Melyik a jó betonkeverő?

Spread the love

Egy betonkeverő az építkező ember egy legjobb barátja. Hiszen ahol falak épülnek vagy vakolat készül, ott bizony elengedhetetlen egy ilyen szerkezet használata. Így biztos lehetsz abban, hogy a munkafolyamatokhoz mindig jó minőségű és megfelelő állagú beton áll rendelkezésre. Ám nem mindegy, milyen szempontok alapján választod ki a számodra ideális betonkeverőt. Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.

Mit érdemes tudni a betonkeverőkről?

Mielőtt nekilátsz a választék átböngészéséhez, érdemes egy kicsit beleásni magad a témába és alaposabban megismerkedned a betonkeverők felépítésével. Nos általánosságban elmondható ezekről a szerkezetekről, hogy adott egy dob rész, amelyben a beton készül. Ezen belül egy keverőlapát végzi a dolgát, amely fordulatszáma attól függ, milyen teljesítményű szerkezetre esett a választásod. Lényeges rész még a kiöntőkerék is, amely segítségével különböző pozíciókba állítható a gép attól függően, hogy éppen melyik munkafolyamatban vagy.

Beállítható felfelé töltéshez, működhet keverő pozícióban, de állíthatod kiöntéshez is. A könnyű mozgatásról a talpas lábakon levő kerekek gondoskodnak, amelyek segítségével nehéz terepeken is eljuthatsz A-ból B pontba.

Miért vásároljak betonkeverőt, ha úgyis csak egyszer lesz rá szükségem?

Sokan úgy vélik, betonkeverőre élete során nem sokszor lesz szükség és főként az építkezéseken lehet hasznát venni. Ez azonban korántsem így van. Hiszen ha van otthon kéznél egy ilyen szerkezeted, máris egyszerűbb lesz a vakolás, a kerti út megépítése, az itt található szegélyek megalapozása, de jó szolgálatot tehet később a melléképületek kialakításánál, egy-egy felújításnál vagy akár a gyerekek kinti játszóhelyének megálmodása során is.

A betonkeverők típusai

Szintén lényeges kérdés e téma kapcsán az, hogy melyik betonkeverő típusra van szükséged, ezzel ugyanis nagyban leszűkíthető a kör. Alapvetően kétféle típust különböztethetünk meg. Az egyik az úgynevezett szabadon ejtő, amely elnevezés egyszerű és kis energiaigényű gépeket rejt magában, amelyeknek olyan széles a termékskálája, hogy lakossági felhasználásra is találsz közöttük megfelelőt, de a nagyobb beruházásokat is gond nélkül kiszolgálja. Ebbe a kategóriába tartoznak a klasszikusnak számító billenődobos betonkeverők, amelyek keverődobja körte alakú, fő jellemzője pedig, hogy egyetlen nyíláson keresztül lehetséges a töltés és a keverés is.

A fekvődobos típusoknál ezzel szemben a betonkeverő tengelye vízszintes, a dob pedig henger alakú. Ehhez a típushoz tartoznak az önjáró betonkeverők is, amelyek főleg nagyobb építkezéseken tesznek jó szolgálatot, ugyanis nagy mennyiségű beton keverésére és szállítására lettek kitalálva.

A másik nagy típusa ezeknek a gépeknek a kényszerkeverő, amelyek bár nagyon hatékonyak és nagy teljesítményűek, ezzel együtt a fogyasztásuk is magas. Így erre a fajtára csak akkor ajánlott beruházni, ha nem egyszerű lakossági felhasználásról van szó. Tányéros változatai között létezik forgótányéros névre hallgató típus, amely középen üríthető és ahogy a neve is mutatja, a benne található tányér is mozgásban van a működés során. Az állótányéros verziónál viszont csak a tányér szélén van lehetőség az ürítésre. Az úgynevezett teknős betonkeverők pedig tényleg tipikusan nagy beruházásokhoz készültek, a keverőedény henger formájú és segítségükkel minőségi beton készíthető.

Elektromos vagy benzines?

Ez a kérdés mindig felmerül, ha betonkeverő vásárlásáról van szó. Fontos tudnod ezzel kapcsolatban, hogy a benzines keverők rendszerint nagy teljesítményűek és ipari felhasználásra készültek, vagyis erős és strapabíró szerkezetekről van szó, amelyek a nagyobb volumenű munkálatokat is gond nélkül kiszolgálják. Az elektromos változatok között viszont találsz a kisebb 120 literes, alacsony teljesítményű verziótól az egészen nagy, ipari körülmények között is használható típusig számos verziót.

Vagyis ha otthonra keresel egy megbízható társat a kisebb melókhoz, mindenképpen az utóbbi kategóriában keresgélj!

Milyen méretű betonkeverőt érdemes választani?

A betonkeverők méretei általában 120 és 190 literes méret között mozognak. Ha egyszerű ház körüli tevékenységekről van szó, akkor már a legkisebb méretűvel is gond nélkül elboldogulhatsz, ám ha nagyobb munkát szeretnél elvégezni és pörgős munkafolyamatban szeretnél részt venni, érdemes minél nagyobbat választani.

Milyen teljesítményű az ideális szerkezet?

Szintén lényeges kérdés az ideális betonkeverő kiválasztásánál annak teljesítménye. Természetesen ebben az esetben is érvényes az alapelv, hogy egy gép minél erősebb annál jobb, nem kell mindig a legnagyobbat választani. Hiszen ahogy a méret esetében, itt is helytálló az, hogy a kisebb munkák során már a 800 Watt teljesítmény is tökéletesen kiszolgálja a folyamatokat. Innen felfelé pedig egyre inkább fokozódik a keverők „munkakedve”.

Látható, hogy milyen sokféle szempontot fontos figyelembe venni, ha betonkeverő vásárlásról van szó. Hiszen bár a választék igen széles, ha tudatos van, nagyon könnyű leszűkíteni a kört és ezzel együtt megtalálni a számodra ideális szerkezetet.

Ide kattintva szétnézhetsz webáruházunk betonkeverő kínálatában.

Érdekes, hasznos volt a cikk? Nyomj egy Like-ot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük