Bonsai gondozása

Spread the love

Az ősz és a tél az elszánt növénybarátok számára a kevésbé kellemes évszakok, hiszen a kertben vagy a balkonon ilyenkor kevés a tennivaló, ráadásul a hideg idő sem csábít kinti tevékenységekre. Szerencsére a növénygondozásról ilyenkor sem kell lemondani, hiszen számtalan szobai kedvenc áll rendelkezésre, hogy kielégítse a hobbikertészek vágyait.

A benti növények közül a megszokott és jól ismert fajok mellett sokan szeretnének kipróbálni valami újat, a legtöbben pedig a téli kényszerű bentlét idején izgalmas kihívást keresnek. Nekik lehet remek alany a bonsai!

Mi is a bonsai fa?

A japán elnevezés pontosan megjelöli miről van szó, ugyanis a bon jelentése edény, a szai pedig nemes egyszerűséggel növény, vagyis egy tálban nevelt, tehát miniatűr méretű fáról beszélünk.

A bonsai nem egy (vagy több) speciális növényfajt jelöl, ugyanis elviekben bármelyik kétszikű, fás szárú növényből nevelhető asztali méretű fa, de egyes fajok mégsem alkalmasak a célra, mert például leveleik nagyméretűek, vagy ágrendszerük nem felel meg a miniatürizálás követelményeinek, más fajok esetében pedig a lakásban nem előállítható klimatikus viszonyok szabnak gátat, a trópusi éghajlatot például lehetetlen a négy fal között utánozni.

A bonsai fáknak az eredeti távol-keleti besorolás alapján többféle fajtájuk és alfajuk van, melyeket a tradíció a törzs, a korona vagy a gyökérforma szerint tart számon, az átlagos, laikus érdeklődő számára azonban ezek elsőre felesleges információk, a kezdéshez elegendő csupán beszerezni egy bonsai növényt, melyet aztán nagy műgonddal lehet ápolni a továbbiakban.

Érdemes szaküzletből, kertészetből, vagy kifejezetten minifákra szakosodott boltból beszerezni az új kedvencet, hiszen mint hamarosan kiderül, érzékeny, összetett igényű növényekről van szó, ezért fontos, hogy ép és egészséges, életerős példányt vigyünk haza. Lássuk akkor a gondozás főbb elemeit!

A bonsai fa gondozása lakásban

Minden bonsai fának szüksége van fényre, ezért tartós árnyékba ne kerüljenek, emellett az erősen tűző napsugarak sem tesznek jót nekik, vagyis az ideális hely megtalálása nagyon fontos!

A bonsait sose oda tegyük, ahol épp van egy kis hely, vagy ahol szerintünk a legmagasabb dekorációs értékkel bír, a fő szempont a növény igényeinek teljesülése legyen.

Az öntözés is lényegi kérdés, a bonsai talajának sosem szabad teljesen kiszáradnia, a földjét mindig nedvesen kell tartani, de nem szabad pangóvíznek kialakulnia az edény alján.

Az érzékeny minifák rosszul tűrik a rossz minőségű vizet, ezért inkább ne csapvizet használjunk, hanem lágy vagy lágyított vizet. Az esővíz is megfelelő, de csak ha tiszta, vagyis ha nincsenek például ipari létesítmények a közelben. Az öntözés elvégezhető a szokásos módon is, vagy úgy is, hogy a növényt az edényével együtt pár percre vízbe merítjük, majd hagyjuk a felesleges vizet kifolyni.

A merítéses eljárást három napnál gyakrabban ne alkalmazzuk. Az öntözéssel párban jár a tápanyag ellátás. A szakboltokban kapni kifejezetten a bonsai fák számára összeállított tápoldatot, lehetőleg ezt használjuk az általános tápanyagok helyett. A tápoldatot mindig hígítva, az előírásoknak megfelelő mennyiségben adagoljuk.

A követelmények sora még nem ért véget! A megfelelő hőmérséklet is kulcsfontosságú, általánosságban a 15-20 Celsius közötti értéken érzik jól magukat a bonsai fák, ezért télen ne legyenek fűtőtest közvetlen közelében, nyáron pedig a tűző napot kell kerülni. A hőmérsékletnek nem csupán megfelelőnek, de stabilnak is kell lennie, ezek a szenzitív fácskák nem bírják a hősokkot, vagyis a hirtelen lehűlést vagy felmelegedést.

Ne helyezzük őket ezért gyakran nyitogatott ablak vagy ajtó közelbe, és például karácsonykor, ha a szoba ideiglenes átrendezése miatt nem maradhatnak a helyükön, ne kerüljenek fűtőtest közelébe (vagy sötét sarokba).

A bonsai fák legfontosabb ápolási teendője azonban nem a fentiek valamelyike, hanem a metszés!

A szakszerű visszavágással biztosítható a szép forma, és a lényegi rész, vagyis a kis méret. A metszés nem is egyszerű feladat, hanem már-már művészet, a bonsai tulajdonosoknak el kell merülniük a vonatkozó szakirodalomban, szakcikkekben, és mélyebben meg kell ismerniük a fontos fogásokat.

Mindez tanulást és utánajárást igényel, de éppen ez adja a bonsai-nevelés sava-borsát! Általánosságban elmondható ugyanakkor, hogy a metszéshez mindig éles, minőségi kisollót vagy speciális bonsai ollót szabad használni, amit csak erre a célra tartunk fenn, vagyis más növényekhez ne vessük be, így megelőzhetjük hogy betegségeket, fertőzéseket vigyünk át az apró fára.

A bonsai-ok között is akadnak örökzöld és lombhullató fajok, ezért nem szabad meglepődni, ha a növény ősszel elveszti a lombozatát, természetesen akkor igaz ez, ha lombhullatóról van szó.

A barnuló, sárguló, elszáradva lehulló levelek azonban bajt jeleznek, ilyen esetben vizsgáljuk felül, hogy a környezeti viszonyok megfelelőek-e a növény számára, a legtöbb esetben a gond hátterében tartási, ápolási hiba van, a bonsai elkülönített tartásával és némi óvatossággal a növénybetegségek hatékonyan kivédhetők, megelőzhetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük