Kertészkedés

Kotlós tyúk vagy inkubátor? – Így kelts otthon csibét

Oszd meg a cikket

Sok kezdő tyúktartó előbb-utóbb eljut arra a pontra, hogy szeretne saját csibéket nevelni. De ilyenkor jön a kérdés: bízzunk egy kotlós tyúk ösztöneiben, vagy inkább válasszuk az inkubátoros megoldást?

Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai, és egyáltalán nem biztos, hogy kezdőként érdemes azonnal belevágni.

Ebben a cikkben segítek eldönteni, hogy melyik megoldás lehet számodra a legjobb, és mire kell figyelni, ha úgy döntesz, hogy belevágsz a csibekeltetésbe otthon.

Megéri-e egyáltalán csibét keltetni kezdőként?

A keltetés izgalmas folyamat, de nem feltétlenül az első dolog, amibe bele kell vágni, ha még csak most kezdted a tyúktartást. Az első évben érdemes inkább tapasztalatot szerezni az állomány gondozásában, a tojók szokásaiban, takarmányozásban, betegségek megelőzésében.

A csibekeltetés ráadásul türelmet és figyelmet igényel – főleg, ha inkubátorral történik. Ott a hőmérsékletet, páratartalmat, tojásforgatást is szabályozni kell. Ha kotlós kelti, kevesebb a dolgod, de akkor is oda kell figyelni az elhelyezésre, a többi tyúktól való elkülönítésre és az első hetek biztonságára.

Ha mégis úgy döntesz, hogy kipróbálnád, érdemes először kis létszámú, könnyen kezelhető megoldással kezdeni – például egy kotlóssal, ha van rá lehetőséged.

Kotlós tyúk – természetes, gondoskodó megoldás

Ha van olyan tyúkod, amelyik elkezd hosszasan ülni a fészekben, nem akar leszállni, morog, ha közelítesz – akkor valószínűleg kotlani készül. Ez azt jelenti, hogy ösztönösen szeretne tojásokat kikölteni, és később felnevelni a kiscsibéket is.

Ez a módszer a legtermészetesebb, legkíméletesebb módja a csibekeltetésnek. A tyúk nemcsak kikölti, hanem fel is neveli a kicsiket: melegíti őket, védi, mutatja, hol találnak ennivalót, és tanítja őket.

Előnyök:

  • nincs szükség gépre, beavatkozásra
  • a kotlós gondoskodik a csibékről
  • stresszmentes, természetes fejlődés

Amit érdemes tudni:

  • nem minden tyúk válik kotlóssá
  • nem mindig lehet „kényszeríteni” rá
  • a kotlást biztos, nyugodt helyen kell megoldani
  • ajánlott a többi tyúktól elkülöníteni a kotlóst és a fészket

Egy jó kotlós akár 8–12 tojást is gond nélkül ki tud költeni. A sikerhez fontos, hogy a tojások frissek legyenek, ne túl régi tárolásból származzanak, és lehetőleg azonos fajtától jöjjenek.

Inkubátor – gépi precizitás, nagyobb kontroll

Ha nincs kotlósod, vagy gyorsabban, biztosabban szeretnél csibéket keltetni, jöhet szóba az inkubátor. Ez egy zárt, hőszabályozott készülék, amelyben 21 napon keresztül biztosítod a tojásoknak az ideális körülményeket.

Az inkubátoros keltetés nagyobb kontrollt ad, viszont minden részletre figyelni kell:

  • állandó 37,5 °C hőmérséklet
  • megfelelő páratartalom (45–65%, majd 75% a kelés végén)
  • tojásforgatás napi 3–5 alkalommal (vagy automatikusan)

Előnyök:

  • nem függsz attól, hogy éppen van-e kotlós
  • egyszerre nagyobb mennyiségű tojás is kikelthető
  • egész évben használható

Hátrányok:

  • érzékeny a hibákra (pl. hőingadozás, rossz páratartalom)
  • a keltetés után a csibék melegítést és gondoskodást igényelnek
  • drágább, és odafigyelést igényel (újonnan 30-40 ezer forinttól indul az áruk, ha be tudsz szerezni egy használt gépet olcsón, akkor „játszani” tökéletes megoldás lehet az is)

Kezdőként érdemes kis kapacitású inkubátorral próbálkozni, és csak akkor bővíteni, ha már van tapasztalatod.

Melyiket válaszd?

Ha van rá lehetőséged, a kotlósos keltetés kezdőknek ideálisabb. Kevesebb technikai hibalehetőség van, a kotlós rengeteg munkát levesz a válladról, és a csibék természetes környezetben nőnek fel.

Viszont ha nincs kotlós, és van rá igényed, az inkubátor is jó választás lehet – de számíts rá, hogy a kikelés után még legalább 5–6 hétig külön nevelődobozra, hőforrásra, speciális csibatakarmányra lesz szükséged.


Oszd meg a cikket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük