Tengelykötések – KL szorítók

Spread the love

Ismerkedés a tengelykötésekkel, KL szorítókkal. A hajtó vagy hajtott tengelyekkel együtt mozgó alkatrészeket, legyen szó ékszíjtárcsáráról, lánckerékről, fogaskerékről vagy bármilyen tengelykapcsolóról általában valamilyen oldható módon rögzítik a tengelyhez. Tengely agynak nevezzük a rögzítendő alkatrésznek a tengelyhez közvetlenül kapcsolódó furattal rendelkező (sok esetén reteszpályával szerelt) részét. A tengely-agy kötések feladata forgatónyomaték közvetítése a tengely és a hozzá csatlakozó hajtáselem között. A tengelykötéseket működési elvük szerint  két csoportba sorolhatjuk:

  • Alakzáró kötések:A súrlódási erőnek nincs szerepe a nyomaték átvitelében. A nyomatékot a felületekre merőleges erők viszik át.
  • Erőzáró kötések:Szükség van súrlódási erőre a nyomaték átviteléhez anélkül a kötés nem tudja átvinnia szükséges forgatónyomatékot.

A legerterjedtebb tengelykötés típusok a következők:

  • Ékkötés (erőzáró, ha megcsúszik akkor alakzáró).
  • Reteszkötés (alakzáró).
  • Bordáskötés (alakzáró).
  • Szorítókötések (erőzáró).
  • Szilárd illesztésű kötések (erőzáró)

A KL szorítók feladata a tárcsa és a tengely kapcsolatának létrehozása. Reteszkötés kiváltására gyakran használt alkatrész. Gyorsan, pontosan képes nagy nyomaték átvitelére az alkalmazott tengely és tárcsaalkatrész között. A KL szorító szerelése belső kulcsnyílású csavarokkal történik. A legtöbb KL szorító önzáró.
Ezek a szorítók többféle típusban érhetőek el. Elérhetőek kis-és közepes vagy közepes és nagy nyomatékra javasolt kivitelek egyaránt. A piacon az alábbi típusok terjedtek el:
KLAA, KLAB, KLBB, KLCC, KLDA, KLDB, KLEE, KLFF, KLFC, KLGG, KLHH, KLMM, KLNN, KLPP, KLSS, KLRR
A szorítók alapesetben acélból készülnek, néhány típus elterjed rozsdamentes acélból is.

Léteznek hasított patronnal ellátott tengelykötések, melyek a súrlódó erő segítségével mindkét alkatrészfelületére feszülve viszi át a kívánt nyomatékot. Ezek az úgynevezett erőzáró kötések. Ilyenek a Trantorque GT és Trantorque OE sorozatú tengelykötések.

A piacon új típusként jelentek meg és gyorsan kezdenek elterjedni a Serlock tengelykötések.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük