Barkácsolás

Milyen csavarbehajtót vegyek?

Spread the love

A csavarok mindennapi életünk elengedhetetlen részévé váltak mindennek, amit készítenek. A digitális eszközeinktől kezdve, a berendezési tárgyakon át az otthont vagy munkát adó épületekig, mindent összetartanak. Emiatt a csavarhúzó egy háztartásban a leghasznosabb eszközök egyike közé tartozik, amely lehetővé teszi a csavarok beállítását, hozzáadását vagy eltávolítását. Lehet az családi fészek, legénylakás vagy női otthon, előbb vagy utóbb szükség lesz rá.

Sokféle méretű és típusú csavar létezik, melyekhez különböző típusú csavarhúzó a megfelelő, ennek mély erdeiben az avatatlan kéz könnyen elveszhet. Azonban a kevésbé profi barkácsoló szerszámosládájában is jó, ha több féle csavarhúzó bújik meg és ezen a ponton pedig kérdések ezrei lavinaként ömlenek ránk. Éppen ezért ahelyett, hogy azt magyaráznánk el, hogy melyek a legjobb csavarhúzók, a csavarbehajtókat vennénk górcső alá, hiszen azt beszerezni egy rutinnal még nem rendelkező személy számára is sokkal praktikusabb döntés, mint csavarhúzók garmadát.

Egy jó csavarbehajtó készlet pillanatok alatt oldja meg az első nekidurálásnak macerásnak tűnő problémákat, felszerelt, több féle csavarfejjel rendelkezik, nézzük milyen szempontok alapján válasszunk.

Gyakran előforduló hiba, hogy azt gondoljuk bőven elég a családba egy-két csavarhúzó, amely majd orvosolja a problémákat, valamelyik csak bele illik majd a csavarfejbe alapon. Ezzel általában lekoptatott csavarokat, megkarcolt bútorokat és sérült behajtókat eredményezünk. Ennek elkerülése érdekében érdemes egy jól felszerelt alap készletet beszerezni, amely biztosítja, hogy mindig a megfelelő méretű csavarhúzót vagy csavarbehajtó fejet használjuk. A felszerelt készlet rengeteg bosszankodástól mentesít, a munka pedig sokkal gyorsabban kész lesz, ráadásul a szerszámok és csavarok élettartamát is növelni fogod.

Miért jobb megoldás a csavarbehajtó, mint a hagyományos csavarhúzó?

Az elektromos csavarhúzók, úgynevezett csavarbehajtók kényelmes és biztonságos alternatívát jelentenek az otthoni barkácsolóktól kezdve, a szakmájából adódóan mindennapi használattal bíró hivatásos szakemberek számára. Tökéletesek minden olyan egyszerűbb feladathoz, mint a bútorok összeszerelése, a lámpakapcsoló burkolatának cseréje vagy a laza szekrénypánt meghúzása. Ezenkívül az alacsonyabb nyomaték-beállításuk miatt jól alkalmazhatók olyan kényes anyagokhoz, amelyeket egyébként egy erősebb szerszám károsíthat, például forgácslap, műanyag burkolat vagy az elektronikában használt apró csavarok.

Fontos, hogy attól mert egy munkagépről van szó, senki nem ijedjen meg tőle! A csavarbehajtó egy olyan eszköz, amely bármelyik háztartásban elfér és szinte egészen biztos, hogy lesz olyan, hogy szükség van rá.

Szempontok a megfelelő csavarbehajtó kiválasztásához

Kérdések, amelyeket érdemes megválaszolnunk magunknak

Az elektromos csavarhúzó kiválasztásakor a legfontosabb eldöntendő kérdés, hogy mire tervezed használni. Valószínűleg nem ugyanannyit és úgy fogja használni egy bérházban élő egyedülálló nő, mint mondjuk egy kertes házban lakó férfi.

Milyen gyakran fogjuk használni? Amennyiben erre az a válaszod, hogy viszonylag sűrűn, szinte napi használtban lesz a gép, akkor egy masszívabb ellenállóbb modellre van szükséged. Ezek akár a felső kategóriás opciók egyike is lehet, amiknek viszont az ára is magasabb, de mindenképpen érdemes beruházni egy erősebb eszközre, különben az állandó használat végett a gyengébb minőségűek hamar felmondhatják a szolgálatot.

Olyat keresel, ami elég kompakt, hogy elálljon a fiókban és ha nagy ritkán szükség van rá a kisebb karbantartási feladatok ellátásához, akkor kéznél van? Akkor bőven elegendő egy egyszerűbb, olcsóbb modell is, rengeteg kompakt, megfizethető modell van a piacon.

Energia felhasználás

Az eldobható elemmel működő darabok nemcsak pénzkidobásnak számítanak, de idővel szivároghatnak is, ami tönkre teheti a szerszámot. A legjobb, ha akkumulátorral vagy tölthető elemmel működik, ezeknek az élettartama sokkal hosszabb, mint az eldobható elemmel működő társaik. Léteznek már dupla akkumulátoros darabok, azok számára, akik szinte egésznap használnák a gépet, ezek kiváló választásnak bizonyulnak

Kialakítása

Felhasználóként elengedhetetlen, hogy olyan eszközt válasszunk hosszútávra magunknak, aminek megfelelő a mérete és súlya. Hosszabb lélegzetvételű munkák során előfordul, hogy szinte egész nap kézben kell lennie a behajtónak, ilyenkor pedig nem mindegy, hogy hány dekát nyom. Kérdéses lehet még a fogantyú, léteznek „botos” és pisztoly szerű verziók, vásárláskor érdemes kipróbálni és megnézni melyiket esik jobban kézben tartani.

A ritkább használathoz bőven elegendőek a 6, illetve 8 voltos modellek, ha komolyabb igénybevételre lehet számítani, akkor elérhetőek nagyobb teljesítményű 12 voltos szerszámok a piacon.

Extra kiegészítők

Szerelés közben jól tud jönni egy kis plusz megvilágítás még akkor is, ha nem éjszaka dolgozunk a behajtóval. Így a beépített led fénnyel szuper, extra kiegészítése. Az elemlámpaként is funkcionáló darabok óriási segítséget tudnak nyújtani egy eldugott, sötét csavarozni kívánt terület bevilágításához. A változtatható sebesség, vagy a forgótárcsa, amelyek mind-mind megkönnyítik a munkavégzést, de nem feltétlenül kell, hogy az alapfelszerelés részét képezzék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük