Mit mivel takarítsunk?

Spread the love

Először is meg kell vizsgálnunk, hol és mit takarítunk – csak ezután dönthetjük el, milyen módszerrel. Ismernünk kell, hogy a takarítandó terület milyen környezeti behatásoknak van kitéve, valamint azt, hogy a környezeti hatások hogyan érvényesülnek, – közvetlenül vagy közvetve – meghatározza a szennyeződés mértékét és összetételét. Átfogó ismeretek birtokában tudunk hatékonyan takarítani, ehhez elengedhetetlenül tisztában kell lenni azzal is: hol, mivel dolgozunk. Ismerkedjünk meg a tisztítószerekkel. Ezen alapismeretek birtokában, már kicsit könnyebb lesz eligazodni, hogy egy adott felületen megtapadt szennyeződésre milyen szert alkalmazzunk.

Sokan tudják, hogy a Cola alkalmas a WC tisztítására, sőt még a gépjárművek olajos motorterének tisztítására is. Már kevesebben tudják azt, hogy a hamuval jól tisztítható a kandalló üvege, de azt nem tudják, ezeknek a hatásoknak mi köze van a kémhatáshoz. A kémhatás minden tisztítás alapja – ahhoz, hogy megértsük a tisztítási folyamatokat szükség van arra, hogy tisztában legyünk a jelentésével. Általában az mindenkinek egyértelmű, hogy a savanyú káposzta leve és az ecetsav: SAV, de azt kevesen tudják, hogy a napi használatú szappan, tusfürdő: LÚG. Tételezzük fel, hogy az emberek többségének van gyakorlati tapasztalata a sav és a lúg hatásáról. Viszont már jóval kevesebbeknek van valódi kémiai tudása, tapasztalata arról, hogyan kapcsolódik mindez a kémhatás fogalmához, általában csak azoknak, akik behatóbban tanulmányozták a kémiát.

A kémhatás mérőszáma a pH, amelynek értéke 0-14-ig terjed, melyet minden tisztítószer csomagolásán feltüntetnek a gyártók.  A középső érték, a pH7 jelzi a semleges kémhatást. Semleges a kémhatása pl. a desztillált víznek.

A pH 0-7 értéke közt  találhatóak a különböző erősségű savak. Minél közelebb van a pH-értékük a 7 semleges értékéhez, annál gyengébb savak és annál kevésbé károsítóak. Míg az emésztés munkájához szükséges a  gyomorban a pH 1-es erős sav a sósav dolgozik,  azt kevesen tudják, hogy a kávé, tea, sőt az ásványvíz is savas, sőt, bőrünk savas kémhatása az, amely biztosítja bőrünk hatásos védelmét a kórokozókkal szemben.

Lúgoknak nevezzük azokat az anyagokat, melyeknek a pH értéke a 7-14 tartományban mozog.   A legerősebb lúgok pH-ja 14. Ilyen lúg a nátronlúg (NAOH). Az erős lúgok különösen veszélyes anyagok, melyek hígítatlanul, védőfelszerelés nélkül használva perceken belül komoly égési sebeket okozhatnak az ember bőrén, hiszen gyorsan feloldják azt.

Miért is fontos számunkra a pH a tisztításkor?

A savak a meszes lerakódásokkal szemben jól reagálnak és feloldják azt, ilyen lerakódás pl a cementfátyol is, melyet közvetlenül az építkezés után a csempéken, kőburkolatokon, vagy a festés után látunk és ezek eltávolításában feltétlenül kérjük ki  szakember segítségét! Biztos és gyakorlott szakmai tudás és tapasztalat nélkül nem tanácsos belevágni egy építkezés utáni nagytakarításba. Több lesz benne a ború, mint a derü.

A lúgok hatásosan bánnak el a konyhai szerves, zsíros szennyeződésekkel, a lefolyó makacs dugulásaival, minden olyan szennyeződéssel, amelyben legfőképp szerves anyag van, ezen kívül fontos szerepük van a makacs lerakódások eltávolításában.
A savakon és lúgokon kívül beszélnünk kell még a felületaktív anyagokról, a tenzidekről, melyek különleges helyet foglalnak el a tisztítószerek közt. Ilyen felületaktív anyag: a szappan. A felületaktív anyagok nem oldással távolítják el a szennyeződéseket, hanem egészen  furcsa módon emulgeálással.
A felületaktív anyagok speciális felépítésüknek megfelelően egy vízoldékony és egy víztaszító részből állnak. A tenzidek képesek arra, hogy a vízben a zsíros szennyeződésből pici alkotórészeket leszakítva azt nem oldva, de mégis a vízzel elegyítve, a szennyeződést a felszínről eltávolítsák és a vízben lebegővé tegyék. A felületaktív anyagok a tisztítószerek nagy részében jelen vannak és segítik a tisztítás folyamatát.

Hogyan használhatjuk ezt a tudást a mindennapjainkban?

Már tudjuk, hogy az 1-7 pH-jú tisztítószerek a vízkőoldásra hatásosak, így a tisztítószerek közül ki tudjuk választani a számunkra szükséges és megfelelő vízkőoldó tisztítószert.

Amennyiben a vízkő, amit tisztítanunk kell, csak napi lerakódású, akkor elég akár egy környezetbarát, enyhén savas, például citromsavat tartalmazó napi vízkőoldót vásárolnunk, ahelyett, hogy erős savat feleslegesen használnánk.

A lúgos tisztítószerek alkalmasak a zsírok tisztítására, így az erős és letapadt szerves vagy zsíros szennyeződés esetén erősebben lúgos, enyhe szennyeződésnél pedig környezetbarát enyhe lúgos tisztítószerrel takarítsunk.

Természetesen a dolgok sosem ennyire egyszerűek és átláthatóak, nem véletlen, hogy a takarítás szakértelmet és tudást  igényel, hiszen nem csak a tisztítószerek pH-ját kell tisztításnál figyelembe vennünk, hanem a takarítószerek hígítási arányait, a felületek tulajdonságait és a tisztításhoz használt eszközök sajátosságait is, ebből adódóan a szükséges szaktudás hiányában, a felületeink károsodhatnak. Nem használhatunk például savérzékeny márvány felületre savas tisztítószert, linóleumra erős lúgot sőt, a fürdőszoba tisztításánál nem csak a burkolatok, hanem a felszerelt csapok és egyéb kellékek anyagát is figyelembe kell vennünk  a tisztítószer választásánál ahhoz, hogy mindent károsodás nélkül hatásosan tisztíthassunk.

Fa padlótípusok tisztítása még nagyobb körültekintést igényel. Akkor járunk el helyesen, ha minél kevesebb tisztítószert használunk, és kerüljük a nedves felmosást. A fából készült leggyakoribb padlótípusok: Laminált parketta, Fa parketta, szalagparketta, Telifa parketta, Egzotikus fa parkettákat (cédrus, mahagóni), Hajópadló, Parafa. Mindegyik előbb említett padlótípusnak megvan a maga speciális tisztítási metódusa annak érdekében,  hogy otthonunkban hosszú évekig megőrizzük eredeti szépségükben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük