ÉPFŐ.hu

Akkumulátoros fúrógép kisokos

Spread the love

Egy férfiembernek kell, hogy legyen fúrója…na jó, de mégis milyen fúró kell?

Akksis vagy árammal működő? Kicsi, egyszerű, esetleg valami robosztus? Minden attól függ, mire szeretnéd használni majd. Ebben a cikkben próbálunk segíteni kicsit, hogy mit nézz meg egy-egy fúró adatlapján, hogy könnyebben tudj választani a töménytelen sok fúró között. Ebben a cikkben főleg az akkumulátoros fúrókról fogunk bővebben beszélni, de az általánosabb paraméterek ugyanúgy megállnak a hálózatról működő változatokra is.

Ahogy minden szinte eszköznél, úgy egy fúró esetében is fontos a gyártó. Rengeteg cég gyárt fúrókat, azonban tapasztalatunk alapján van, akiknek inkább valami mással kellene foglalkoznia … Webshopunkban jelen bejegyzés írásakor (2018 december) néhány márkát forgalmazunk, azonban ezek mindegyike olyan terméket ad ki a kezéből, amire bátran rábízhatod te is magad.

Kezdjük az AEG-vel, mely több, mint 130 évre visszatekintő német óriás nem ma kezdte a szerszámgép gyártást, meg is látszik a termékeik minőségén, átgondoltságán. Közepes árfekvésű termékeik hosszú évekig kiszolgálnak, a drágábbakat pedig akár ipari területen is használhatod. Bátran ajánljuk az AEG akkumulátoros fúrókat.

A YATO fúrógépekről azt hihetnéd, hogy japán termékek, ám közel sincs így, hisz egy lengyel cégtől származnak. Akárcsak a többi márkát, ezt is nyugodt szívvel merjük ajánlani neked. Hosszú évek óta foglalkoznak szerszámgépekkel, jól átgondolt, strapabíró konstrukciókat találsz a YATO márkanév alatt.

Hazánkban még kevéssé terjedtek el a HECHT fúrógépei, sőt a márka sem annyira ismert. Ugyanakkor a cseh gyártó már több, mint két évtizede a piacon van, sőt hazájában piacvezető. A fúrók mellett nagyon széles szortimenttel rendelkezik, gyakorlatilag az egész kerted és műhelyed fel tudod szerelni HECHT termékekkel.

A HITACHI fúrógépeket talán kevésbé kell bemutatni, mint a többit, hiszen itthon az egyik legismertebb szerszám márka talán. A több, mint 100 éves márkára mondhatjuk, hogy mindennel IS foglalkozik. A kiváló szerszámok mellett érdekeltek erőművek, ipartelepek, és még az informatika területén is. Kiváló, kézreálló, jól bevált darabok közül válogathatsz, ha őket választod.

A MILWAUKEE fúrói, ahogy a nevéből is következtethetsz rá, amerikából származnak. A közel 100 éves gyár szép lassan lépkedett a nemzetközi piac felé, addig viszont egyre nagyobb és nagyobb szeletet hasított ki az otthoniból. Masszív, robosztus termékeikkel nem lőhetsz mellé.

Na de elég a történelem órából, hisz nem ezért jöttél.

Ez a cikk ugyebár az akkumulátoros fúrókról szól, aminek a lelke maga az akkumulátor. Mit is kell tudni róla?

Alapvetően elég nagy a szórás, hogy mekkora feszültséggel dolgoznak az egyes fúrók – 10.8, 12, 14.4, esetleg 20 Volt lehet.

Az egyik fontos szám, amit meg kell nézned a termékek adatlapján az az akkumulátor kapacitása, amit az amperóra (Ah) mutat. Minél nagyobb, annál jobb, ezt nem kell túlmagyarázni. Otthoni barkácsolás során is cifra káromkodásokra adhat okot, ha lemerül a fúró még mielőtt végeznél, ipari munka esetében pedig egyenesen idegörlő lehet, ha nem jól kalkulálsz azzal, hogy meddig bírja kakaóval a fúró. Épp ezért ha van rá módod, akkor érdemes tartalék akkumulátort is beszerezni, hiszen legyen bármilyen fejlett is egy akksi és a töltő, akkor is akár egy óráig is eltarthat, mire ismét teljesen feltöltődik, ez pedig rengeteg idő, főleg ha határidőre kell végezni.

Külön szót kell ejteni a súlyról is. Nagyon-nagyon nem mindegy, hogy milyen nehéz géppel kell akár órákig is dolgoznod. Az akksis változatoknak hatalmas előnye, hogy nem vagy helyhez kötve, nem kell konnektortól konnektorig mászkálni, hanem bárhova magaddal viheted. Ugyanakkor megvan a hátrányuk is, hiszen sok esetben maga az akkumulátor teszi ki a fúró súlyának akár a felét is. Épp ezért gondold át, hogy milyen rendszerességgel, egyszerre mennyi ideig fogod használni. Hidd el, plusz fél-egy kiló két óra után már már mázsáknak fog tűnni.

Nem szabad elmenni a nyomaték mellett sem. Ez a szám mutatja meg a gép erejét. Minél nagyobb a nyomaték, annál erősebb a fúró, annál durvább kihívások elé tudod állítani. A legtöbb akkumulátoros fúró-csavarbehajtó esetében egy gyűrű segítségével állíthatod is a nyomatékot. Ez egy viszonylag egyszerű mutatószám, nem is szeretnénk túl sokat írni róla, annyi a lényeg, hogy ha nem akarsz küszködni, akkor válaszd a nagyobb nyomatékkal rendelkező gépet.

Sokan vannak, akik egyedül a Wattot nézik, ám ez csalóka. Ökölszabályként persze elmondható, hogy minél nagyobb a Watt, várhatóan annál erősebb a fúró, ám ez nincs minden esetben így és előfordulhat, hogy egy 650 Wattos fúró lepipál egy tőle papíron erősebb gépet. Ezt is fontos persze figyelni, ám a fenti mérőszámok talán fontosabbak ennél. Ha a célnak megfelelő erősségű, teljesítményű gépet választasz, akkor nagy baj nem lehet.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy minden esetben jó minőségű fúrószárral dolgozz. A gép értékéhez képest “filléres” tételről beszélünk, ám ha silány fúrószárral erőlteted a fúrógépet, akkor könnyen az lehet a vége, hogy megadja magát a motorja. Feleslegesen ne kockáztasd a gép épségét!

Reméljük hasznosnak találtad ezt a kis irományt. Ha tetszett, nyomj egy likeot vagy küld tovább ismerősödnek nyugodtan.

Exit mobile version