Kerti szerszámok tavaszi átnézése

Spread the love

Hogyan frissítsük fel, újítsuk meg a kerti szerszámokat a szezonkezdet előtt, valamint milyen törődést igényelnek a motoros kerti gépek és a bonyolultabb szerszámok?

A tavaszra készülve remek ötlet még az első kapavágások előtt átnézni a kerti szerszámokat és egyéb eszközöket, hogy a kikeleti szezonkezdetkor azonnal a munka mélyvizébe ugorhassunk.

A megfelelő szerszámok és a jól működő gépek nem csupán egyszerűsítik, hatékonyabbá teszik a munkavégzést, de kellemesebbé, élvezetesebbé is teszik azt, vagyis jobb kedvűen, jobb eredménnyel dolgozhatunk majd!

Februárban pont időszerű a rovancs és a renoválás a tárolóban, így ugyanis még idejében kiderülhet, ha teendő van, például élezni kell az ásót, vagy szervizeltetni kell a fűnyírót.

Lássuk hát, mire érdemes odafigyelni!

Első lépésként vegyük elő a tárolóból az összes szerszámot és eszközt, majd tisztítsuk meg őket, amennyiben ez szükséges (például ha nem letakarítva raktuk el őket tavaly ősz végén). A szennyezett részeket gyökérkefével, majd mosószeres vízzel tisztítsuk meg. A rozsdafoltokat drótkefével vagy csiszoló szerszámmal távolítsuk el, de a már erősen korrodált, meggyengült szerkezetű szerszámfejeket inkább dobjuk ki. Az ásó, kapa csorbáit kalapálással tüntessük el, az éles peremeket pedig fenőkővel vagy sarokcsiszolóval állítsuk helyre.

A fa nyeleket finom dörzspapírral alakítsuk simára, szálkamentesre. A törött, hosszanti irányban repedt fanyél már nem biztonságos, nem érdemes az ilyet házi módszerekkel reparálni, cseréljük le új, erős nyélre. A régi nyélből pedig, ha megfelelő méretű darab még levágható, készülhet másik, kisebb méretű szerszámhoz nyél, illetve az ilyen, már nem teljes hosszúságú farudakat fel lehet használni palánta ültetéskor vagy magvetéskor mélyedés készítő alkalmatosságként.

A nyeleknél maradva, amennyiben egy szerszámfejhez új nyelet illesztünk, mindig gondoskodjunk a stabil rögzítésről! A legtöbben szegeket használnak, ám jobb választások a szakboltokban kapható filléres szerszámnyél ékek, melyek biztosabb rögzítést nyújtanak.

A balta esetében különösen fontos mindez, hiszen a nagy lendülettel használt, nehéz fejű szerszám esetében kiemelt a balesetveszély.

Tipp: a szülőktől vagy nagyszülőktől örökölt szerszámoknak érzelmi értékük is van, ám amennyiben állapotuk leromlott, nem javíthatóak és úgy döntöttünk megválunk tőlük, akkor új eszközök vásárlása esetén válasszuk az ergonomikus nyelű, kézreálló, modern darabokat!

A kertészek egyik legfontosabb precíziós szerszáma a metszőolló, melyet a tavaszi szezonban gyakran kell majd elővenni. A legfontosabb, hogy az olló pengéi élesek legyenek, és megfelelően szorosan záródjanak egymáshoz, csak így biztosítható a roncsolásmentes, tiszta vágási felület.

A csorba, lötyögő olló szabálytalan, egyenetlen sebfelületet eredményez, ami pedig szinte nyitott kapu különféle fertőzéseknek, növénybetegségeknek.

Ollót élezni fenőkővel, és speciális, direkt erre a célra készített szerszámélezővel is lehet. A metszőolló rugóját is vizsgáljuk meg, a spirálrugós darabokat kefével, a lemezrugós fajtákat petróleumos áztatással tisztítsuk meg, frissítsük fel. A legtöbb típusnál vágóéleket egy összeszorító csavarral lehet egymáshoz közelíteni, ezt használva állítsuk be az ideális állapotot.

Motoros kerti gépek tavaszi felkészítése

A motoros gépek karbantartása külön fejezetet jelent a felkészülésben, de a szegélynyíró, a fűnyíró, a rotációs kapa, és társaik karbantartását csak akkor végezzük el házilag, ha ehhez van szakmai ismeretünk, tapasztalatunk, máskülönben jobb a gépi berendezéseket szakszervizben javíttatni.

Az otthoni barkácsolás könnyen vezethet balesetveszélyes állapothoz, vagy éppen a jószándékú laikus szervizelés végül nagyobb kárt okozhat, mint eredetileg volt.

Amennyiben a gépekkel nincs működésbeli gond, egyszerűen töröljük le, tisztítsuk meg őket. A benzines berendezések esetében jó ötlet a tavalyról a tankban maradt üzemanyagot lefejteni, a benzinben ugyanis üledék keletkezhet, ami károsíthatja a motort.

A robbanómotoros gépek időközönként kenőanyag cserére szorulnak, az olajcserét akár házilag is el lehet végezni, ha precízen követjük a gép kezelési útmutatójában leírtakat. A leengedett motorolaj veszélyes hulladék, amit a megfelelő átvevőhelyeken lehet leadni!

Az év eleji karbantartás fontos műveletsor, elvégzésével azonban nem fejeződnek be a teendők, hiszen az eszközök, gépek állapotát fent kell tartani, vagyis a napi munka után ezeket mindig tisztán (földtől, növényi maradékoktól mentesen, lemosva és szárazon) és gondosan kell elrakni.

Jó ötlet, egy masszív, akár zárható szerszámtárolót kialakítani a kerti kisházban, garázsban vagy egyéb melléképületben, ahol rendszerezve parkolhatnak az eszközök, és gyermekek vagy éppen házikedvencek sem férhetnek hozzájuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük