Hogyan etesd a tyúkokat gazdaságosan, vegyszermentesen?
A háztáji tyúktartás egyik legnagyobb előnye, hogy te döntheted el, mit esznek az állataid. Nem vagy rászorulva a bolti, adalékanyagokkal dúsított keveréktápokra – etethetsz természetesen, vegyszermentesen, sőt, gazdaságosan is, ha tudod, hogyan építsd fel az etetési rendszert.
Ez a cikk abban segít, hogy a tyúkok etetése házilag egyszerű, olcsó és egészséges legyen – anélkül, hogy a tojástermelés kárára menne.
Mit igényel egy tojótyúk étrendje?
Mielőtt belevágsz, érdemes tisztában lenni azzal, miből áll egy egészséges tyúk étrendje. A jó tojáshozamhoz kiegyensúlyozott táplálás kell – enélkül vagy kevesebb tojás lesz, vagy azok minősége romlik (puha héj, szabálytalan forma).
A tyúkok fő tápanyagigénye:
- Fehérje – izomzat és tojásfehérje képződéshez (pl. borsó, napraforgó, tojásmaradvány)
- Szénhidrát – energiaszükséglet fedezésére (pl. kukorica, búza, árpa)
- Zsír – kisebb mennyiségben kell, de fontos a tojás minőségéhez
- Kalcium – elengedhetetlen a kemény tojáshéjhoz (pl. zúzott tojáshéj, kagylóliszt)
- Vitaminok, nyomelemek – zöldtakarmányból, konyhai maradékból biztosíthatók
Egy átlagos tojótyúk napi szinten kb. 100–120 gramm takarmányt fogyaszt el – ezt próbáljuk házilag fedezni, minél kevesebb bolti táppal.
Alapvető házi takarmány-összetevők
A házilag történő tyúketetés egyik legnagyobb előnye, hogy saját keveréket készíthetsz, az évszakhoz, készleteidhez és a tyúkok igényéhez igazítva. Néhány jól bevált, háztájiban is beszerezhető alapanyag:
- Kukorica: nagyon energiadús, de ne adj túl sokat, mert hizlal. Őrölve vagy darálva könnyebben emészthető.
- Búza: gazdaságos, jól tárolható, keveréktakarmány alap.
- Árpa: szintén jó alapanyag, főleg télen, mert melegítő hatású.
- Zab: könnyen emészthető, magas rosttartalmú, változatosságot ad.
Ezeket fele-fele arányban keverheted, majd kiegészítheted zöldséggel, tojáshéjjal, és időszakosan főtt burgonyával, kenyérmaradékkal.
Házi kiegészítők
- Tojáshéj, zúzott kagyló: kalciumforrás, külön edényben is adható.
- Zöldtakarmány: lucerna, tyúkhúr, csalán (szárítva is jó).
- Konyhai maradékok: főtt zöldség, kenyérhéj, rizs, zabkása – ha nem penészes vagy sós.
- Porfürdőhöz homok, hamu: nem etetés, de fontos kiegészítő a tollápoláshoz.
Tipp: ha nagyobb mennyiségben etetsz, érdemes egyszerre nagyobb adagot összekeverni vödrökben vagy zsákban, és hetente újratölteni az etetőt.
Konyhai maradékok – mit adhatsz és mit kerülj el?
A tyúkok szinte mindent megesznek – de nem minden jó nekik. Az alábbi lista segít eldönteni, mi mehet a tyúk elé, és mi az, amit inkább komposztálj vagy dobd ki.
Amit adhatsz:
- Főtt burgonya, tészta, rizs (só nélkül)
- Kenyérhéj, péksütemény (kis mennyiségben)
- Zöldséghéjak (sárgarépa, cukkini, tök, karalábé)
- Salátamaradék, káposzta külső levele
- Reszelt répa, cékla
Amit kerülj:
- Sós, fűszeres ételmaradék (pl. pörkölt, leves)
- Nyers burgonya, csírázó krumpli
- Csokoládé, édesség
- Romlott, penészes étel
- Hús, húsmaradék (szalmonellaveszély miatt nem ajánlott)
A konyhai maradékot mindig frissen add, ne hagyd napokig az etetőben – megromolhat, ami a tyúkokat megbetegítheti.
Tipp: kapirgáló komposzt – természetes boldogság
A tyúkok egyik legnagyobb öröme a kapirgálás. Ha szeretnél egyszerre kedvezni nekik, hasznosítani a konyhai és kerti zöldhulladékot, és még komposztot is termelni, érdemes egy kis komposzthalmat kialakítani a kifutóban.
Szórj össze zöldséghéjat, fűnyesedéket, szalmát, némi trágyát vagy lehullott levelet egy kupacba – a tyúkok boldogan szétszedik, kiforgatják, kiszedegetik belőle a lárvákat, rovarokat, magokat. A maradék idővel természetes komposzttá alakul. Neked kevesebb a dolgod, nekik pedig remek elfoglaltság és táplálékkiegészítő.
Fontos, hogy ne legyen benne penészes, romlott ételmaradék vagy hús – csak friss, növényi eredetű maradék. Ezzel a módszerrel nemcsak gazdaságosan etethetsz, hanem a tyúkok mentális jóllétéhez is hozzájárulsz.
Mikor és hogyan etess?
A tyúkok etetése házilag akkor működik jól, ha rendszeres. Legtöbben napi kétszer etetnek: reggel és délután. A reggeli etetés lehet bőségesebb, este már kevesebb is elég.
Fontos, hogy az etető edények ne ázzanak, és ne tudjanak beléjük üríteni a tyúkok. Célszerű az etetőket és itatókat magasabbra, például egy téglára helyezni, hogy tisztább maradjon a környezet.
A víz mindig legyen elérhető! Télen figyelj a fagyásra, nyáron arra, hogy ne forrósodjon fel.
A tyúkok etetése házilag nemcsak olcsóbb, mint a boltban vásárolt táp, hanem természetesebb is – és te pontosan tudhatod, mi kerül a tojásba. Egy kis odafigyeléssel, évszakhoz igazítva, változatosan táplálva a tyúkok egészségesek maradnak, és megbízhatóan tojnak majd hosszú távon is.
Mi a helyzet télen?
Bár a tél a háztáji tyúkok számára kevesebb friss zöldet kínál, előrelátó gazdaként már nyáron is készülhetsz arra, hogy legyen mit adni nekik a hidegebb hónapokban is.
A legtöbb haszonállat ilyenkor szalmára kénytelen fanyalodni, de a tyúkok számára ez maximum alomnak jó.
Ha szeretnél saját nevelésű vagy gyűjtött takarmányt adni, többféle lehetőség is rendelkezésre áll. A legegyszerűbb módszer a szárítás: például a tyúkhúr, csalán, lucerna, gyermekláncfű levelei jól száríthatók árnyékos, szellős helyen, majd télire zsákban tárolhatók. Ezeket morzsolva vagy beáztatva szívesen megeszik a tyúkok, és kiváló vitaminforrásként szolgálnak.
A tök, a cukkini vagy a sütőtök hosszú ideig eltartható hűvös, fagymentes helyen, és télen is értékes takarmány. Sokan raknak el nyáron fűnyesedéket is – ezt alaposan megszárítva, „házi széna” formájában tudod később adagolni. Jó alternatíva lehet még a kukoricacsutka, napraforgófej vagy almahéj szárítása is, amiket egészben vagy darabolva lehet télire félretenni.
A házilagos takarmányozás tehát nem lehetetlen télen sem, de fontos tudni: ezeket általában kiegészítésként lehet használni, hiszen a hideg hónapokban a tyúkok energiaigénye megnő. Ha nincs elég házi kiegészítő, nem baj, ha bolti tápra támaszkodsz – különösen akkor, ha tojástermelés is cél.
A legjobb megoldás az, ha nyáron gondoskodsz némi „zöldtartalékról”, télen pedig ezt kiegészíted megbízható, teljes értékű takarmánnyal.