ÉPFŐ.hu

Árulkodóak lehetnek a kerékpár alkatrészek

Kerékpár alkatrészek
Spread the love

Ha valami kotyog, nyikorog vagy eltörik a biciklin, akkor kezdődhet a nagy alkatrész mustra. De miből, milyet és mennyiért? Ha egy bonyolultabb kerékpár alkatrész, például valamelyik csapágy dobta be a törölközőt, akkor inkább forduljunk szakszervizhez a problémánkkal, míg egy fékpofa csere sajátkezűleg is egyszerűen kivitelezhető.

A kerékpár alkatrészek meghatározó szerepe

Ezeken múlik ugyanis a bicikli minősége, természetesen a váz anyaga mellett. Ha silány alkatrészekkel vágunk neki az útnak, akkor ne csodálkozzunk, hogy ha a kerék elkezd kotyogni, a lánc elszakad, csökken a fékerő vagy darál a váltó. A kerékpár alkatrészek meghatározzák a biciklizés élményét, ami nem feltétlenül lesz pozitív ilyen gondok mellett.

Mindig vizsgáljuk át a bringát, amit szeretnénk megvásárolni, mert a felszereltsége sok mindent elárul. Ehhez nem árt ismerni az nevesebb, megbízhatóbb gyártókat, de kérhetjük egy hozzáértő véleményét is, aki több tapasztalattal rendelkezik ezen a téren.

Kerékpár alkatrészek a karbantartáshoz

A kormány vagy az üléscső valószínűleg nem szorul cserére addig, ameddig el nem törik, és szerencsére ilyesmi ritkán fordul elő. Viszont a hajtás elemei folyamatosan kopnak miközben bringázunk. Ezért lényeges rendszeresen megtisztítani a láncot, a fogaskoszorút, a lánctányért és a váltót, majd beolajozni ezeket, mert ez növeli a kerékpár alkatrészek élettartamát és pontos működést biztosít.

Előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik a lánccsere, viszont ezzel együtt a hátsó fogaskoszorút és az első lánctányérokat is érdemes lecserélni, mivel ezek összekopnak. Egy új lánc a régi, kopott fogaskerekeken nem biztos, hogy megfelelően fog viselkedni. Minden bizonnyal nehezebb lesz beállítani a váltót, vagy az sem kizárt, hogy nem lehet majd tökéletesen behangolni.

A fékek állapotát sem árt időnként ellenőrizni. Egy fékpofa vagy fékbetét csere nem nagy ördöngösség, ezért ez házilag is kivitelezhető. Nem árt otthon tartani egy pótbelsőt is, mert ki tudja mikor okoz meglepetést egy váratlan defekt.

Kerékpáros ruházat a kényelem érdekében

Ha kifogástalanul gurul a bringa, akkor már csak egy komfortos kerékpáros ruházat az, ami hiányzik. A speciális anyagokból készült ruhadarabok ellenállóak, rugalmasak és elvezetik az izzadságot a bőrtől.

Ezzel szemben a hagyományos pamutból készült ruhadarabok elég kényelmetlenné válhatnak, mert azok magukban tartják az izzadságot, ami hosszútávon rendkívül kellemetlenné teheti a haladást. A minőségi kerékpáros ruházat a biciklik teljesítményét is növelheti.

Exit mobile version