Ezekre figyelj, ha nem akarod tönkretenni a szivattyúdat!

Spread the love

A szivattyú tulajdonosok fejében rendszerint megfordul az, hogy vajon mit lehet tenni annak érdekében, hogy egy szivattyú minél hosszabb életű legyen. Ha a te fejedben is megfordult már a fentebb feltett kérdés, akkor a jó hír az, hogy nem vagy egyedül ezzel a dilemmával. Hiszen amellett, hogy odafigyelsz az éves karbantartásra és megfelelően téliesíted a szerkezetet még a fagyok beköszönte előtt, sok kiegészítő termék is létezik, amelyekkel sokat tehetsz a szivattyú „életben tartásáért”. Megmutatjuk, melyek ezek és azt is, miben segítenek neked a hétköznapok során!

A szivattyú vezérlése

A különböző kiegészítőknek a szivattyúk vezérlése kapcsán jut az egyik legnagyobb szerep. Fontos tudnod, hogy amennyiben nem megoldható a szivattyú kézi ki-bekapcsolása, akkor valamilyen módon mindenképpen meg kell oldani a vezérlést. A szivattyú automatizált ki-be kapcsolására számos megoldási lehetőség létezik. Egy hidrofor tartály és egy nyomáskapcsoló beszerzésére mindenképpen szükséged lesz, ugyanis az utóbbi két megadott nyomásérték között kapcsolja majd ki-és be a szivattyú motorját.

A maradéktalan működéshez érdemes egy nyomásmérő órát is felszerelned, hiszen ez segíti a beállítást ha nem megfelelő a nyomáskapcsoló gyárilag beállított értéke. A későbbiekben pedig ellenőrizni lehet a segítségével azt, hogy megfelelően működik-e a nyomáskapcsoló. A hidrofor tartály előnyeit is ajánlott kihasználni, hiszen egy 24 literes tartály esetén 8-10 liter víz is kivehető belőle anélkül, hogy a szivattyú beindulna. Vagyis ezzel a spórolásra is lehetőséged nyílik. Vagyis a vezérlés mellett e szerkezetek segítségével adott a precizitás és a spórolás lehetősége egyaránt.

Szárazon futás elleni védelem

Szintén hasznos kiegészítő szerkezet lehet az áramláskapcsoló, amelynek feladata, hogy a víz áramlásának meglététől függően indítja be a szivattyút. Előnye, hogy tartalmazza a szárazon futás elleni védelmet is, amelyről például egy hidrofor tartály beszerelése esetében mindenképpen külön kell gondoskodni. Ez azért nagyon hasznos, mert működtetés közben igen nehéz időben észrevenni, ha a szivattyúoldalon lecsökken a folyadékszint. Pedig egy ilyen jelenség nagyon gyorsan tönkreteheti a szerkezetet, így jobb félni, mint megijedni alapon érdemes a megfelelő kiegészítő alkatrészeket beszerezni annak érdekében, hogy megelőzhesd a problémát. Hiszen a szárazon futás nagy eséllyel tönkre teheti a szivattyút, de legalábbis igen komoly költséget jelenthet a javíttatása.

Kerüld el a tartály túltöltését!

A tartály túltöltése is elkerülhető egy megfelelő eszköz használatával. A kútba elhelyezett szonda vagy úszókapcsoló addig üzemelteti a szivattyút, míg a kútban a vízszint le nem csökken a beállított érték alá. Ha ezt összekapcsolod össze a tartályban elhelyezett úszó- vagy szintkapcsolóval, akkor máris elkerülheted a túltöltést. Ezzel pedig egyrészt spórolhatsz, másrészt pedig nagy lépést tehetsz abba az irányba, hogy minél tovább hű társad maradjon a megvásárolt szivattyú a munkálatok során.

Bizonyos típusú szivattyúhoz adott típusú alkatrészek valók

Nagyon fontos tudni, hogy a szivattyúk esetében az alkatrészeknek milliméter pontosan kell illeszkedni, nem elég ha hozzávetőlegesen passzolnak. Pontosan ezért a kiegészítők megvásárlása előtt mindenképpen érdemes pontosan felírni a szerkezet típusát.

A fentiek alapján jól látható, hogy milyen sok apróságra kell odafigyelni a szivattyúk kapcsán és mennyire sok mindenben tudnak segíteni a különböző kiegészítő szerkezetek. Mindez pedig független attól, hogy a kerted öntözésére használod a szerkezetet vagy éppen a medence feltöltésénél van a segítségedre. Segítségükkel ugyanis nem csak a mindennapi használat könnyíthető meg, de a szerkezet élettartama is nagyban növelhető és sok meghibásodás is elkerülhető ilyen módon, épp ezért javasoljuk, hogy nézz szét a Szivattyúalkatrész.hu szivattyú vezérlő termékei között és hallgass a szakértő hangokra.

Tetszett a cikk? Nyomj egy like-ot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük