Házi vízmű mire jó?

Spread the love

A házi vízművek használata egy olyan alternatívát kínál a hétköznapokhoz, amely költségkímélő, kényelmes és környezetbarát egyaránt. Hiszen gyakorlatilag bárhol használhatók, ahol nagyobb mennyiségű vízre eljuttatására van szükség úgy, hogy ehhez nem kell a vezetékes hálózatot sem igénybe venni. Vagyis ha félreeső helyen vagy egy ingatlan vagy csak nagyon nehezen lehetne azt csatlakoztatni a hálózatra, akkor ez az ideális megoldás.

Mi a házi vízművek működésének titka?

A házi vízellátó rendszerek titka a megfelelő szivattyúban, a nyomáskapcsolóban, valamint egy ideális hidrofor tartályban rejlik. Ahogy mondani szokták, ez a két dolog ennek a rendszernek a szíve és a lelke.

Vagyis ha egy ingatlan nincs rákötve az adott település vízhálózatára, akkor a fürdőszoba használatához, egy egyszerű főzéshez, mosogatáshoz, takarításhoz, valamint a kert öntözéséhez is elengedhetetlen a házi vízmű beszerzése és használata. Bár nagyon sokféle típus létezik, ha hidroforról van szó, általánosságban elmondható, hogy a házi vízművek két fő egységből tevődnek össze.

Az egyik részt a hagyományos szivattyú alkotja amely fő feladata a víz szállítása. A másik rész pedig maga a nyomást biztosító víztartály. E szerkezet funkciója az, hogy automatikus módon oldja meg a ház, kert, medence vízellátását olyan helyeken, ahol nem vezetékes víz van használatban. A forrás lehet kút, esővíz tároló, de akár maga a talaj is. Bár ezek a vízforrások fogyasztásra nem alkalmas folyadékot biztosítanak, azonban kocsi mosásra, a növények öntözésére vagy a WC öblítésére tökéletes megoldást nyújtanak.

Hogy lehet kiválasztani a megfelelőt?

Látva a házi vízellátó rendszerek széles választékát, nem tűnik egyszerű feladatnak eldönteni, pontosan milyen teljesítményű szerkezetre van szüksége. A döntéshez viszont csupán egy kis számolásra és néhány szempont figyelembe vételére van szükség. Lássuk, mi minden tartozik ide!

Az első és legfontosabb kérdés, amit fel kell mérni, hogy átlagosan mennyi a napi vízfelhasználása annak a tevékenységnek, amelyre használna. A másik lényeges dolog az, hogy mire használná a házi vízellátó rendszert. Hiszen ha az udvaron elültetett növények vízzel való ellátásáról van szó, akkor 1,5-2,8 bar közötti teljesítményre lesz szüksége normál nyomáson. Ám ha például egy hétvégi háznál használná a szerkezetet, már sokkal nagyobb nyomásra és méretesebb tartályra lesz szükség.

Szintén fontos pont a mérlegelés kapcsán, ha emeletes épületről van szó, sőt külön figyelmet kell fordítani a teljesítményre abban az esetben, ha folyamatosan szeretné ellátni családi házát vízzel Szempont emellett az is, hogy mennyire üledékes vagy szennyezett a víz. Ezzel kapcsolatban érdemes szakembertől segítséget kérni, ugyanis laikus szemmel ez rendszerint nehezen megállapítható. Ez egyébként azért lényeges, mert a filter rendszernek meg kell majd birkóznia ezekkel a szennyeződésekkel.

Milyen egy igazán jó házi vízellátó rendszer?

Bár számos különböző típusa létezik, általánosságban mégis elmondható, hogy egy megfelelő, minőségi és hosszú élettartamú házi vízmű fontos tényezője, hogy egyszerű felépítésű és javítható részekből álljon. Ajánlott emellett olyan típust választani, amely esetében adott a szárazon futás elleni védelem. Ilyenkor az intelligens, elektronikus vezérlés folyamatosan felügyeli a házi vízmű működését, így ha valami miatt a víz kimaradna, a szivattyú azonnal lekapcsol, így nem forrósodik fel és nem megy tönkre a hidrofor.

A másik nagyon praktikus kiegészítő egy ilyen szerkezet esetén a nyomáskapcsoló, amely tulajdonképpen automatizálja a szivattyú működését és ma már szinte minden házi vízműben megtalálható kiegészítőként. Ráadásul ha megvan a minden szempontból ideális hidrofor, akkor tulajdonképpen csak telepíteni kell, beállítani a kívánt nyomást és hosszú távon élvezhetővé válik a saját víznyerőhelyből kinyert víz használatát a ház körül úgy, hogy azzal bármilyen különleges feladat is lenne.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük