Pázsitgondozás a nyár végén

Spread the love

A nyár végi gyepgondozás mindig fontos, hiszen a meleg évszak utolsó szakaszára a kánikula, a perzselő napsütés, és az intenzív használat erősen igénybe veszik a pázsitot. Az elmúlt években ez a feladat még hangsúlyosabb lett, hiszen a klímaváltozás hatásai miatt a nyarak még melegebbek, szárazabbak lettek, hosszabbak az aszályos időszakok, emellett a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék sem feltétlen hasznos. Az évszak utolsó heteiben nem csak a szokásos teendőket kell elvégezni, hanem már megalapozhatók, elkezdhető a gyep ősztől esedékes állagjavítása, renoválása.

A nyári, kánikulai hetekben sem hagyható el a fűnyírás, akkor sem, ha ilyenkor a szálak lassabban növekednek. Főszabály szerint a fűszálakat nem ajánlott négy centiméternél rövidebbre vágni, és mindig csak a felső egyharmadot szabad levágni. Ezzel a képlettel kiszámolható, hogy ideális esetben 5-8 centiméteres szálmagasságnál kell elővenni a gépet.

Hétvégi telkeken, nyaralók kertjében gyakori, hogy a ritkább látogatások miatt a szálak jóval magasabbra nőnek, ez alapvetően nem veszélyes állapot, de a rendezett kép érdekében ilyenkor is illendő a nyírás, azonban túl nagy szálmagasság esetén több lépésben közelítsünk az említett négy centiméterhez, pár napos kihagyásokkal nyírva a gyepet. El kell felejteni a régi beidegződést, miszerint nyáron a fűszálakat katonásan rövidre kell vágni!

Ez több okból sem hasznos, így a szálak jótékony fedése, talajárnyékolása megszűnik, a kiszáradás gyorsabb lesz, a talaj is hamarabb melegszik fel, ami a gyökérszinten is nagy károkat okozhat. A túl rövid pázsit nehezebben regenerálódik, gyengül, így fogékonyabb lesz betegségekre (például gombás fertőzésekre), ráadásul ilyenkor a növény a hajtások pótlására koncentrál, ami a gyökerek gyengülését, elhalását okozhatja.

A pázsit öntözése nyáron és ősszel

Az öntözés a másik kulcskérdés, augusztus végére a legtöbb kertben (főleg idén) már az utolsó erejét használja fel a pázsit, így még fontosabb a helyes öntözés. Sokan választják a kézi, slagos öntözést, mely kellemes időtöltés lehet a kora esti enyhébb időben, ám az ilyen vízkijuttatás szinte biztosan kevés, sőt, drasztikusan kevés lesz.

Nyáron az átlagos pázsitfelület négyzetméterenként 10-20 liter közötti mennyiséget kíván, rövid fejszámolással kikalkulálható, hogy egy szórófejes locsolócsővel ez a mennyiség több órányi ácsorgást kívánna. Használjunk inkább gyepre kitehető szórófejeket, melyek zavartalanul működhetnek órákon keresztül.

A szórófejet úgy helyezzük át újabb és újabb pozícióba, hogy ne alakuljanak ki holtterek, vagy vízmentes részek, metszetek. Az öntözés ideális időszaka a kora reggel, esetleg a kora este, napközben egyszerűen azért nem ajánlott, mert a víz javarésze elpárolog, mielőtt hasznosulna.

A nyár nem a pázsit tápanyagozásának fő időszaka, hiszen az intenzív növekedésre való serkentésnek nem most van itt az ideje. Ettől függetlenül nyáron is lehet, sőt kell is tápanyagokat pótolni, hiszen ennek minden növény örül, ráadásul a hőség átvészelésében is segíthet a tápanyagok kijuttatása.

A nyári időszakban, így augusztusban is a nitrogénban szegényebb, ellenben káliumban és foszforban gazdagabb tápanyagok a hasznosak, melyek segítenek a fűszálak vitalitásának megtartásában. A műtrágya granulátum kiszórására a nyírást követően, de az öntözés előtt kerüljön sor.

Szintén segítség a gyep számára, ha mulcsozó fűnyíróval nyírunk! Ekkor a levágott fűszálakat apróra vágva vissza is juttatjuk a talaj felszínére, ami a tápanyagpótlást segíti. Hátránya, hogy a gyorsan kiszáradó levágott fűszálak nem mindig esztétikusak, előnye ugyanakkor, hogy nem kell foglalkozni az összegyűjtött fűszálak kezelésével.

Őszi teendők a gyeppel

Augusztus végén már igencsak időszerű a gyep kora őszi renoválásának megtervezése, előkészítése. Szinte biztos, hogy szükség lesz gyepszellőztetésre és talajlazításra. Érdemes tisztázni, hogy két merőben eltérő műveletről van szó, melyet sokszor összemosnak.

A gyepszellőztetés célja a filcesedés, mohásodás megszüntetése, a pázsitfelület szellősebbé tétele. A kézi vagy gépi eszköz nem csak a szálak közötti besűrűsödött zöld állományt szedi fel, de a gyökereket is eléri és megvágja, így sarkallva növekedésre, dúsulásra a gyepet.

A talajlazítás a nyári használatban tömörödött talajt hivatott lazábbá, levegősebbé tenni, ehhez elegendő egy vasvilla, melyet mélyen leszúrunk, majd a szerszám nyelét párszor erőteljesen megmozgatjuk előre-hátra. A művelet a teljes gyepfelületet nagyjából araszonként el kell majd végezni.

Ősztől kezdhető el a kikopott foltok, elhalt részek újrafüvesítése, ehhez akár már most be lehet szerezni a fűmagot. Érdemes olyan magkeveréket választani, mely megfelel a terület adottságainak és a használat intenzitásának, így várható tartós eredmény!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük