A hőcserélő az otthon fűtésének a lelke

Spread the love

A fűtésrendszer egyik fontos eleme a hőcserélő, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a sokféle típus közül melyikre esik a választásunk. Valójában ez felel azért, hogy a keringetett fűtővíz eljusson a megfelelő helyekre egy zárt rendszeren keresztül.

Ideális esetben a ház lakói pedig csak annyit érzékelnek ebből, hogy megfelelően meleg van akkor is, ha odakinn repkednek a mínuszok.

Egy otthon fűtésrendszere több fontos elemből épül fel, amelynek nagyon lényeges része a hőcserélő is függetlenül attól, hogy radiátor, falfűtés vagy éppen padlófűtés segítségével biztosított a ház számára az ideális hőmérséklet a hűvösebb hónapok alatt. Az ezeket a rendszereket összekötő fűtővíz vezeték hálózat mellett ez a másik sarokpontja mindennek.

Mivel 2015. szeptember 26-a óta csak olyan kazánok, kazánrendszerek kerülhetnek beépítésre a házakba, amelyeknek a hatásfoka minimum 86%, így a kondenzációs kazánok váltak szinte egyeduralkodóvá a piacon. Ezeknek pedig szintén elengedhetetlen eleme a szóban forgó szerkezet.

A hőcserélők eredményességének titka a rendszer működési elvében és felépítésében keresendő. Nem beszélve arról, hogy ha jól választunk meg egy ilyen szerkezetet, akkor azzal nem csak sokat spórolhatunk fűtési szezonban, de még a környezet védelméhez is nagy mértékben hozzájárulhatunk.

Forrás: Agromilk

Mi is az a hőcserélő?

Valójában ha röviden szeretnénk fogalmazni, itt megy végbe az a folyamat, amely által a nagyobb hőmérsékletű közeg átadja energiáját a kisebb hőmérsékletű közegnek., vagyis fűtésrendszerben keringetett fűtővíz felveszi a kazán által termelt hőt, ami eljut a fűtőtestek felé, hogy a hőtartalmak leadhassák.

Ez a folyamat pedig gyakorlatilag állandó a hűvösebb időszakokban, hiszen nem sokszor hagyjuk kihűlni a lakást. Mindez egy zárt rendszeren keresztül megy végbe, amelynek mozgatórugója a hőcserélő. Vagyis ez a szerkezet a mozgatórugója az egész folyamatnak, amely végbemegy a rendszerben a téli és őszi időszakban.

Milyen típusai vannak?

Alapvetően kétféle típusát különböztetjük meg ezeknek a szerkezeteknek. Az egyikbe tartoznak a keverő hőcserélők, amelyek a felmelegedett levegőbe vizet juttatnak, amelyek könnyedén felveszik környezetük hőmérsékletét.

A lemezes hőcserélők esetében viszont több, egymáshoz közel helyezett nemesacél lemezről beszélhetünk, amelyek között vezetik át a fűtővizet. Ezeknek a lemezfelületeknek olyan a kialakítása, amely által az áramló fűtővízben turbulencia keletkezik, ez pedig nagy mértékben támogatja az ideális hőleadást. Mivel nagyon kompakt a kialakítása, kis helyen is elfér, így szűkebb kialakítás esetén is eredményesen használható.

Miért fontos egy igazán jó hőcserélő beszerelése?

Amennyiben nem vagyunk elég körültekintőek a vásárlás során és nem megfelelő hőcserélőt választunk, az bizony nagy mértékben ronthatja az egész rendszer hatásfokát. Az általános szabály e téren az, hogy minél kisebb a leadott energia, annál jobban dolgozik a kazánrendszer.

Mivel egy igazán jó hőcserélő által nagy mértékben csökkenthetjük a szükséges energiahordozók mennyiségét, nem csak a fűtés lesz hatékonyabb, de a pénztárcánkban is több marad, ráadásul a környezetet is védhetjük, hiszen mindezek által jóval kevesebb üvegházhatású gázt termelünk. Vagyis több szempontból is lényeges a nagymértékű odafigyelés e téren.

Vagyis nem kérdés, hogy elképesztően fontos kérdés egy építkezés vagy egy felújítás során az ideális hőcserélő megválasztása, amelyre fontos megfelelő figyelmet fordítani. Hiszen később több téren is megtérül mindez a hétköznapok során.

One thought on “A hőcserélő az otthon fűtésének a lelke

  • 2022.10.17. at 18:25
    Permalink

    Tetszik a cikk! Arról szól, hogy mennyire fontos a megfelelő minőségű hőcserélő
    Kiválasztása, de az nem derül ki, hogy melyek a jó hőcserélő ismertetőjelei, paraméterei. Továbbá érdekelne az, hogy mikor kell egyirányú és mikor ellenáramú bekötést alkalmazni.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük