Februári kerti teendők

Spread the love

Mik az időszerű feladatok a kertben és növények körül az év második hónapjában?

A február ugyan még nem jelenti a kerti szezon igazi kezdetét, de a télbe belefásult hobbikertészek ilyenkor már többféle munkának nekiláthatnak, legyen szó tervezésről, vagy akár tényleges teendőkről odakint. A februári heteket érdemes kihasználni, hiszen többféle olyan teendő elvégezhető most, melyek később csak az időt és energiát vennék el a tényleges növényápolástól. A tél végi elfoglaltságok emellett kiváló ráhangolódást, kedvcsinálást is jelentenek, aki időben elkezdi a birtok felkészítését a tavaszi időszakra, nem csak időt nyer, de jobb kedvvel, kialakult rutinnal állhat majd neki a veteményezésnek, ültetésnek!

A tervezési fázis sokkal fontosabb, mint azt sokan gondolják, mégpedig két okból kifolyólag. Egyfelől az átgondolt tervet követő kertépítés, kertgondozás biztosíthatja, hogy a megfelelő növények kerülnek a kertbe, mégpedig a megfelelő helyre. Az ültetés egyik lényegi eleme, hogy az adott növény olyan körülmények közé kerüljön, ahol jól fogja érezni magát és gyorsan, erőteljesen tud növekedni. Így az egyes fajok válogatásakor vegyük figyelembe birtokunk adottságait (naposság/árnyékoltság, huzatosság, talajminőség) és ezekhez igazítsuk a terület leendő növényeit.

Másfelől a kidolgoztt tervvel rengeteg idő nyerhető, hiszen aki már februárban tudja, hogy mit fog vetni, ültetni, az a szezon legelején lépni tud majd, nem mellesleg így előnybe kerül azokkal szemben, akik később kezdik a munkálatokat, és a kertészetekben, üzletekben már csak a szegényesebb kínálatból válogathatnak. Maga a tervezés nem ördöngösség, egy papírlapra skicceljük fel kertünk felülnézeti vázlatát, jelöljük be a napos és árnyékosabb részeket, karikázzuk be a szabad területeket, ahová konyhakertet, díszágyást, cserjéket vagy fákat lehet telepíteni, majd próbáljunk konkrét növényeket keresni, melyek az elképzelt kertrészre ideálisak.

A következő lépés már kint történik. Nézzük át alaposan a kert épített elemeit, a javításoknak, felújításoknak már februárban is neki lehet kezdeni. A veteményes vagy a díszágyás csorba, törött szegélyeit javítsuk ki, a kerti utat frissítsük fel, a kerítést állítsuk helyre, ha a tél kárt okozott benne.

Forgassuk át a komposztot, és az enyhébb hóvégi napkon akár már az ágyások talaját is feláshatjuk, és tápanyagokkal gazdagíthatjuk.

A terepszemle után az eszközök vizsgálata következik. A hatékony és élvezetes munka záloga a jó szerszám, ezen nem szabad spórolni, sem időt, sem pénzt! A már nehezen használható, elöregedett, csorba ásót, kapát, gereblyét pótoljuk új, ergonomikus nyelű, strapabíró fejjel rendelkező darabokkal. A javítható eszközöket renováljuk, az ásó, kapa csorbáit kalapálással, gépi csiszolással egyengessük ki, a fanyeleket finom dörzspapírral csiszoljuk és ápoló olajjal kezeljük. A lötyögő szerszámfejeket csavarokkal, speciális ékekkel stabilizáljuk.

Ne feledkezzünk el a motoros gépekről sem. Elsősorban a benzinmotoros eszközök igényelnek összetett törődést, pár évente olajcserét szükséges elvégezni rajtuk, illetve az ősszel a tartályban maradt üzemanyagot jó ötlet lefejteni, mert az abban lerakódó üledék gondot okozhat. A rakoncátlankodó gépeket még a télen szervizeltessük, a kisgépjavító műhelyek kora tavasztól kezdve hetekre előre be lesznek táblázva!

A tavasz közeledte a gyomoknak is zöld lámpát jelent, így érdemes idejekorán elkezdeni a gazok elleni harcot. Amint lehet, kezdjünk neki a gyomirtásnak, használjunk ásót, kapát, vagy a kezünket! A gyomok szárait mindig próbáljuk húzással, gyökerestül kiemelni, a bent maradó darabkákból biztosan új növény sarjad. A mélyebben gyökerező gazféléket ásóval billentsük ki a helyükről.

A nagyon elgazosodott területeket vagy totális gyomirtózással lehet betolakodómentessé tenni, vagy biokertészeti módszerként nejlonos takarással. Utóbbi esetben a problémás területet átlátszatlan, erős fóliával (például tófóliával) takarjuk le, a fedést pedig rögzítsük súlyokkal a széleken. Az így kezelt terület vegyszerek használata nélkül lesz gyommentes, igaz az eredményhez több hét is kellhet, így érdemes már februárban elkezdeni!

Többféle metszési feladat is akad a tél utolsó hónapjában, ilyenkor lehet a cserjefélék alakító visszavágását intézni, a szőlő metszésére is sor kerülhet fagymentes időszakban, azonban a kora tavasszal virágzó dísznövényeket nem szabad metszeni, hiszen így a virágzás vagy éppen a terméshozás ellen dolgoznánk.

A télre összekötözött díszfüveket a hónap vége felé ki lehet bontani, márciusban már általában nem kell hóval és tartós fagyokkal számolni, így ezek a népszerű és látványos dísznövények megkezdhetik a fejlődésüket. A legtöbb díszfű ifjítást igényel ilyenkor, bátran vágjuk vissza őket egészen radikálisan, hogy intenzív növekedésre sarkalljuk őket!

A kert egyes növényeit, elsősorban a fákat, frissítő és prevencióként hasznos lemosó permetezésben részesíthetjük! A tartós fagyok elmúltával felélednek a gombaspórák, baktériumok és ilyenkor indul be a növények nedvkeringése is. Ez a két tényező együtt gyakran vezet betegségek megjelenéséhez, a szezonkezdetkor még gyenge növény pedig jelentős károkat szenvedhet, ha korán találkozik a fertőzésekkel.

A permetezést egy száraz, szélmentes, langyos napra időzítsük, és bőségesen áztassuk el a zöldeket a permetlével! A tavaszi lemosáshoz való permetszereket bármelyik gazdaboltban, kertészetben beszerezhetjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük