Hogy működik az ágdaráló?

Spread the love

Ha épp azon gondolkozol, hogy vásárolj egy ágaprítót, de nem tudod miképp működik és miképp használhatod, akkor jó helyen jársz. Röviden bemutatjuk ebben a cikkben, hogy mit kell tudni róla és mire kell figyelned vásárlás során.

Több néven is említik ezeket a gépeket, mi most a komposztáló/ágdaráló gépekre fókuszálunk. Ezek azok a masinák, amik arra szolgálnak, hogy a kertben összegyűlt növényi anyagokat kisebb darabokra aprítsák, hogy aztán mulcs anyagként vagy komposztba felhasználhatóak legyenek.

Ezek a gépek egész évben, de különösen ősszel, a kert letakarítása során fognak hihetetlen jó szolgálatot tenni. Ahelyett, hogy a kukában vagy a tűzön végezné a sok-sok értékes növényi anyag, egyszerűen csak pár centis darabokra apríthatod, ami aztán a komposzton néhány hónap alatt gazdag anyaggá alakul.

Olvasd el cikkünket a komposztálásról

Erőteljes motorral rendelkeznek (2000+ wattos gépet nézz mindenképp!), melyek a pengeéles késeket forgatják. A legtöbb gép automatikusan behúzza az ágakat, ezzel is szavatolják a biztonságot. Azt javasoljuk, hogy olyan terméket válassz, amely rendelkezik automatikus behúzóval, rengeteg időt megspórolhatsz vele.

Talán fontosnak tűnik a gyűjtő mérete, de véleményünk szerint ez kevésbé mérvadó. Szinte minden képen egyszerűen eltávolítható a gyűjtő, nagyjából annyira bonyolult, mint egy fűnyíró fűgyűjtőjét leszedni. Még a legkisebb gyűjtők esetében is sok idő, mire megtelnek, tehát nem kell percenként le-fel pakolászni. Ne ez legyen a fő szempont a választásnál. Sőt, ha fix helyen van a kertben, akkor egy kis kreativitással akár megoldhatod azt is, hogy ne kelljen gyűjtőt használni, hanem közvetlenül mondjuk egy talicskába, vagy akár egyből a komposztra kerüljön a ledarált anyag.

Amit inkább meg kell nézned a kiszemelt gépen, hogy mekkora a maximálisan darálható ágak átmérője. Egy kb. 3-4-5 centiméres átmérő már jónak tekinthető, a legtöbb kerti ág ezzel már kezelhető lesz. Ami ettől is vastagabb, azt célszerűbb nagyjából 30 centis darabokra vágnod – akár láncfűrésszel is – és mondjuk egy jó kis szalonnasütés során felhasználni.

Az ágdarálóban az erős motor hajtja a késeket, amik párosával vannak, így könnyedén darálják le néhány centiméteres darabokra a torokba töltött anyagokat. Fontos tudnod, hogy elég hangos gépekről van szó, így mindenképp használj hallásvédőt, illetve szemvédőt is, hisz az ördög sosem alszik.

Tekintsd meg komposztáló, ágdaráló gépeinket ide kattintva

A levágott, összegyűjtött ágakat lehetőség szerint még friss, nyers állapotban próbáld meg ledarálni, azonban ilyenkor is adagolj folyamatosan száraz ágakat is. Ezek ugyanis menet közben felszívják a nedvességet, így elkerülhető, hogy a gép belsejében feltapadjanak az apró darabok.

Miután végeztél mindennel, akkor is érdemes néhány adag száraz ággal “leöblíteni”, majd pedig egy kis ideig járasd még üresen a gépet, hogy megszabadulj a kések között maradt aprítéktól. Ezután – szigorúan kikapcsolt/áramtalanított állapotban!!! – szedd szét a gépet és egy finom kefével tisztítsd meg a belsejét, a késeket és a kidobó nyílást is. SOHA ne tisztítsd folyó vízzel, pl. slaggal, ez károsíthatja a gépet.

Hasznos volt a cikk? Nyomj egy likeot, küld tovább ismerőseidnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük