Egyéb kategóriaOtthon

Hogyan válassz porszívót?

Spread the love

Ebben a cikkben segítünk eligazodni a porszívók világában, hogy könnyebben tudj dönteni, hogy milyen porszívót vásárolsz. Íme néhány szempont, amit célszerű átgondolnod. 

Mekkora helységben szeretnéd használni ÉS milyen gyakran?

Nem mindegy, hogy egy minigarzont, vagy egy irodaházat kell tisztává varázsolnod, ahogy az sem, hogy hetente egyszer vagy több alkalommal is végig kell menni a területen.

1, A fontos paraméterek közé tartozik ennél a szempontnál többek között a kábel hossza. Egy kisebb lakásban érdemes lehet elgondolkozni valamilyen vezetéknélküli megoldáson. Nem kell a kábellel bajlódni, könnyen, egyszerűen felporszívózhatsz minden apró zugban. Ha nagyobb területről van szó, akkor már nem biztos, hogy az akkumulátoros porszívó lesz a jó választás, hacsak nincs hozzá tartalék akkumulátor is készenlétben.

Mondanunk se kell, hogy milyen kellemetlen lenne, ha félúton lemerülne a porszívó és szobrozhatnál, míg újra feltölt. Ide mindenképp a hagyományos, kábeles megoldást kell javasolnunk.

Fa felületre más porszívó kell, mint szőnyegre

Fa felületre más porszívó kell, mint szőnyegre

Egy átlagos házban/lakásban, vagy közepesen nagy területen tehát kell a kábel – annak hosszúsága viszont a tisztítandó terület nagyságától függ. Ha otthonra kell porszívó, akkor még rövidebb kábel esetén maximum néhányszor át kell dugni másik konnektorba. Kicsit kényelmetlen, bár ha eddig is így használtad, akkor talán megszoktad már és fel sem tűnik. Azonban egy irodaház, szálloda folyosóját elég kényelmetlen lenne rövid kábellel, folyamatosan konnektor után szaladgálva tisztítani, ide mindenképp legalább 10-15 méteres kábel hosszúság ajánlott.

2, Ugyancsak lényeges szempont a porzsák mérete, típusa Itt is meg kell találnod az arany középutat. A nagyobb porzsákot értelemszerűen ritkábban kell üríteni, ám ez együtt jár sok esetben azzal is, hogy maga a gép is nehezebb. Hagyományos otthoni felhasználásra ésszerűbbnek tűnik a kisebb porzsákkal rendelkező kisebb gép. Ugyan sűrűbben kell üríteni a porzsákot, de az a pár mozdulat talán kevésbé rossz, mint egy dög nehéz gépet pakolászni, ami sok helyet foglal. Viszont ha eleve nagy területen kell porszívózni, akkor egyértelmű, hogy a lehető legnagyobb porzsákra van szükséged, ez nem is kérdés.

Már készen is állsz a porszívó rendelésre? Ha nem olvasnál tovább, akkor itt egyből megnézheted otthoni felhasználásra szánt porszívóinkat

Porzsákkal vagy porzsák nélkül?

Az, hogy melyik jobb eldönthetetlen kérdés, legalábbis nem fogjuk tudni megválaszolni ebben a bejegyzésben. Mindkettőnek van előnye és hátránya is, ezeket neked kell mérlegelni.

Porzsákokból két fajtát különböztethetünk meg – az üríthetőt és az eldobhatót.

Az eldobhatónak a nagy előnye a nevében is ott van – eldobható. Egyszerű, kényelmes, viszont mindenképp meg kell említeni, hogy iszonyatosan környezetszennyező. Természetesen szíved joga bármilyen porzsákot használni, de ha csak egy dolgot megfogadsz ebből a cikkből, az legyen az, hogy ha nem muszáj, nem eldobható eszközöket használsz. Spórolsz magadnak pár percet ugyan, ám még az unokádnak is megtudod majd mutatni azt a porzsákot, amit a szemétre dobtál, mert csak sokára bomlik el.

Ezzel szemben valamivel környezetkímélőbb az üríthető porzsák, bár ennek is van hátránya. Ha használtál már ilyet, akkor nem kell bemutatni, ha nem, akkor pedig egy kicsit most rémisztgetünk. A porzsák ürítése során össze-vissza száll a finom por, kellemetlen, kényelmetlen, illetve időnként ki kell mosni, ami szintén nem olyan egyszerű.

Nem akarunk senkit presszionálni a portartályos megoldás felé, ám ez tűnik a legjobb megoldásnak. Egy egyszerű tartályban gyűlik a felszívott kosz, amit egyszerűen csak ki kell szórni. Na jó, ez így nem teljesen igaz. Ennek is nagy hátránya, hogy a tartály ürítése során szintén szállni fog a por valamennyire.

Hol fogod használni, milyen felületen?

Az már megvan, hogy kis vagy nagy helyen kell porszívóznod majd, ám az sem mindegy, hogy milyen felületen használod legtöbbet. Ha “vegyes”, tehát szőnyeg, laminált padló is van a lakásban, akkor nem kell nagyon gondolkoznod, válaszd bátran a kombi fejes porszívókat, a legtöbb az ilyen típusú. Amennyiben nagyon nagy százalékban szőnyeget kell takarítanod, akkor már érdemesebb egy hengerfejes porszívókefével rendelkező gépet venned inkább.

Ennek előnye az, hogy speciálisan szőnyegre lett kifejlesztve, a spéci fej “felpiszkálja” a szálakat, ezáltal könnyebben kiszedi a port, a koszt a mélyebb rétegekből is. Amennyiben viszont keménypadló lesz a célterület, akkor könnyebb dolgod van, mint a szőnyeg esetében, hiszen itt nem tudnak úgy elbújni a porcicák, így jóval kisebb szívóerő is elég lehet.

Nem mindegy, hogy szőnyegre milyen porszívót választasz

Nem mindegy, hogy szőnyegre milyen porszívót választasz

Neked nem elég a hagyományos porszívó, valami erősebb kell? Nézd meg ipari porszívóinkat, hátha ezeket keresed

A spécibb dolgok közé tartozik még, hogy tud-e esetleg nedves üzemmódban működni. Az xy áruházban vásárolt 7000 forintos porzsákos porszívóval például eszedbe ne jusson semmi nedves dolgot felszívni, mert nem lesz jó vége. Viszont szerencsére már akad több olyan modell is a piacon, ami ezzel is elboldogul.

Az újabb porszívók nedves felületen is jól használhatóak

Az újabb porszívók nedves felületen is jól használhatóak

Mennyire lesz hangos?

Megrendeled a csodaszép porszívót, csenget a futár, izgatottan átveszed, bekapcsolod … aztán leviszi a fejed is, olyan hangos. Na hát ebből sem lesz csillogó lakás, mert undorodva fogod elővenni minden alkalommal és annyira lelkesen kapcsolod be, mintha foghúzásra mennél.

Tökéletesen halk porszívó nincs, ám igyekezz minél halkabbat választani. Általában 65 decibel környékén vannak, minél alacsonyabb értéket látsz 1-1 termék adatlapján annál jobb – persze azért ilyenkor nézd meg, hogy a többi paraméter megfelel-e az igényeknek, hisz hiába halk, ha közben nem szív semmit, csak magában duruzsol.

Nagyon nem mindegy a szűrőrendszer típusa sem

Ezt a sok koszt egy jó porszívó mind összeszedi

Ezt a sok koszt egy jó porszívó mind összeszedi

Fontos, hogy nem elég felszívni a földről a port, nem szeretnénk, ha aztán a másik végén meg kiköpné. Különösen fontos ez akkor, ha esetleg allergiás vagy asztmás személy is van a családban. Ebben az esetben mindenképp HEPA szűrővel ellátott, vagy ha van rá módod, akkor S-Class kórházi szintű szűrőrendszerrel rendelkező porszívót vásárolsz.

Itt láthatod, hogy az egyes szűrő típusok mennyire hatékony munkát végeznek
HEPA E10 > 85%
HEPA E11 > 95%
HEPA E12 > 99.5%
HEPA H13 > 99.95%
HEPA H14 > 99.995%
HEPA U15 > 99.9995%
HEPA U16 > 99.99995%
HEPA U17 > 99.999995%

Mint látható, minél nagyobb a szám, annál tökéletesebben szűr a rendszer. Nem állítjuk, hogy nincs különbség például egy E12 és egy U17 között, de nem biztos, hogy a mindennapok során jelentősen megéreznéd, azt, ha “csupán” 99,5%-os hatékonysággal szűrne.

Hasznosnak találtad a cikket? Nyomj egy likeot kérlek. Kérdésed lenne? Írj nekünk a kapcsolat oldalon keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük