KertészkedésOtthon

Fatuskó eltávolítása

Spread the love

Kivágtad a kertből a fát, ami beteg volt, útban volt, vagy egyszerűen csak át akartad már évek óta alakítani a kertet, vagy szimplán most költözöl új házba.

Eltűnt a nagy fa, de a tuskó még mindig ott csúfítja a kertet, mégis mit lehet kezdeni vele?

Több megoldás is szóba jöhet, nézzük sorba őket.

1, Ásd ki, vágd ki – a legegyszerűbb módszer, körbe kell ásni a tönköt, kibányászni az ezer felé futó gyökereket, elvágni őket és szépen egyesével megszabadítani a tönkőt ezektől.

Pofonegyszerű, ám időigényes és energiaintenzív módszer, amely után ott marad egy hatalmas lyuk a földben, illetve a fa fajtájától függően a megmaradt gyökerek még egy darabig újra kihajthatnak.

2, Tuskómaró gép bérlés – naná, hogy erre is van már célszerszám. Bérelhetsz tuskómarót is, ami gyakorlatilag percek alatt eltünteti a tuskót, nem marad más, csak faforgács a helyén. Előnye, hogy roppant gyors, egyszerű, bárki el tudja végezni. Hátránya, hogy a mélyebben lévő gyökerek megmaradnak, így ha a területet másra szeretnéd használni, akkor nem a legideálisabb. Szintén hátrány még a magas költség, bérlés esetén is napi 20-30 ezer forintba kerül a gép kölcsönzése.

3, Égesd el a tuskót – egy másik olcsó és egyszerű módszer, hogy ha tüzet raksz a tuskóhoz és egyszerűen elégeted. Előnye, hogy kevés fáradtságot igényel, egy baráti összejövetelt is lehet eköré szervezni és körbeülhetetitek a tuskót, míg az csendesen ég. Több hátránya is van ugyanakkor a módszer. Élő, nyers fával nagyon nehézkes kivitelezni. Sok-sok óráig tart, míg teljesen leég a tűz, amihez nagyon sok faanyagra van szükség, akár a komplett kivágott fát is elemésztheti, mire megszabadulsz a tuskótól. Ha ezt választod, akkor mindenképp úgy kezdd, hogy körbeásod és nem a tuskó fölé raksz tüzet, hanem alulról kezded az égetést, így hatékonyabb lesz.

4, Tuskó eltávolító szerszám – erőkar segítségével a megfelelő szerszámmal is eltávolíthatod a vékonyabb tuskókat. Egyszerű, (viszonylag) kis erőkifejtést igényel, azonban kevés helyen lehet beszerezni és hétköznapi felhasználásra felesleges beszerezned otthonra egy ilyet.

5, Tuskó eltávolító vegyszer – fúrj néhány lyukat a tuskóba és önts bele tuskó eltávolító vegyszert, öntözd meg, fedd le. Ennyire egyszerű. Mondják a gyártók … a valóságban azonban ez jóval hosszadalmasabb folyamat, hetek, akár hónapok is lehetnek, mire a vegyszer hatni kezd és elkezdi bontani a tuskót, addig ott éktelenkedik az udvar közepén, illetve miután megpuhult a fa, akkor is valamilyen mechanikai módszerrel ki kell szedned, ha nem akarod évekig nézegetni a félig elkorhadt tuskót.

6, Markológép – a tuskómaróhoz hasonlóan egy jó markológéppel is eltüntethetjük a tuskót, ráadásul ez teljesen kiszedi a gyökereket is, illetve egyúttal a gödröt is betemetheted vele. Hátránya, hogy drága módszer.

6+1 Hagyd ott – a végére hagytuk azt a választ, amit nem akartál hallani. Ha minden kötél szakad (szó szerint) és esztétikusan felhasználható, akkor egyszerűen tedd a kert design részévé a tuskót, használd virágtartónak, futtass rá növényeket stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük