3 dolog, amit az áramfejlesztő generátorok használatáról tudni érdemes

Spread the love

Ha olyan helyen van szükség áramra, ahol nincs kiépítve a megfelelő hálózat vagy éppen nem szeretne valaki áramszünet esetén sötétben várni a megoldást, akkor nem kérdés, hogy szükség van egy áramfejlesztő generátorra. Lássuk, mi mindent érdemes tudni erről a szerkezetről.

Az, hogy van elektromos hálózat és gombnyomásra működésbe lépnek az árammal működő eszközeink, ma már teljesen természetes. Éppen ezért fontos az olyan külterületeken levő házakba, nyaralókba is elhozni ezt a komfortérzetet, ahol nem valósult még meg mindennek a kiépítése.

1. Csak üzemanyagra és a generátorra van szükség az áramhoz

Magában az áramfejlesztő generátorban van egy belső égésű motor, amely típustól függően működhet benzinnel, motorolajjal vagy gázzal. Működése által pedig a motor által létrehozott energiát villamos árammá alakítja. Vagyis a működtetéséhez tényleg csak a megfelelő üzemanyagra van szükség. Emellett léteznek már olyan változatok is, amelyeknél van lehetőség a berendezés akkumulátorral való töltésére is.

A Szerszámkell webáruházában számos típus közül találhatja meg mindenki azt, amely a számára minden szempontból a leginkább megfelelő.

2. Vásárlás előtt fontos mérlegelni

Ahhoz, hogy a fentiek probléma és fennakadás nélkül, valamint mindemellett gazdaságosan megvalósuljanak, fontos, hogy körültekintőek legyünk a vásárlás során. Hiszen mindennek az alapja az, hogy meghatározzuk, milyen célra szeretnénk az áramfejlesztő berendezésünket használni és ehhez milyen teljesítményre van szükség.

Természetesen az sem mindegy, hogy mit szeretnénk általa működtetni. Hiszen míg a kisebb áramigényű eszközök közé tartoznak például az izzók vagy a főzőlapok, addig már más kategóriába tartozik egy mosógép vagy egy barkácsgép, sőt, megint más szempontokat kell figyelembe venni például ha kompresszort vagy betonkeverőt is működtetnénk az áramfejlesztő generátor által.

Vagyis amennyiben tartós működtetésre keresünk generátort és jellemzően az utóbbiakat is üzemeltetnénk általa, akkor mindenképpen csakis a profi motorral meghajtott változatokat érdemes beszerezni. Ellenkező esetben a kisebb, kompakt verziók között is bátran szétnézhetünk.

3. Számos típusa létezik

Valójában igen széles az áramfejlesztő generátorok terén a kínálat. Alapvetően a teljesítmény terén is igen gazdag a skála, hiszen a 950-1500 Wattostól a 3000-5000 Wattig találhatók szerkezetek.

Rendszerint négyütemű vagy kétüzemű benzinmotor meghajtásúak, ám a feszültségszabályozásuk tekintetében már jóval több különbség lelhető fel. Léteznek ugyanis olyanok, amelyek kondenzátoros szabályozásúak, vagyis ezek csak a nagyobb mértékű feszültségingadozás kiküszöbölésére alkalmasak. Ám van már olyan típus is a piacon, amelyekbe úgynevezett digitális szabályzó rendszert is beintegrálnak, ennek köszönhetően pedig gazdaságosan és a környezetet óvva lehet őket használni.

Érdemes kitérni ennek kapcsán a súlyra és a méretre is, amely nagy mértékben függ attól, hogy mekkora a generátor, a robbanómotor, valamint a tartályméret. Egy négy literes üzemanyagtartállyal felszerelt szerkezet üzemideje például 4-6 óra, súlya pedig 15-18 kilogramm között mozog. Ám létezik olyan, amelynek a súlya akár 90 kilogramm is lehet.

Valójában ott, ahol nincs kiépítve a hálózat, az alapvető komforthoz van szükség az áramfejlesztő generátorok használatára. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik típusra esik a választásunk.

Hiszen egy megfelelő teljesítményű, minőségi szerkezet mellett bizony nem lesz semmilyen fennakadás az áramellátást illetően, ellenkező esetben viszont okozhat ez bosszúságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük