Legyen olyan fű a kertedben, amilyenről mindig is álmodtál!

Spread the love

Amikor egy hosszú tél után odakinn elolvad a hó és lassan láthatóvá válik a talaj, neked pedig az jár a fejedben, hogy tavaly már megint elodáztad a füvesítést és úgy érzed, erre az évre is elfelejtheted, hogy gyönyörű, zöld gyep legyen a kertedben, akkor nyugodj meg, ugyanis még semmiről sem maradtál le! Megyeri Szabolcs kertész vendégcikkében elárulja, hogy varázsolhatsz saját kezűleg egybefüggő gyepszőnyeget a kertedbe!

Ha elhatároztad, hogy idén tavasszal megújítod egy kicsit a kertedet, akkor ennek az első lépése a füvesítés, ugyanis a szép, egységed gyepfelület minden ápolt és ízléses birtok alapja. Mikor elkezdenek kibújni a földből az elültetett fűmagok, te magad sem érted majd, miért nem tetted meg ezt a lépést sokkal hamarabb. Amennyiben most úgy érzed, hogy nem igazán tudod, hogy kellene belekezdened ebbe az egészbe, segítek neked és lépésről lépésre haladunk a folyamatban!

Válassz megfelelő fűmagkeveréket!

Bizony, nem mindegy, milyen fűmagkeveréket használsz, így a füvesítés első nagyon fontos momentuma az, hogy kiválaszd a kertedbe megfelelő variációt. Hiszen nem mindegy, hogy tűző napfény éri a területet, ahova a gyepet tervezted, esetleg éppen ellenkezőleg folyamatosan árnyékban lesz. Ám az is számít, ha a tervek szerint a gyermekek focimeccset játszanak majd a területen, sőt, az is mérvadó, ha robotfűnyíróval szeretnéd rendben tartani a felületet.

Ezen a linken megtekintheted a különböző variációkat, amelyek között biztosan megtalálod majd a számodra leginkább megfelelőt.

Vágj bele az ültetésbe!

Ha megtervezted, hogy a kert melyik részét szeretnéd fűvel borítani és kiválasztottad az ehhez ideális fűkeveréket is, akkor itt az ideje belevágni a füvesítésbe!

A fűmag mennyisége

Mindenekelőtt fontos, hogy számold ki, mennyi fűmagra lesz szükséged, ugyanis nagyon bosszantó lenne, ha éppen a munkafolyamat kellős közepén fogyna el a mag. Az ideális mennyiség keveréktől függően 20-40 g fűmag, amely 1m²-re elengedő.

Robotfűnyíróval egyszerű a gyep gondozása

Az időzítés

A megfelelő időszak az ültetéshez a tavasz még április 20-a előtt, valamit az ősz augusztus 20-a után. Ez nem véletlen, hiszen ezekben az időszakokban gyakori, de nem túl nagy mennyiségű esőzésre számíthatsz, ami növeli a sikeres kimenetelt.

A talaj előkészítése

Az ültetés előtt mindenképpen elő kell készítened a felületet, amelynek első lépése a durva tereprendezés, mely a terület megtisztításából, a terep- és lejtésviszonyok kialakításából, a vízelvezetés megoldásából, és a megfelelő talajszerkezet és tápanyagtartalom kialakításából áll. Mindenképpen figyelj arra, hogy a talaj felső 2-3 centiméteréből távolítsd el a kavicsokat és rögöket, így ne mulaszd el az alapos gereblyézést! Ha ez kész, jöhet a talajtömörítés, amelyhez a henger használata elengedhetetlen. Ezzel pedig készen is áll a talaj a fűmag elvetésére!

A fűmag elvetése

Miután a magok egyenletesen a talajba kerültek, célszerű takarófölddel borítani a vetést, hogy 0,5- 1,5 centiméter mélyre kerüljenek az apró kis magocskák. A bedolgozás gereblyével a legcélszerűbb.

Kelesztő öntözés

Ha a fenti művelettel is elkészültél, akkor jöhet az úgynevezett kelesztő öntözés, amely esetében fontos, hogy lassan, finoman porlasztva érkezzen a víz a területre! Kis adagokban, akár naponta többször is öntözd meg a friss vetést!

Nem tudod elrontani!

Ne aggódj, ha betartod a fentieket, egyszerűen nem tudod elrontani a fűmagok elültetését! Hiszen amennyiben valami miatt nem lesz tökéletes az eredmény, könnyen korrigálhatod a ritkásabb területek felülvetésével, kitöltve ezzel az esetleges lyukakat az egybefüggő területek között. Meglátod, amikor elkészülsz és elkezdenek kikelni a fűmagok, akkor nem csak hatalmas sikerélményben lesz részed, de az addig kopárnak tűnő kerted is egészen más arcát mutatja majd. Ha pedig mindezt kiegészíted néhány mutatós növénnyel, mindenki a csodájára kár majd a birtokodnak és idén tavasszal végre nem kell irigykedve nézned a szomszéd kertjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük