Előzzük meg a dugulást!

Spread the love

Háztartásunk kifogástalan működése, mindennapjaink gördülékenysége érdekében ajánlott a lefolyóink, a csatornáink karbantartása.

Derítő, házi szennyvíztisztító

Ott, ahol különféle okok miatt még nincs közműcsatorna, még mindig kénytelenek a tulajdonosok derítő, vagy házi szennyvíztisztító használatára.
A tisztítás, karbantartás a derítőgödör tekintetében elsősorban a szennyvíz idejében történő szippantatását jelenti. Ha ez elmarad, és csatorna visszacsapó szelep sincs, a szennyvízszag, és maga a szennyvíz is egyszer csak visszaköszön a lefolyókban, a WC-ben, vagyis bekövetkeznek a korántsem barátságos WC dugulások.

Bonyolultabb a házi szennyvízüzem karbantartása, hiszen a rendszer méreténél, és egyéb jellemzőinél fogva kis területen kénytelen azokat a feladatokat megoldani, amit a közműcsatorna, illetve a szennyvíztisztító telepek. Itt is rendkívül fontos a karbantartás! Ha ügyelünk arra, hogy ne kerüljön a tartályba szilárd hulladék, vegyi-, és más nem odavaló anyag, kiválóan elpöfög a berendezés. Ráadásul az így kezelt szennyvíz újrahasznosítható.

Ereszcsatorna

Az ereszcsatorna tisztítása újabb- és újabb cikkekért, azaz a megelőzés érdekében tett gesztusokért kiált. Ha többször nem is, de ősszel akkor is érdemes szemlét tartani az állapota felett, ha nincs felette fa, amiről belehullhatnak a levelek, és télen a megfagyott vízzel egyesülve pompás jégdugóvá nemesülhetnek.
Az esőcsatorna felülvizsgálata nem merül ki a belehullott dolgok eltávolításával. Meg kell vizsgálni a rögzítést, a csatorna testét, (repedés, törés, illesztések…), hiszen a nem megfelelő állapot szivárgáshoz, túlfolyáshoz vezet, ami aztán károsíthatja az épület falát is beázással, penésszel.
Az is rendkívül fontos momentum, hogy az ereszcsatorna akár életveszélyes balesetek forrása is lehet.
Ezzel kapcsolatban nem csak magunkat és szeretteinket veszélyeztethetjük, hanem embertársainkat is, hiszen a csatorna egy része gyakran a gyalogjárda felett húzódik. Bizony, ahogyan az ingatlanunk előtti közterületnek számító járda tisztításáért, úgy a csatorna okozta balesetekért is felelősek vagyunk.

Mosó- mosogatógép, konyhai zsírfogó

Az ipari zsírfogó berendezés duguláselhárítása, karbantartása alap. Jelentős mennyiségű zsírt, olajat és egyéb szennyeződést fog fel, így csökkentve a szennyvíztisztítókra és a környezetre háruló terhet.
Bár nem a duguláselhárító, hanem a háztartási gépszerelő szakember szolgáltatási körébe tartozik, de itt említjük meg a mosógép-, mosogatógép karbantartását is. Az edényeken maradt ételmaradék, zsír, olaj a mosogatógép „fulladását” eredményezheti, főleg, ha elhanyagoljuk a zsírszűrő takarítását is. Hangsúlyozom: dugulást ecettel ne akarjunk oldani!
Ami még megszívlelendő: Amit a háziasszonynak tudnia érdemes a mosogatógépről

Ön most a Világi Duguláselhárítás tanácsait olvasta! Vigyázzunk egymásra továbbra is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük