Egyéb kategóriaKertészkedés

4 teendő, amit végezz el ősszel, hogy tavasszal gyönyörű kerted legyen!

Spread the love

Odakinn egyre hűvösebb van, a napsugarak már kevésbé hívogatók, ha kinti programról van szó, ráadásul a fák levelei is kezdenek színesbe fordulni. A kerti növények is szemlátomást érzik, közeleg az ősz. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne várna még megannyi feladat az udvaron, mielőtt beköszönt a tél. Összegyűjtöttünk négy fontos kinti teendőt, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tavasszal gyönyörű kert bukkanjon ki a hó alól.

1. Itt az ideje a metszésnek!

Számos évelő és sövény növény esetében az ősz az ideális évszak a metszéshez. Ez azért nagyon lényeges, hogy esztétikusak és egészségesek maradjanak, ugyanis ebben az időszakban a sok nedvesség miatt a növény képes visszaszívni a nedveket és regenerálni magát. Viszont ha elmulasztod ezt a feladatot, később könnyen el is halhat az egyébként egészséges évelő. Nem kell aggódni, a feladat nem bonyolult. Egyszerűen ha azt látod, hogy a cserjék ágai sárgulnak, akkor ezeket a részeket mindenképpen el kell távolítani. Lényeges, hogy ne kopaszd meg túlságosan a cserjét vagy a fát, ugyanakkor légy határozott! A sövényeknél is érdemes elvégezni ezt a műveletet, ebben az esetben arra is fontos odafigyelni, hogy a felület maradjon egységes, ne legyen lyukas a sövény a visszavágást követően sem. Ha pedig levelek hullanak a ágak közé a művelet közben, azokat mindenképpen távolítsd el, ugyanis ellenkező esetben félő, hogy a hótakaró alatt nem jut majd elég levegőhöz a növény. A fentieken túl a gyümölcsfák sem maradhatnak ki a sorból, ugyanis a legtöbb gyümölcstermő esetében igaz az, hogy ha kimarad ez a folyamat, jó eséllyel kevés termésre számíthatsz és akár fel is kopaszodhat a fa. Ennek elvégzéséhez ideális időszak a szeptember vége, október eleje.

2. Az gyepnek is szüksége van a kiemelt figyelemre!

A növényeken túl fontos gondolni a gyepre is. Mivel a tavaszi és nyári hónapokban rendszerint nagy igénybevételnek van kitéve a pázsit, könnyen összetömörödik, így érdemes beiktatni ilyenkor egy gyepszellőztetést. Emellett ezekben a hónapokban nem ajánlott öt centiméternél kisebbre nyírni a füvet, valamint a ráhullott leveleket is ajánlott időről időre összegereblyézni. Ha esetleg megjelent néhány nem kívánatos gyom a kertben, ezektől is ilyenkor kell megszabadulni, hiszen a sok csapadék hatására könnyen végbemegy a regeneráció. Így tavasszal újra gyönyörű, egységes lesz a kertben a zöldfelület.

3. Ültetés

Az ősz tökéletes időszak arra, hogy új fák és virágok kerüljenek a kertbe. Bátran válogathatsz gyümölcsfák és díszfák közül is, ősszel ugyanis szabadgyökerű és konténeres növények ültetésére egyaránt van lehetőség. Sokan nem tudják, de a tavaszi hagymások ültetésének is ilyenkor van itt az ideje, így tavasszal gyönyörködhetsz a felbukkanó, szépséges virágokban. Vagyis ha új növényekre vágysz, akkor most érdemes belevágni az álmok megvalósításába.

4. Helyezd biztonságba a nem fagytűrő növényeket!

Különösen az ősz második felére, az októberi, novemberi időszakra érdemes időzíteni ezt a tevékenységet, ugyanis ilyenkor már rendszerint beköszöntenek az első fagyok. Egyrészt a cserepes és a dézsás növényeket szükséges védett helyre tenni, amelyhez ideális egy nem túl sötét, jól szellőző zárt terasz vagy garázs is. Emellett a kertbe ültetett növényekre is gondolni kell, a fiatalabb, ősszel ültetett facsemeték esetében például érdemes néhány centiméter magasan földet halmozni a fa törzse köré, de nem szabad megfeledkezni a kevésbé fagykedvelő mediterrán növényekről sem, mint például a füge. Látható, hogy annak ellenére, hogy az ősz már sokkal inkább a téli pihenésre való felkészülést jelenti a növények számára, ennek ellenére sok elvégzendő feladat vár még a családi házban élőkre. Pontosan emiatt ajánlott listát készíteni az elvégzendő feladatokról, így ugyanis biztosan semmi nem marad ki a sorból. Ráadásul ez az időszak tökéletesen alkalmas arra, hogy új növényekkel is tarkítsd az udvarodat. Így tavasszal akár álmaid kertje is a szemed elé tárulhat, amikor elolvad a hó és felébred a természet.

A cikk elkészítésében a Planter növény webshop segített, ezúton is köszönjük nekik!

Tetszett a cikk? Nyomj egy lájkot, oszd meg ismerőseiddel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük