Gyepszellőztetővel tényleg szebb lesz a pázsit?

Spread the love

Messzinek tűnik még és talán hihetetlennek is, ám hamarosan itt a tavasz, ami a kerti munkák kezdetét is jelzi. Na jó, egy kis idő azért még van addig. A következő hetekben igyekszünk segíteni neked, hogy fel tudj készülni arra, ha elkezd ébredni a természet. Ma cikkünkben a csodásan zöldellő gyep egyik titkát próbáljuk megfejteni.

Miért kell egyáltalán szellőztetni a gyepet?

Tudni kell, hogy ahogy egész évben nyírtad a gyeped óhatatlanul is a talajon hagytál bizonyos mennyiségű fűzúzalékot. Ugyancsak ide kerültek a növények elhalt részei is. Ez a sok kis apró darabka egy vékony, filcszerű réteget hoz létre, ami az egész területet beborítja. Ez a réteg kártékony, ugyanis elzárja a talajt attól, hogy bele juthasson a víz, a levegő és tápanyagok is. Mivel télen leáll a fű növekedése, ez a filcszerű réteg pedig tulajdonképpen szigeteli az alatta lévő részt, ezért a ideális terep alakul ki a mohafélék számára, amik ebben a környezetben gyorsan elszaporodhatnak.

Amennyiben a felhalmozódás sebessége nagyobb, mint a természetes bomlási folyamat, akkor rövid idő alatt a szép zöld gyep helyett egy kevésbé szép, tőzegszerű, mohás réteget találhatsz az udvarodon. Amennyiben szeretnéd ezt elkerülni, akkor a tavasz legelején meg kell szüntetni ezt a káros réteget, hogy az ébredező gyep friss levegőhöz jusson. Általában február-március környékén tudod ezt elvégezni, akkor, amikor a föld már egy kissé felszáradt és látod, hogy nem áll meg rajta a víz.

Mi történhet, ha nem teszed ezt meg?

Semmi jóval nem kecsegtetünk. Pár év és a fű fel fogja adni a küzdelmet és átveszi a moha a teljes gyepfelületet. Onnantól kezdve, pedig keserves munka lesz újra egy élettel teli, zöld pázsitot létrehoznod ebből. Épp ezért a legjobb, ha elejét veszed a bajnak. Ha nem lépsz időben közbe és nem végzed el ezt az egyszerű műveletet, akkor megmarad a filcréteg, ami ha átlépi az 1 centiméteres vastagságot, akkor akár négyzetméterenként 20 liter vizet is képes megkötni, ami így nem jut el a fű gyökeréig.

A tikkasztó kánikulában ez halálos ítélet lehet a növény számára – vagy pedig nagyon kellemetlen a pénztárcádnak, hisz így sokkal többet kell öntöznöd ugyanahhoz a hatáshoz. A fű gyökérzete a víz és a tápanyagok irányába törekszik, ám ha a mohás réteg megköti a vizet a talaj felszínének közelében, akkor a fű gyökérzete is itt marad, ahelyett, hogy a mélyebb rétegek irányába terjeszkedne.

Neked is ilyen gyönyörű zöld pázsitod lehet

Neked is ilyen gyönyörű zöld pázsitod lehet

Miért baj, ha nem nő mélyre a fű gyökere?

Beindulhat ettől egy ördögi spirál. A moha elkezd terjedni a gyepedben, ennek hatására pedig a fű gyökere is a felszín közelében marad, hisz ott érhető el a nedvesség. Azonban amikor jönnek a 45 fokos nyári forró napok, akkor nem tudsz megfelelő mennyiségben és minőségben öntözni – a növény pedig képtelen elegendő nedvességet felvenni, hisz a felszín közeli víz ilyen időben pillanatok alatt elpárolog.

Ez végső soron a növény pusztulásához vezet. Innentől kezdve pedig jönnek az igénytelenebb gyomnövények, melyek kevésbé igénylik a törődést, cserébe csúnyán mutatnak az udvaron. Ha a fentiek nem elég elrettentőek, akkor tudnod kell még, hogy a filcréteg által elzárt talajban kialakulhat egy fülledt, rothadó közeg is, ami a különféle gombás betegségek melegágya lehet. Tehát ezek alapján talán megegyezhetünk abban, hogy ha irigylésre méltó pázsitot szeretnél, akkor érdemes foglalkoznod egy kicsit a gyepszellőztetés témakörével.

Mit jelent gyakorlatban a gyepszellőztetés?

Ez alatt alapvetően azt kell érteni, amikor valamilyen eszközzel fizikai úton eltávolítjuk a fentebb már taglalt filcréteget. Ha mindent jól csinálsz, akkor négyzetméterenként kb. 1 kilogrammnyi anyagot tudsz eltávolítani (ez lehet több és kevesebb is, függően attól, hogy mikor csináltál ilyet utoljára, vagy hogy csináltál-e már egyáltalán ilyet).

A hajnali harmat megcsillan a gyepen

A hajnali harmat megcsillan a gyepen

Kézi vagy gépi gyepszellőztető?

Természetesen mindenki a pénztárcája és a terület nagysága alapján el tudja dönteni, hogy melyik a szimpatikusabb, ám azt nem árt tudni, hogy nem véletlenül fejlesztették ki a gépi szellőztetőt. Kézzel kevésbé hatékony és iszonyatosan fárasztó, pláne ha nagyobb területről beszélünk. Gondold végig, milyen érzés felgereblyézni egy kiskertet – és ezt szorozd meg tízzel…a kiskert jó esetben fel volt ásva, többnyire porhanyós a talaj, míg a gyep egy masszívan összetömörödött terület, ahol lehet, hogy évek óta nem volt megmozgatva a talaj és ezt kellene több centiméter mélységben megmunkálnod. Nem lehetetlen, de a kellemestől is messze van 🙂

Egy egyszerűbb kézi gyepszellőztető már pár ezer forintért beszerezhető, ez kvázi egy sima gereblye, aminek éles fogai vannak, így tudja megtisztítani a talajt. A gép gyepszellőztető gépek, mint pl. a nálunk is kapható elektromos gyepszellőztetők már egy kicsit komolyabb beruházást igényelnek, ám ez az egyszeri pár tízezer forint szinte semmi ahhoz képest, amikor büszkén és elégedetten, mezítláb végigmész a gyönyörű gyepeden.

Forrás

Tetszett a cikk? Nyomj egy Like-ot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük