted. Egy kiló mészhez kb. 2 liter víz elegendő. A falakat, ülőrudakat kend le, majd hagyd teljesen kiszáradni.

4. Szerkezeti ellenőrzés

Használj ki ezt az alkalmat, hogy átnézd az ajtókat, zárakat, kerítéseket, szellőzőket. Ha valahol lazulás, törés van, most tudod javítani. Ilyenkor derülhet ki az is, ha esetleg valamilyen ragadozó próbálkozott a bejutással.

Etetők, itatók és fészkek tisztán tartása

A tyúkól takarítása nem csak az alomról szól – az etetők és itatók is időnként figyelmet igényelnek. Ezeket elegendő hetente vagy kéthetente kiüríteni, átmosni, szivaccsal áttörölni. A víztartó edények különösen fontosak, mivel nyáron algásodhatnak, télen pedig könnyen lefagynak.

A fészkelőhelyek esetében érdemes pár hetente friss szalmát rakni, hogy a tojások tisztán maradjanak, és a tyúkok is szívesen használják őket.

A kevesebb néha több

Sokan úgy gondolják, hogy minél gyakrabban takarítják az ólat, annál jobb – pedig ez nem így van. A tyúkok nem higiéniai mániások. A túl gyakori tisztítás könnyen stresszeli az állományt, ráadásul az alom „túl friss” illata sem mindig tetszik nekik.

Egy évente kétszer végzett nagytakarítás, némi odafigyelés az etetőkre, itatókra, és néhány marék friss alom időnként – ennyi kell csak ahhoz, hogy a tyúkok jól érezzék magukat, és a gazdának se legyen nyűg a karbantartás.


Oszd meg a cikket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük