Hogyan tartsunk burundukot?

Spread the love

Csíkosmókusként bizonyára többen ráismernek a trópusi sztyeppékről származó kisrágcsálókra, hiszen nálunk is egyre több terrárium különleges lakói. Ez az Ázsiában honos faj ugyan viszonylag jól tűri a fogságot, ennek ellenére sem tartása, sem szaporítása nem tartozik az egyszerű feladatok közé.

Ha egyszerűbben nevelhető, ugyanakkor legalább ennyire helyes házi kedvencet szeretnénk tartani, érdemes lehet megfontolni egy csincsilla vagy kettő, ellenkező nemű dzsungáriai törpehörcsög beszerzését, mivel utóbbiak egyedül magányossá válhatnak.

Ha mégis szeretnénk megpróbálkozni a csíkosmókus tartásával, akkor először vértezzük fel magunkat a szükséges ismeretekkel. Cikkünk további részében összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Milyen a megfelelő élettere fogságban?

Elsőként fontos leszögezni, hogy a burunduk, nem tartozik az olcsó hobbiállatok közé, és sajnos nem tartható kisméretű kalitkában sem! Tágas ketrecet, vagy voliert kell biztosítani számára, különben apatikussá válhat, el is pusztulhat.

A legalább 1,5x1x1 méteres ketrec aljára tegyünk faforgácsot, tőzeget, vagy tiszta erdei földet. Bár a természetben a csíkosmókusok jobbára a talajon, az avarban szeretnek szaladgálni, érdemes mászófát is betenni a kalitkába, hadd gyakorlatozzanak rajta.

Pihenésre is szükségük van, ezért minden állat számára alakítsunk ki egy-egy odút is. A közös férőhelyen egy párnál nem tanácsos többet tartani, mert gyakorta verekednek, sőt az is előfordulhat, hogy az erősebbik egyed elpusztítja társát.

A burunduk etetése

Szükségük van friss ivóvízre, amit lapos tálkában adhatunk számukra. Ebből nemcsak isznak, hanem időnként meg is mosakodnak benne. Változatos kosztot biztosítsunk a számukra: állatkereskedésekben is kapható magkeverék mellett diót, makkot, mogyorót, mazsolát, aszalt szilvát, répát, zöldfélét, gallyakat.

Mindezek mellett állati eredetű fehérjeforrásra is szükségük van, ezért adjunk nekik lisztkukacot, sáskát, tücsköt, sajtot, túrót, főtt tojást, főtt húst. Kalcium-kiegészítésként adjuk számukra szépiát.

Téli álom

A szabadban téli álmot alszanak, fűtött szobában azonban nincs szükségük telelésre, bár ilyenkor aktivitásuk egy kicsit lelassul. Jól bélelt odúban áttelelhetőek, de mindenképpen legyen a ketrecben táplálék, és friss ivóvíz.

Szaporítás

Szaporításuk nem egyszerű feladat. A párzás után a hímet el kell választani a nősténytől. A vak és csupasz kölykök 30-40 nap után jönnek a világra. A nőstény számára a szokottnál is több táplálékot kell biztosítani, hogy fel tudja nevelni a kölyköket.

Időnként – természetesen felügyelet mellett – kiengedhetőek a lakásba is, de sohasem szelídülnek meg annyira, mint egy hörcsög, vagy egy tengerimalac.

Bízunk benne, hogy hasznosnak találtad cikkünket, ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük