Aljzat készítése esztrich betonnal könnyebb

Spread the love

A beton aljzat készítése hagyományos módszerekkel időigényes és kényes feladat volt. Csak a jó kőművesek tudták eltalálni a cement, a sóder és a víz tökéletes arányát, a betont pedig a megkötéséig rendszeresen locsolni kellett.

Ma már sokkal hatékonyabb megoldások állnak rendelkezésre, például az esztrich betonozás, ami gyors és praktikus, az eredmény pedig kiváló.

Mi is az esztrich?

Az esztrich egy olyan speciális aljzat, ami házak esetében az alap és a burkolat között helyezkedik el. Legfőbb tulajdonsága, hogy míg a hagyományos betonnál a tömörség és a nyomószilárdság a jellemző, az esztrichnél a stabilitás, a jó hővezető képesség, az egyenletes felületet. A zsákos kiszerelésben kapható esztrich már előre belevert komponenseket tartalmaz; használata könnyű, az előírásnak megfelelő vízmennyiség és gépi keverés után már felhordható.

Sík felület, rövid száradási idő

A rövid száradási idő és a kapott tükörsima felület miatt az esztrich beton kedvelt építőanyag. Egy 8 centiméteres aljzatnak egy-másfél hónap kell ahhoz, hogy elkezdődhessen a burkolás, de ha önterülő, legfeljebb 2 cm vastagságú aljzatkiegyenlítőnek használjuk, elég a 7 nap száradási idő is.

Padlófűtés fölé önterülő esztrich

Padlófűtés fölé kiváló az úsztatott esztrich. A vízzel történő bekeverés után közvetlenül, folyamatosan adagolva terítjük el az anyagot. A csövek stabilitása érdekében két rétegben készíthető, de fontos, hogy a második réteget még aznap fel kell hordani. A légbuborékokat mindkét réteg után bedolgozó kerettel távolítjuk el.

Gyors száradású esztrich beton

Jó hír, hogy akár 1-3 nap múlva burkolható felületet is kaphatunk gyors száradású vagy gyorskötésű esztrich használatával. Ezekhez a keverékekhez lényegesen kevesebb víz szükséges, így a száradási idő is lerövidül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük