ÉPFŐ.hu

A gyep felkészítése a télre

Spread the love

Lassan-lassan itt az ősz, ideje felkészíteni a kertet arra, hogy hamarosan nyugovóra vonul a természet. A következő hetekben megmutatunk néhány fontos területet, amit mindenképp érdemes elvégezned mielőtt beköszönt a rossz idő -pláne ha jövőre is egy szép, egészséges, és zöldebb füvön szeretnél grillezni, focizni a gyerekekkel, vagy meditálni.

Mai cikkünk a gyep ápolásáról és a télre való felkészítésről fog szólni. Talán messzinek tűnik számodra az ősz és a tél, de hipp-hopp itt van a nyakunkon, így nem árt ha időben felkészülsz rá, hogy tavasszal sokkal-sokkal kevesebb munkád legyen.

A gyep téli felkészítése, ápolása – tippek, trükkök

Az utolsó fűnyírás előtt már érdemes elkezdeni azt, hogy egyre hosszabbra és hosszabbra hagyod nőni a fűszálakat, mindig egy picit emelve a fűnyíró magasságán. A hideg beállta előtt kerüld azt, hogy néhány centiméteresre nyírod le a gyepet, had erősödjön meg a növény mielőtt téli pihenőre vonul ő is.

Amikor elérkezik a nyár utolsó nyírása, akkor utána ideje elővenni a talajlazítót, hogy az év során összetömörödött talajt friss levegőhöz juttasd és segíts a növényeknek, hogy az őszi eső minél mélyebbre tudjon lejutni.

Miért fontos ez? Ebben a korábban cikkben találod a választ.

Kézi gyepszellőztető megoldások

Erre több megoldás is szóba jöhet. Megoldhatod akár egy villával is, ekkor egyszerűen szúrd le amilyen mélyre tudod és mozgasd meg egy kicsit a nyelét előre-hátra. Eléggé lassú és fárasztó munka, ugyanis néhány centinként meg kell ismételni ezt a műveletet. Nagyobb területen nem igazán ajánljuk, hacsak nem vagy időmilliomos.

Ennél egy fokkal gyorsabb és ugyancsak filléres megoldás lehet egy, a cipőre szerelhető “szöges talp”, vagy az igazán low-budget megoldás ha egy deszkát szegekkel versz ki és azt kötözöd a cipőd talpára. Ekkor csak oda-vissza végig kell sétálgatni a pázsiton.

Előnye, hogy pofonegyszerű, sokkal kevésbé fárasztó, mint villával, ugyanakkor sokkal kisebb mélységbe tudsz lejutni így (legalábbis nehezen kivitelezhető 20-30 centis szögekkel rendelkező talpakon sétálgatni).

Ebben a videóban Megyeri Szabolcs mutatja meg a gyakorlatban a gyepszellőztető gereblye használatát

Egy ennél is jobb megoldás lehet a gyepszellőztető gereblye vagy gép használata. Gyepszellőztető gereblyét már 5-10 ezer forintért beszerezhetsz gyakorlatilag bármely erre szakosodott boltban. A használata pofonegyszerű, ám kissé (nagyon?) fárasztó. Egyszerűen csak végig kell gereblyézned a pázsitot, mintha csak a kertben dolgoznál.

Az éles fogak átvágják az élő, zsenge gyökereket, ezzel erőteljesebb növekedésre sarkallva a növényt, míg az elpusztult növényi részeket a felszínre forgatják és egyúttal magán a felszínen lévő darabkákat is összegyűjtik.

Ha fűgyűjtővel vágtad is a gyepet az év során, akkor óhatatlanul is elszóródhatott rengeteg apróbb fűnyesedék, ezek pedig idővel egy vékony réteggé állnak össze, amik gyakorlatilag megfojtják a talajt, nem engedik lélegezni, ezzel pedig utat nyitnak a mohák megjelenéséhez.

Amennyiben pár tíz négyzetméteres gyeped van, akkor bőven jó megoldás lehet ez is, fél-egy nap alatt könnyedén végzel vele és még az árnyékban is ücsöröghetsz egy kicsit utána, hogy a munkádban gyönyörködhess.

Talajlazító gép használata

Ennél profibb és nagyságrendekkel gyorsabb, kényelmesebb megoldás egy talajlazító gép beszerzése. Mivel ezt a műveletet évente legalább 2 alkalommal (tavasszal és ősszel) el kell végezni, illetve a tökéletes eredmény érdekében nem árt szezonban is minimum egyszer-kétszer megcsinálni.

Sok helyen tudsz bérelni is ilyen gépet, ám könnyedén kiszámolható, hogy ha betartod azt, hogy évente legalább 4x megcsinálod ezt a műveletet, akkor jobban jársz egy sajáttal. Alkalmanként 5-6000 forint egy ilyen gép bérlése, plusz az oda-vissza utazás, mindezt évente négyszer megcsinálni … 20-30 ezer forint alatt nem úszod meg semmiképp.

Nézd meg az általunk kínált gépeket, melyek hosszú-hosszú évekig hű társadként fognak segíteni neked!

A gépi gyepszellőztető működési elve egyszerű. Simán csak tolni kell, mint egy hagyományos fűnyírót, az alatt lévő penge pedig nagy sebességgel forog, ezáltal elvágja ugyanúgy a gyökereket, mint a kézi szerszám és felszínre hozza az elhalt részeket. 

A kézi és gépi megoldás után még annyi teendőd van, hogy szépen összegyűjtöd a felszínre forgatott növényi részeket és már mehetnek is a komposztra.

Ha kész vagy mindezzel, akkor jöhetnek az utolsó bőséges öntözések.

Különösen ősszel hasznos, ha magas káliumtartalmú műtrágyát használsz. A kálium az egyik legfontosabb mikrotápanyag, a növény ebből használ a legtöbbet növekedése során, így fontos, hogy pótold az év közben felhasznált mennyiséget.

Most, hogy már a talaj szerkezete szellősebb lett, a víz is könnyebben fog mélyre jutni, így a műtrágyás öntözés és az őszi csapadék megfelelő mennyiséggel látja el pázsitodat, amely gond nélkül vészeli át a telet és tavasszal könnyen és gyorsan meg fog újulni.

Természetesen az őszhöz közeledve kezd el figyelni az időjárás jelentést is, hogy a nagy zivatarok beköszönte előtt már ne öntözd agyon a gyepet!

Hasznosnak találtad a cikket? Nyomj egy like-ot, hogy ismerőseidhez is eljuthasson!

Exit mobile version