Kertészkedés

Csibék gondozása kezdőknek – mire figyelj oda?

Oszd meg a cikket

A csibenevelés sok tyúktartónál egy következő lépcsőfok. A kis pelyhesek látványa örömet és izgalmat hoz a ház köré, de csak akkor lesz belőlük erős, egészséges jószág, ha az első napoktól kezdve megfelelő körülményeket biztosítasz számukra.

Ebben a cikkben végigvesszük, hogyan történjen a csibék gondozása kezdőknek, mire kell figyelned, és hogyan előzheted meg a leggyakoribb hibákat.

Az első 24 óra – kritikus indulás

Akár inkubátorból, akár kotlós alól kelnek ki a csibék, az első nap a legfontosabb. Ha mesterséges keltetéssel dolgozol, a csibéket csak akkor vedd ki az inkubátorból, ha már teljesen megszáradtak, mozgékonyak, és legalább 8–12 órája kikeltek.

A kezdőcsibéknek melegre, biztonságra, nyugalomra és vízre van szükségük. Az első 24 órában általában még nem esznek – a tojássárgájából származó tartalék tápanyag ellátja őket –, viszont friss víz mindig legyen előttük.

Hőmérséklet és világítás – az életben maradás kulcsa

A csibék hőháztartása az első hetekben még fejletlen. Ha nincs kotlós, aki melegíti őket, akkor mesterséges hőforrásra lesz szükség. Ez lehet infralámpa, hőlámpa vagy keltetőlámpa – a lényeg, hogy folyamatos, egyenletes meleget adjon.

A szükséges hőmérséklet a következőképpen alakul:

    1. hét: kb. 32–35 °C
    2. hét: 30–32 °C
  • majd hetente 2–3 °C-kal csökkenthető
  • 5–6 hetes korban már elviselik a szobahőmérsékletet

Fontos, hogy a hőforrás csak az alapterület egy részét melegítse. Így a csibék eldönthetik, hogy aláhúzódnak vagy elmennek tőle. Ha mind összezsúfolódik a lámpa alatt, akkor túl hideg van. Ha szétoszlanak a széleken és lihegnek, akkor túl meleg.

Világításból érdemes éjjel-nappali derengő fényt biztosítani az első 1-2 hétben, hogy könnyen megtalálják az ennivalót, itatót. Később áttérhetsz a természetes napfényritmusra.

Etetés – mit ehet egy kiscsirke?

Az első napokban a csibék nagyon érzékenyek az emésztésre. Kifejezetten csibéknek készült indítótápot érdemes használni, amely apró szemcséjű, és minden fontos tápanyagot tartalmaz.

Ha házilag etetnél, akkor főtt tojás, apróra vágott zöldfű, egy kevés főtt rizs vagy dara jöhet szóba – de ezeket csak fokozatosan, kiegészítésként add.

Az első napokban napi 4–5 alkalommal érdemes kis adagokban etetni. A takarmány mindig legyen friss, ne ázzon, ne penészedjen. Ahogy nőnek, az etetések ritkulhatnak, 3–4 hetes kortól már elég napi 2–3 alkalom.

Fontos, hogy finom szemcsés homokot vagy kis mennyiségű apró kavicsot is biztosíts – ez segíti az emésztést. A csibék zúzájában ezek végzik a „rágás” munkáját.

Víz – mindig frissen, könnyen elérhetően

A friss ivóvíz legalább olyan fontos, mint a takarmány. A csibék számára sekély, stabil itatót válassz, amibe nem tudnak belefulladni. Sokan kavicsokat tesznek az itató peremére vagy aljába, hogy csökkentsék a vízmélységet és megelőzzék a baleseteket.

Naponta legalább kétszer cseréld a vizet, és ellenőrizd, hogy nem lett-e piszkos vagy túl meleg. Ne adj cukros vizet vagy gyógyszert, ha nem indokolt – a tiszta, friss víz mindig a legjobb.

Higiénia – a betegségek megelőzése

A csibék még nem ellenállóak a kórokozókkal szemben. Ha a nevelődoboz koszos, vizes vagy ammóniás szagú, gyorsan megbetegedhetnek.
Érdemes naponta legalább egyszer átnézni az almozást – ha szennyezett, cseréld ki a nedves részeket.

A nevelőhely legyen száraz, huzatmentes, de jól szellőző. Ha szalmát használsz, érdemes keverni forgáccsal vagy itató alá papírt tenni, hogy jobban felszívja a nedvességet.

Mikor lehet kiengedni őket?

Körülbelül 5–6 hetes korukra már erősebbek, tollasabbak, és jól viselik a kinti hőmérsékletet is, ha az idő engedi. Ekkor fokozatosan elkezdheted hozzászoktatni őket a kinti élethez. Eleinte csak napközben legyenek kint, estére menjenek vissza a biztonságos nevelőhelyre.

Ha kotlós neveli őket, ő maga vezeti ki őket, amikor készen állnak – ez sokkal egyszerűbb és természetesebb folyamat.


Oszd meg a cikket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük