Hóvirág gyorstalpaló

Spread the love

Hóvirág növényportré – melyik védett és melyik nem, lehet-e kertben termeszteni, vannak-e szabadon ültethető változatok? Mindent a január legszebb virágáról!

A hóvirág a téli, tél végi időszak egyik legszebb növénye, egyben a tavasz közeledtének jelzője, így mindenképpen kedves a szemnek és léleknek. Bár még csak január van, ilyenkor sem ritka virágzó hóvirágot találni, ennek jellemzően az egyre enyhébb telek az okozói, de azt is tudni kell, hogy a hazánkban megtalálható többféle hóvirág közül van, amelyik kifejezetten korai virágzású, így a januári természetjárás során már könnyű találkozni vele!

A hóvirágról köztudott, hogy védett, ám ezt az információt érdemes pontosítani, így az is mindenképp olvasson tovább, aki a saját kertjében is szeretné meghonosítani ezt a bájos növénykét, de eddig azt gondolta, hogy ez szabályosan nem lehetséges!

Botanikai szempontból a hóvirág az amarilliszfélék családjába tartozó húsz fajból álló nemzetséget jelöli, melyek közül négy típus található meg hazánkban. Ezek a pompás vagy más néven török (Galanthus elwesii), a redőslevelű (Galanthus plicatus), a levantei (Galanthus fosteri), és a kikeleti hóvirág. Utóbbi, vagyis a Galanthus nivalis az, amelyik a többiek közül egyedüliként őshonos Magyarországon, és egyben védett fajnak számít.

A kikeleti hóvirág eszmei értéke tövenként tízezer forint, szedése, gyűjtése nem megengedett. A török hóvirág a legkorábbi virágzású, januárban már sok helyen megtalálni, a többi jellemzően februártól márciusig nyílik, de a klímaváltozás miatt melegedő időjárás az elmúlt években már nem ritkán sokkal korábbi virágzási időket is produkált.

A hóvirág védettségére visszatérve, laikus szemmel nehéz megkülönböztetni az egyes fajtákat, így a legjobb, ha nem is szakítjuk le erdőjárás közben a hóvirágokat, melyek egyébként is az eredeti élőhelyükön a legszebbek. A szedés ellen nem csupán esztétikai indokok sorolhatók, a kisebb arányú begyűjtés sem tesz jót a hóvirág állománynak, de még nagyobb baj a gyakran ipari méreteket öltő kitermelés.

A hóvirág hagymái ugyanis keresett árucikknek számítanak, fő felvevőpiacuk Hollandia. A hóvirágokat „élelmes” vállalkozók nem ritkán munkásbrigádokkal, vagy akár munkagépekkel szedik fel, hogy aztán a hagymákat méretes haszonnal továbbítsák a felvásárló országokba. Ez nem csupán etikátlan és törvénytelen, de roppant káros is, ugyanis a kitermelők jellemzően a szebb példányok lelőhelyeit fosztogatják, így a gyengébb, silányabb darabok maradnak meg, vagyis a folyamattal a biológiai diverzitás, a sokféleség szűkül, végsősoron pedig a hóvirág állomány satnyul, gyengül.

A természetben való begyűjtés tehát semmilyen formában nem ajánlott, és az utcákon, aluljárókban kínált kis hóvirág csokrok megvásárlása sem jó ötlet, hiszen ezzel a felszedést támogatjuk.

Mindez nem jelenti azt azonban, hogy aki szeretne, ne telepíthetne hóvirágot a saját kertjébe! Hóvirágot, pontosabban hóvirág hagymát kertészetben, gazdaboltban bárki vásárolhat, így ellenőrzött forrásból származó hagymát lehet szerezni, melyet majd kora ősszel lehet elültetni a kertben.

A hóvirágot akár lakásban is lehet nevelni, ebben az esetben az őszi ültetést követően a hagymákat tartalmazó cserepeket az első hajtások kibújásáig sötét és hűvös helyen kell tárolni, később aztán világosabb területre kerülhetnek. Fontos azonban, hogy a növény a hideget szereti, ezért a balkonon, vagy a külső ablakpárkányon fogja jól érezni magát, szobai tartása nem kecsegtet sikerrel, legfeljebb egy fűtetlen, üvegezett verandán, balkonon lehet nevelni.

A hagymák kerti telepítésekor lombok alatti félárnyékos helyet szükséges kijelölni a hóvirágoknak, amit pár hónap múlva már virágzással fognak meghálálni. Ültetés után több dolog nincs, öntözni sem szükséges a növényt, hiszen a hagymák minden tápanyagot tartalmaznak. A hóvirág február és március között virágzik, májusra hozza meg termését, majd visszahúzódik a földbe, és a következő ősszel indulnak meg újra a hajtások.

Kerti tartásakor számolni kell azzal, hogy a növény agresszívan terjeszkedik, várhatóan pár éven belül nagy, összefüggő telepet fognak alkotni a hóvirágok, aki szeretné kordában tartani állományát, ültesse gyökércsapdába a virágokat, vagyis a hóvirágoknak kijelölt ágyás földjét először távolítsa el 30-40 centiméter mélyen, bélelje ki azt több réteg erős geotextillel, helyezze vissza a földet, és ezután helyezze ki a hagymákat!

A bejegyzéshez nyújtott segítséget köszönjük Megyeri Szabolcsnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük