5 tipp a biztonságos őszi kert munkához!

Spread the love

Az őszi kerti munkák éppen annyira fontosak, mint a tavaszi és nyári kültéri ténykedések, hiszen ilyenkor készítheted fel a növényeket a téli időszakra, megalapozva ezzel azt, hogy a következő szezonban legalább olyan gyönyörű legyen a birtokod, mint amilyen az idei esztendőben is volt.

Azonban a teendők listájának összeállítása mellett lényeges a saját épségedre is gondolnod, hiszen lássuk be, számos olyan veszély leselkedhet rád a kertedben, amelyeket könnyedén kivédhetsz minőségi szerszámok használatával, valamint megfelelő ruházat viselésével.

Íme 5 tipp, amelyek segítségével hatékonnyá és biztonságossá teheted az őszi kerti munkákat.

1. Válassz megfelelő szerszámokat!

Ha szeretnéd, hogy hatékony legyen a munka, amit a kertben végzel az őszi időszakban, akkor elengedhetetlen, hogy beszerezd az adott tevékenységekhez megfelelő szerszámokat. Sokszor találkozunk azzal, hogy valaki úgy véli, egy ásó, egy fűrész és egy fűnyíró bőven elég ahhoz, hogy rendben tartsa a kertjét, ám ez egyáltalán nem igaz.

Veszélyes munka

Bár nem állítjuk, hogy lehetetlen így eleget tenni a kültéri kihívásoknak, a precizitás messze elmarad attól, mint ha megfelelő minőségű eszközökkel dolgozol – különféle kerti munkához külön-külön szerszámokkal. Vagyis a metszéshez metszőollót, a sövény rendbetételéhez ágvágót, a pázsit szélének esztétikussá tételéhez szegélnyírót érdemes beszerezned. A sort pedig még hosszan folytathatnánk. Online áruházunkban mindent megtalálsz, amihez szükséged lehet az őszi munkák során.

2. Viselj meleg, de jól szellőző ruházatot!

Bár joggal gondolják azt sokan, hogy egy melegítő és egy sportcipő tökéletes választás a kertben végzett munkákhoz, a helyzet azonban a gyakorlatban egészen máshogy fest. Egy kényelmes, speciálisan kialakított munkaruha ugyanis megakadályozza azt, hogy már néhány ásónyom ejtése után izzadni kezd, ráadásul egyben a hidegtől is megvéd.

Burkoló munkás

A jó hír emellett az, hogy a szettet te magad válogathatod össze, legyen az munkavédelmi nadrág, póló, pulóver, kabát vagy akár egy overál. Érdemes alaposan mérlegelni, ugyanis ha minőségi helyről vásárolsz, sokáig ez lehet az állandó kerti öltözéked a hűvösebb napokon.

3. Nem mindegy, milyen lábbeliben dolgozol!

Ha már a fenti pontban említést tettünk a sportcipőről, erre létezik olyan speciálisan munkavédelemre kialakított alternatíva, amely nem csak biztonságos nyújt számodra, de kényelmes is. Ennek köszönhetően bátran belevághatsz a munkába, ugyanis nem kell tartanod például az ásó okozta esetleges sérülésektől, valamint mivel ezek a lábbelik vízhatlanok, így akár egy kiadósabb esős időszakban sem fog két lépés után a zoknidból is víz folyni. Így igazán komfortosan érezheted magad akár kemény fizikai munka végzése közben is.

4. A kezeid biztonságáról is érdemes gondoskodnod

Vannak tipikusan olyan őszi kerti feladatok, amelyek egy cseppet sem kímélik a kezeket és remek terepet biztosítanak a sérülések, a vízhólyagok és az apróbb karcolások, horzsolások megjelenésének. Ahhoz, hogy elkerülhesd az ilyen jellegű kellemetlenségeket, érdemes kesztyűt viselned munka közben. Természetesen nem mindegy, mivel véded a kezeidet.

Kézvédelem

A külön munkavédelemre kifejlesztett, speciális kesztyűk ugyanis nem csak védelmet nyújtanak, de kopásállóak és flexibilisek, ráadásul remekül szellőznek. Külön öröm, hogy viselésük nem tompítja a finom motorikát, vagyis nem gátol a precíz munkavégzésben.

5. Sötétben is légy biztonságban!

Az őszi időszakban korán sötétedik, így ekkor is érdemes gondolni a biztonságra, különösen akkor, ha az utcafronton ténykedsz egy forgalmas út mellett vagy ha félreeső helyen van a kert, ahol felkészíted a növényeidet az őszre. Ennek segítségével elkerülhetők a nem megfelelő látási viszonyokból adódó balesetek.

Ha szeretnéd teljes biztonságban tudni magad vagy akár a szeretteidet az őszi kerti munkák során és jó lenne minőségi ruhadarabokkal felvértezni a családot, akkor érdemes szétnézned a Grandis munkavédelmi webáruházban, ahol mindent beszerezhetsz annak érdekében, hogy a kültéri ténykedés sokkal inkább kikapcsolódást és ne kemény munkát jelentsen.

Tetszett a cikk? Nyomj egy likeot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük