Néhány gondolat az ívhegesztésről

Spread the love

Ha itt jársz, akkor minden bizonnyal érdekel téged is a hegesztés, így nem is rabolnánk az idődet. Ebben a bejegyzésben az ívhegesztéssel foglalkozunk kicsit bővebben.

Mint talán tudod is, a hegesztésen belül több területet is megkülönböztethetünk (lánghegesztési és elektromos hegesztési eljárásokat). Az ívhegesztés utóbbi területbe tartozik bele, mely végezhető egyenáramú és váltóáramú hegesztőgépekkel is. A legtöbb barkácsgép egyenáramú kivitelben működik. Amit hegesztőgépként ismersz az a legtöbb esetben a hegesztőtrafó, az oldalunkon is a legtöbb gép ilyen.

Hegesztés közben

Az ívgyújtáshoz 40-60 volt feszültségre van szükségük, a hálózati áramfelvétel általában 10-15 amper (tehát nem fogja lecsapni jó esetben a biztosítékot a bekapcsolás pillanatában). Tudnod kell, hogy ezek a gépek felépítésükből fakadóan elég nagy veszteséggel üzemelnek, emiatt folyamatos üzemeltetésre kevéssé alkalmasak, tehát ne ezekkel akarj egy Eiffel-tornyot készíteni a telkedre. Barkácsoláshoz és kisebb műhelybeli munkákhoz azonban tökéletesen megfelelnek. Arra azonban mindenképp figyelj, hogy ne terheld nagyon, ez ugyanis károsíthatja a tekercselést, pláne, ha a konkrét gép nincs felszerelve ventillátorral.

Ebben a cikkben írtunk bővebben az ívhegesztés hátteréről is

Mielőtt elkezdenéd a hegesztést arra mindenképp figyelj, hogy milyen anyaggal szeretnél dolgozni. A túlságosan vékony anyagokat nem hegesztéssel célszerű összekapcsolni, a magas hőmérséklet ugyanis egyszerűen átégetheti azt. Na de lássuk is – hogy kell hegeszteni? Első lépésben a test kábelt csatlakoztasd a hegeszteni kívánt anyaghoz, az elektródát pedig fogd be a munkakábel végén lévő elektróda fogóba.

Fontos, hogy a transzformátor teljesítményét igazítsd az elektróda átmérőjéhez! (minden géphez találsz súgót ehhez a művelethez)

A következő lépés lesz az ívgyújtás.

Az elektródát tartsd a hegeszteni kívánt anyaghoz, ekkor szemmel láthatóan ívet húz, ahogy kezd záródni az áramkör. Ez az ív az, ami magas hőmérsékletet generál, elkezd olvadni a kezedben tartott elektróda. Ezt állandóan közelíteni kell a hegeszteni kívánt anyaghoz, hogy folyamatos legyen a hegesztés. Célszerű begyakorolnod előtte valamilyen kidobásra ítélt anyagon, ugyanis a pontos távolság megtartása az egész folyamat lelke.

Amennyiben túl közel tartod az elektródát, akkor megszűnik az ív, mivel záródik az áramkör. Ha túl messze tartod, akkor pedig egyszerűen kialszik az ív, mivel kvázi “kinyílik” az áramkör.

Hét tipp inverteres hegesztő vásárláshoz

Fontos még, hogy egyenletes sebességgel haladj, így tudod elérni azt, hogy szép, sima varratot kapj. Ha túl gyorsan húzod az elektródát, akkor zárványos, salakos varratot kapsz, ami végső soron gyenge lesz, tehát nem fogja összekötni a két fémet. Ugyancsak hiba szokott lenni az, ha nem megfelelő áramerősséggel dolgozol. Itt ugyebár két véglet lehetséges – túl erős vagy túl gyenge áram.
A túl erős árammal végzett hegesztéssel az a probléma, hogy az elektróda mélyen ég bele az anyagba, így pedig roncsolja azt, ezáltalán gyengíti, könnyebben törik, hibás állapotot kapsz a végén.
Miért nem jó túl gyenge árammal hegeszteni? Ekkor az történik, hogy az elektróda nem ég bele megfelelő mélységbe az anyagba. Vagy csak ideig-óráig tart ki a varrat, vagy egyszerűen létre se jön a hegesztés. A hegesztőanyag egyszerűen rá/bele csepeg ugyan a hegeszteni kívánt anyagokba, ám nem jön létre köztük erős kapcsolat.

Leírva talán nem is tűnik olyan bonyolult feladatnak, téged is arra biztatunk, hogy bátran tegyél próbát termékeinkkel. Minden hegesztőgépünk megfelelő lesz bármilyen ház körüli tevékenységre, nézz szét a kategóriában. Ha megvan a kiszemelt darab, akkor pedig szánj időt a gyakorlásra. Nem egy ördöngős tevékenység, azonban ahhoz, hogy minőségi, tartós munkát tudj kiadni a kezed közül elkerülhetetlen a gyakorlás, szánd rá nyugodtan az időt.

Ne feledd! A szemed épségének megóvása érdekében MINDIG használj védőszemüveget vagy hegesztőmaszkot! SOHA ne próbálj megfelelő védőeszköz nélkül hegeszteni, semmilyen boltban kapható napszemüveg vagy napfogyatkozáshoz használt szemüveg nem helyettesíti a külön hegesztéshez kifejlesztett szemüvegeket. Ezek pár ezer, maximum 10-20 ezer forintos eszközök, melyek évekig kiszolgálnak majd, erre semmiképp ne sajnáld a pénzt. Ebben a bejegyzésben bővebben is foglalkoztunk az automata, fényre sötétedő hegesztőpajzsokkal. Ezen kívül mindig használj zárt ruhát és zárt bőrcipőt is hegesztés során (elég kellemetlen lehet ha egy tűzforró fémdarab ráesik a bőrödre, hidd el, nem túl jó érzés).

Ha tetszett a cikk, akkor megköszönjük, ha nyomsz egy Like-ot, vagy elküldöd olyan ismerősödnek, akit szerinted érdekelhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük