Tényleg van különbség férfi és női kerékpár között?

Spread the love

Mármint a női kerékpár valóban nemcsak a színében számít „csajosnak“? Bizony a neves gyártók odafigyelnek a nőknek készült kerékpárok geometriájára is. Aki nem jártas a témában az ránézésre könnyen összekeverhet egy férfi és egy női biciklit.

Laikusoknak valóban csak a szín és a kiegészítők lehetnek árulkodóak azzal kapcsolatban, hogy most egy férfi vagy egy női kerékpárral van dolguk.

Az eltérő geometria a kulcs

Mégpedig azért, mert a férfiak és a nők testfelépítése is eltérő. Ebből pedig az következik, hogy egy férfiaknak szánt modellen a hölgyek kevésbé lesznek hatékonyak, mintha egy teljes mértékben nekik tervezett típusra pattannának fel. Igen, ottvannak a klasszikus, erősen ejtett felsőcsővel gyártott modellek, amikről bárki megmondja, hogy az bizony egy női városi kerékpár.

De ott vannak a modern MTB-k, országúti biciklik is, amikkel már más a helyzet és akkor még nem esett szó a cruiserekről, gravel bike-okról és az ilyen-olyan pedelec elektromos bringákról.

A megoldás a váz geometriájában keresendő, mivel a női testfelépítésről általánosan elmondható az alacsonyabb testmagasság, a rövidebb felsőtest-hossz, a kisebb testsúly, a rövidebb karok és ujjak, illetve a gyengébb izomzat. Így már nem nehéz arra következtetni, hogy ami megfelel egy fiúnak, az nem lesz ugyanolyan komfortos egy lánynak.

Unisex bringa, mint női kerékpár?

Neki is jó, meg nekem is jó, tehát 50-50%-ban ugyanolyan rossz is. Bár ez esetben a kisebb vázméret tartogathat bizonyos előnyöket, a hosszával mégis gondok adódhatnak. A hölgyeknek általában túlzottan előre kell nyúlniuk az unisexnek kikiáltott bicikliken.

Női kerékpár a megfelelő alkatrészekkel

E tekintetben érdemes kiemelni a két legfontosabb alkatrészt. Az egyik a nyereg, ami rendszerint szélesebb a női kerékpárok esetében a komfortérzet növelése érdekében. A másik pedig a teleszkóp állíthatóságának a kérdése.

Az olcsóbb kerékpárok hagyományos rugós villával vannak felszerelve, aminek a működése nem igazán állítható. Mivel a nők általában könnyebbek, ezért a rugós teleszkóp nem mozogja ki az útját, sokkal merevebbé téve a bringát.

A levegős teleszkópban a légnyomás állításával könnyedén kiküszöbölhető ez a probléma. Azok a gyártók, amik valóban figyelnek a részletekre, hosszabb fékkarral látják el a női bicikliket. A kormányszár (stucni) is rendszerint rövidebb a női modelleken, ami kényelmesebb testhelyzetet eredményez.

A minőségi női kerékpárok valóban nőknek lettek tervezve, a váztól kezdődően a felszereltségen keresztül egészen a színekig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük