7 tipp inverteres hegesztő vásárlás előtt

Spread the love

Ha eldöntötted, hogy inverteres hegesztőt szeretnél vásárolni, de úgy érzed, teljesen elvesztél a választékban és egyáltalán nem vagy biztos abban, hogy mi alapján kellene eldöntened, hogy melyikkel dolgozz a jövőben, akkor most segítünk neked. Ugyanis nem mindegy, milyen szempontokat veszel figyelembe, amikor inverteres hegesztőt választasz.

Ha megkérdezel egy szakembert, hogy milyen fajta hegesztőt érdemes vásárolni, az esetek nagy részében biztosan azt a választ kapod majd, hogy inverteres készüléket válassz. Ez nem csoda, hiszen lassan ritkaságszámba megy, ha valaki hagyományos szerkezettel dolgozik. Ebből a népszerűségből kifolyólag azonban mára igen széles a választék az inverteres hegesztőgépek terén, így érthető, ha elbizonytalanodtál, melyik gépet érdemes választanod. Segítünk, hogy alaposan megismerd ezeket a hegesztőgépeket és megmutatjuk azt is, mire kell odafigyelned a vásárlásnál.

Tulajdonképpen mi az inverteres hegesztő?

Valójában egy dinamikus tulajdonságát rugalmasan változtatni képes szerkezetről beszélünk. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a háromfázisú váltakozó áramot egyenirányítja és a hálózatinál lényegesen nagyobb frekvenciájú – ez akár több tíz kHz-t is jelenthet – váltakozó árammá alakítja, amelyet egy úgynevezett ferritmagos transzformátor alakít át olyan szintre, amely a hegesztéshez éppen megfelelő. Tulajdonképpen innen is ered az inverter elnevezés, amely valójában egy félvezető elemekből felépített frekvenciaváltót jelent.

A fent említett folyamatot kiegészíti emellett egy egyenirányító híd és egy simító fojtó is, amelyek közös munkája adja meg a munkavégzéshez szükséges egyenfeszültséget. Mindezekkel együtt egy olyan hatásfok alakul ki a rendszerben, amely annak ellenére is sokkal jobb a hagyományos áramforrásokénál, hogy többszöri energiaátalakításról van szó. Külön kiemelendő továbbá, hogy az inverteres szerkezetek AWI hegesztésre is alkalmasak, sőt, impulzushegesztés is végezhető a segítségükkel. Ez azért jó hír, mert más-más területeken is könnyedén helyt tudsz állni e szerkezet segítségével.

Hegesztés nehezített pályán

Hogy könnyíti meg a munkát az inverteres hegesztő?

Számos olyan tényező van, amelyek miatt sokkal könnyebben boldogulhatsz munka közben egy inverteres hegesztővel, mint egy hagyományos szerkezettel. Ezeket azért fontos átlátnod, mert később a megadott különböző szempontok alapján sokkal egyszerűbben tudsz majd dönteni.

Könnyebb vele ívet fogni
Az egyik legfontosabb ilyen pozitívum, hogy könnyebben lehet vele ívet fogni. Valójában ebből ered, hogy bátran ajánlják kezdők vagy a ház körül tevékenykedők, valamint szakemberek részére is az inverteres hegesztőgépeket. A használatuk ugyanis egyszerű és logikus, ugyanakkor természetesen precíz és tartós munkák lehet vele végezni függetlenül attól, milyen körülmények között használod.

Nem történik baj, ha letapad a pálca
Ha régóta a szakmában vagy, akkor te tudod a legjobban, mennyire bosszantó az, ha a pálca letapad és tönkremegy az egész addigi munkád, akkor erre is megoldás az inverter. Ugyanis ennek a gépezetnek a vezérlése leszabályozza az áramot, így nem megy kárba a munkád akkor sem, ha letapad a pálca. Bizony, ez azt jelenti, hogy vékonyabb anyagokkal is probléma nélkül dolgozhatsz!

Könnyű a szerkezet
Mivel egy jóval kisebb transzformátor is elég a működéséhez, így sokkal könnyebbek az inverteres hegesztőgépek a hagyományos társaiknál. Szóval ha gyakran vagy mozgásnak, nem lesz gond a szállítással, sőt, ha a magasban dolgozol, egyszerűen akár a nyakadba is akaszthatod. Az átlagos gépezetek 4-8 kg között mozognak, azonban léteznek extra könnyű gépek is.

Milyen szempontok alapján válaszd ki a saját inverteres hegesztődet?

Természetesen nem arról van szó, hogy léteznek rossz és jó gépek, ugyanis az, hogy melyik inverteres hegesztő a legjobb számodra attól függ, pontosan milyen körülmények között is mire használod majd. Ha már kértél tanácsot másoktól – akár szakmabeliek akár laikusok – biztosan számos különböző tippet kaptál már, hiszen mindenki másra esküszik. Ha emellett segítségül hívtad az internetet is, akkor pedig láthattad, milyen széles a választék az inverteres hegesztő kulcsszóra. Így ha már teljesen elbizonytalanodtál a választást illetőek, most a legjobb helyen jársz. Íme a hét legfontosabb szempont, melyeket átgondolva már sokkal könnyebb lesz a választás számodra.

1. Hol fogod használni az inverteres hegesztőt?
Az egyik nagyon lényeges szempont, hogy pontosan hol fogod majd használni az inverteres hegesztőt, hiszen ennek mérlegelésével máris leszűkül a kör bizonyos szerkezetekre. Ugyanis egészen már típusra van szükséged ha otthon dolgozol vagy ha kisipari körülmények között tevékenykedsz, sőt, ha komoly szakipari munkát végzel, akkor is más kategóriában kell keresgélned. Vedd figyelembe azt is a ház körüli munka esetén, hogy a legtöbb háznál 230V van a konnektorokban, ritkán találkozni ipari árammal egy szimpla garázsban.

2. Mit fogsz hegeszteni?
Milyen anyagokkal dolgozol majd? Ez a szempont azért lényeges, mert nem mindegy, milyen elektródákra van szükség az elvégzendő munkákhoz. Fontos, hogy vedd figyelembe azt, hogy túlnyomórészt milyen anyagokkal dolgozol majd, így szintén kizárhatsz néhány inverteres hegesztőt a választékból és közelebb kerülsz a célodhoz.

Ma már sokkal egyszerűbb hegeszteni mint régen

3. Milyen körülmények között dolgozol majd?
Bizony, ez is nagyon fontos szempont! Hogy miért? Például ha a magasban dolgozol, nem hátrány, ha vállon is hordhatót típust választasz, de vannak olyan körülmények, mikor kifejezetten nagy előny az, ha extra könnyű a hegesztőgép, mellyel adott esetben akár órákon keresztül dolgozol.

4. Mekkora terhelésnek lesz kitéve a munka során az inverteres hegesztő?
Nem mindegy az sem, hogy többször rövid ideig használod majd a gépet vagy inkább hozamosabb ideig van rá szükséged a munkád elvégzéséhez. Az utóbbi esetben ugyanis mindenképpen szükséged lesz megfelelő túlterhelés védelemre.

5. A márka kérdése
Gyakran találkozunk a márkákkal kapcsolatos dilemmával a vásárlóink körében, így mindenképpen ki kell térnünk erre is. Egy tapasztalt szakember nyilván szinte bármilyen géppel szépen tud dolgozni, függetlenül attól, hogy egy világszerte ismert márkáról vagy egy szélesebb körökben kevésbé ismert gyártóról van szó. Persze minden szakmabeli másra esküszik, sőt, ha megkérdezel valakit biztosan megnevezi majd egy bizonyos gyártó pontos szerkezetét. A fő különbség tulajdonképpen az árkategóriákban van, ha már leszűkítetted a kört a fenti szempontok alapján. Valójában ha évente csupán néhányszor használod a ház körül, nem feltétlenül szükséged drága hegesztőgépe fektetned, ám ha a mindennapi munkádhoz tartozik a hegesztés, érdemes rászánni magasabb összeget. Az utóbbi esetében a tapasztalat azt mutatja, hogy igen hamar visszahozz az árát is minőségi hegesztőgép.

6. A garancia
Nincs mese, fogyasztói társadalomban élünk, így ez a garancia is egy igen fontos szempont a választásnál. Ha például két hegesztőgép között dilemmázol éppen, mindenképpen nézz utána, melyikre hány év garanciát vállal a gyártó, hiszen nem mindegy, mi történik, ha meghibásodik a szerkezet. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a mindennapi munkád szerves része a hegesztőgép használata.

7. Szervizhálózat
Szorosan kapcsolódik az előző szemponthoz, hiszen egyszer minden hegesztőgépen lejár a garancia, ettől viszont nyilván nem szeretnénk rögtön kukába dobni a következő meghibásodásnál. Éppen ezért érdemes utána járnod annak is, hogy az adott márkának milyen szervizhálózata van hazánkban. Ha jól kiépített, akkor nem kell majd heteket várnod egy-egy alkatrészre és nem kell hosszú ideig állnia a munkának egy apró hiba miatt. Azonban ha kevésbé jól működik mindez, az igen bosszantó lehet, sőt, még a munkáddal sem tudsz haladni a várakozási idő alatt.

Hogy tudsz egyszerűen dönteni?

Ha a fenti szempontokat egyesével megválaszolod és alaposan átgondolod, valójában már a célegyenesben vagy, hiszen minden olyan tényezőt figyelembe vettél, amely mérvadó lehet a munkavégzés során. Hidd el, ha a kezedben tartod majd az inverteres hegesztőgépedet, már az első mozdulatok után érezni fogod, hogy jól választottál.

Tetszett a cikk? Nyomsz egy like-ot?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük