Tökéletes gyep a robotfűnyíró számára

Spread the love

A pázsit ápolása is aktuálissá válik az év harmadik hónapjától kezdve. Az első fűnyírást akkorra kell időzíteni, amikor a fűszálak már láthatóan növekedésnek indultak. Mielőtt azonban beindítanád a gépet, akad egy-két teendő.

Elsőként gereblyézd össze a területen maradt leveleket, ágdarabokat, majd nézd át a pázsitot betegségek nyomai után kutatva. A leggyakoribb hópenész nevű gombabetegség, mely barnás- fehéres foltokat okoz a pázsiton. Szerencsére a kezelés egyszerű, a gazdaboltokban hatékony permetszerek kaphatóak.

A gombás fertőzések ellen remek prevenció a tavasszal elvégzett gyepszellőztetés, melyhez egy gereblyeszerű speciális szerszám a legjobb választás, amit akár bérelhetsz is, de megvásárolva sem drága, pár ezer forintos tétel.

A foltok felülvetése, vagy akár a teljes füvesítés is elkezdődhet március végén, de legkorábban akkor, ha a tartós hajnali fagyok már elmúltak. Fűmag választásakor ne az akciós árakat figyeld, sokkal fontosabb, hogy a gyep típusa megfeleljen a kert adottságainak és a használat tervezett intenzitásának, ezek alapján dönts a sport-, dísz-. árnyéktűrő stb. fűmagkeverékek mellett!

A Barenbrug Mow Saver Pázsitmag finom szálú minőségi fűmag keverék, tökéletes választás robot fűnyírókhoz A modern kertek intenzív pázsit felülete meghálálja a gyakori nyírást, ápolást. A keverékben lévő fajok, azoknak erre nemesített fajtái sűrű, tömött pázsitot alkotnak, ami finom szálú füvekből áll. A gyakori nyírás során nem mulcsosodik és ezért hosszabb távon sem ritkul ki. Automata “robot” fűnyírókhoz javasoljuk.

A területre kiszámított magot egyenletesen a lehengerezett felületre szórjuk. A pázsit szegélyét és az utak mentét célszerű a nagyobb igénybevétel miatt kissé sűrűbbre vetni.

A talaj felületére szórt magot enyhén bedolgozzuk gereblyével 1-2 cm mélyen, ezután a talajt sima hengerrel újra tömörítjük!

A kelés alatt a talajt folyamatosan nedvesen kell tartani, egyszer sem száradhat ki a csíra. A kelés után is rendszeresen öntözzük, az első nyírást, ha lehet, éles fűnyíróval vagy kaszával végezzük, hogy a növény ne tépődjön fel, gyökere ne sérüljön.

És kész is vagy 🙂 A továbbiakban ha megfelelően figyelsz arra, hogy rendszeresen öntözve és nyírva legyen, illetve 2-3 havonta megszellőzteted, akkor semmi sem ment meg attól, hogy élénkzöld, gyönyörű pázsitban gyönyörködhess minden nap.

Hasznosnak találtad a cikket? Nyomj egy Tetsziket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük