ÉPFŐ.hu

Hogyan működik az automata hegesztőpajzs?

Spread the love

Az automatikusan sötétedő hegesztőpajzs óvja a szemed, az arcod normál hegesztési munkák során a káros sugárzástól és a fizikai hatásoktól. Akár milliszekundumok alatt kapcsol át azonnal sötétbe világosból, majd vissza. Biztos láttál már, vagy használtál ilyen eszközt, de gondolkodtál már rajta, hogy hogy is működik? Röviden összefoglaljuk most neked, hogy mit kell tudni róla.

Alapvetően egy viszonylag egyszerű szerkezetről beszélhetünk, a kazetta a következő alkatrészekből tevődik össze

 – elektronikus vezérlés

 – egy LCD kijelző

 – napelem vagy akkumulátor

 – ív-fény érzékelő

 – infravörös/ultraibolya szűrő

Ez utóbbi a lelke a szerkezetnek, ez sötétedik el azonnal, ha ívfényt érzékel, így óvja automatikusan a szemed épségét.

A hegesztőpajzs működése dióhéjban úgy néz ki, hogy amikor a beépített szenzorok ívgyújtást érzékelnek, akkor a másodperc törtrésze alatt jelet továbbítanak a vezérlés felé, ami aktiválja az LCD kijelzőt.

Néhány szó az LCD kijelzőről, hiszen többek között ez teszi lehetővé az azonnali elsötétedést. A folyadékkristályos kijelzőben a kristályokat elektromos impulzusok segítségével szabályozzák, ezek a fény intenzitásához mérten különböző módon reagálnak. Ez egy több évtizedes, jól kiforrott technológia.

Mit kell tudni az automata hegesztőpajzsban lévő infravörös/ultraibolya szűrőről?

A legfontosabb, hogy megbízhatóan véd az UV és infravörös sugárzástól! Fontos kiemelni, hogy a szűrő függetlenül attól, hogy a kazetta sötét vagy sem, egy állandó védelmet nyújt! A legtöbb fejpajzs rendelkezik egy külső védőburkolattal is, mely a kazetta előtt helyezkedik el és fizikai védelmet biztosít a hegesztés során keletkező fröccsenések és egyéb hatások ellen.

Fontos – ezt a védőlapot rendszeresen cserélni kell, hisz folyamatosan kopik. Figyeld a szennyezettség mértékét mindig.

Belső védőlapokat is találhatsz a fejpajzsban, ezek az egyéb szennyeződések (pl. por) ellen nyújtanak védelmet. Ez is egy egyszerűen cserélhető tartozék. A “gyári” lap helyett használható akár dioptriás vagy sötétített árnyalatú védőlap is.

Felhasználói szemszögből 4 kritérium alapján vannak osztályozva:

 – optikai osztály
– szórt fény / fénydiffúzió
– homogenitás / transzmisszó
– fényszög függőség

Ezeknél fel kell tüntetni, hogy milyen értékűek, pl. ilyen formában 1/1/1/2

A megvásárolt hegesztőpajzs használatra kész állapotban érkezik meg hozzád, csupán néhány teendőd lesz vele. Be kell állítani a fejpántot, hogy megfelelően passzoljon, ezen kívül pedig a felhasználásnak megfelelő sötétedési érték beállítása. Ellenőrizd, hogy tiszta-e a külső üvegfelület illetve a szenzorokon ne legyen szennyeződés. Ezek felelnek azért, hogy azonnal bekapcsoljon a sötétítő mechanizmus.

Vizsgáld meg az üvegeket, hogy tiszták, nincs rajtuk sérülés, ellenőrizd a tartókereteket. A karcos, törött elemeket cseréld, ne kockáztass sérülést!

Sötétedési érték kiválasztása

Manuálisan ezt 9 és 13 értékek közé tudod állítani. A mellékelt táblázaton ellenőrizd, hogy az alkalmazásnak megfelelő érték van beállítva. Figyelem – abban az esetben, ha lassan, vagy egyáltalán nem sötétedik a pajzs, azonnal hagyd abba a munkát! Keresd meg a hiba okát, vagy vedd fel a kapcsolatot velünk.

Hasznos volt a cikk? Oszd meg kérlek ismerőseiddel is.

Exit mobile version