Térelválasztási megoldások a kertben

Spread the love

Ha a különböző térelválasztó megoldások között kutatsz, akkor látni fogod, hogy a legtöbb oldalon igencsak összekavarodik, hogy mit is hívnak annak, az egyes webshopok esetében is több megoldást is térelválasztó kategóriába tesznek. Végül is igazuk van, a teret elválasztja egy 40 centis fa kerítés és egy sűrű szövésű, műanyag háló is.

Nézzük meg először is, hogy pontosan hol és hogyan lehet szükség térelválasztásra.

Belátásgátló

Sok helyen ezt hívják térelválasztónak, a drót-, vagy bármilyen ritkásabb utcafronti kerítés tartozéka. Ugyancsak előszeretettel használják lakótelepi erkélyeken is, ahol még az áttetsző korlát van. Egy funkciója van, ám ezt tökéletesen ellátja – elrejt a kíváncsi tekintetek elől.

Újabban már esztétikus darabok is készülnek, ám ahhoz, hogy a funkcióját megtartsa, nos muszáj egy kissé bumfordinak lennie. Kevésbé szép, ellenben roppant egyszerűen és gyorsan felszerelhető, azonnal “üzemel”.

Természetesen ennél is létezik bio megoldás, sövény, nádfonat képében, erre most nem térünk ki.

Belátásgátlóra akkor van szükséged, ha a külvilágtól szeretnéd elzárni magad és a kerted, ez egy külön naaagy téma, amivel későbbi cikkünkben foglalkozunk tüzetesebben.

Kerten belüli térelválasztás

Na ez az, amiért ez a cikk íródott – itt is több típust/stílust tudunk megkülönböztetni, funkció és esztétikai szempontokból.

KERTI ÚT

Az első, amit talán kevesek sorolnának ide, ám a dekoráció szempontjából igenis egy fontos elem az a kerti út, vagy ösvény, ami konkrét fizikai akadály nélkül tudja kettéosztani a teret. Leginkább nagyobb kertekbe ajánljuk, egy zsebkendőnyi kertben az utakat inkább a széleken vezesd, hogy ne csökkentse a térérzetet. Kiválóan használható egy jól elhelyezett kis ösvény arra, hogy két különböző stílus határolója legyen – segítségével leválasztható a reggeli kávézós sarok a virágoskertről, vagy a gyerekek játszótere a pázsittól.

Anyagválasztás szempontjából több opció is a rendelkezésedre áll, íme néhány példa, amivel már elindulhatsz

– díszkövek / díszkavics
Hatalmas színválaszték vár, többféle szemcseméretben kaphatóak, a fantáziád szab határt annak, hogy mit hozol ki belőlük. Nagy hátránya, hogy komoly előkészítést igényel a talaj, geotextillel kell kibélelned, hogy ne árasszák el heteken belül a gazok a szépen megcsinált kis utadat. További komoly ellenérv lehet, hogy nem feltétlen pénztárcabarát megoldás – négyzetméterenként 2-10 zsáknyi is kellhet belőle (attól függően mekkora szemcseméretet választasz), ez pedig több tízezres költség is lehet. Sőt, nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy valamiféle szegélyre szükség van, hogy a szélén lévő kövek ne keljenek önálló életre és ne kezdjenek el “vándorolni”.

További negatívum, hogy ha szemetelő fa, bokor van a közelben, akkor jobb ha nagy ívben elkerülöd ezt a megoldást, hacsak nem akarsz véget nem érő küzdelmet vívni a tisztításával.

Egy utolsó ellenérvet még meg kell említeni – ha kisgyerek, vagy kisállat van a kertben, akkor számíts rá, hogy MINDENHOL köveket fogsz találni. Ez egy fűnyírás során sok kellemetlenséget okozhat.

Természetesen a költségeket valamelyest le tudod faragni, ha nem a nagy áruházak zsákos kiszerelésű díszköveihez ragaszkodsz, hanem a legközelebbi tüzépet keresed fel, ahol jó minőségű köveket tudsz venni nagyobb mennyiségben.

Hogy számold ki mennyi kavicsra van szükséged? Ez egyszerű! A kerti út hossza (méterben) x szélesség x 0,1 = ekkor megkapod hány m3-re van szükség. A 0,1 helyett lehet egy kicsit több is, de minimum 10 centiméter vastagságban javasoljuk elteríteni a köveket. Ha ettől kevesebb, akkor sűrűn kell igazgatni majd, hogy nehogy kilátszódjon az alá rakott fólia.

– fenyőkéreg mulcs
Egyre inkább kezd itthon is terjedni ez a megoldás, hiszen igazán különleges hangulatot tud nyújtani, ha nem a megszokott módon, hanem élő anyagokból épül fel a kis út. Sokan csak a növények alá tesznek mulcsot, ám roppant esztétikus kerti út is készülhet belőle. Pofonegyszerűen elteríthető, ha kellően vastagon (min. 10 cm) teríted, akkor geotextil sem feltétlen szükséges alá. Nagy előnye, hogy a kert szinte teljes mikroklímájára pozitív hatása van ha elég nagy méretben alkalmazod. Csökkenti a párolgást, segíti azt, hogy az esővíz a talaj mélyébe juthasson és ne csak elfusson minden esőzés után, ezáltal kevesebbet kell öntöznöd. Megakadályozza a gyomosodást, így nem kell gazolnod, vagy vegyszeresen felvenni a harcot a nem kívánt gyomnövényekkel szemben.

Nincsen rózsa tövis nélkül, természetesen ennek is van hátránya – nagy esőzések után megszívhatja magát vízzel, így tocsogós lehet. Mivel természetes anyagból van, így néhány év után elbomlik, emiatt időről-időre pótolni kell. Ugyanakkor ez az elbomló anyag a környező talajt gazdagítja, tehát ezt akár a pozitívumok közé is sorolhatjuk.

– terméskő / térkő / beton / tégla
A térkő a magyar városközpontok lelke, a beton pedig a kőművesek legjobb barátja (közvetlenül a purhab után) – sok rosszat lehet mondani ezekre, ám senki és semmi nem tiltja, hogy szép végeredmény szülessen ilyen ridegebb anyagok felhasználásával. Könnyen alakíthatóak, bármilyen formát ki lehet hozni belőlük, megfelelő színek és formák felhasználásával pedig akár igazi mediterrán hangulatot is ki lehet alakítani.

Viszonylag kevés takarítást igényel, ugyanakkor ha kéznél van egy magasnyomású mosó, akkor időnként 1-1 alapos tisztítás csodákra képes.

Előnye mindegyiknek, hogy gyorsan elvezetik a vizet, főleg ha egy minimális lejtést raksz bele (vagy fordítva – ha rosszul van megcsinálva, akkor mini medencék lehetnek az út közepén). Akár évtizedeket is kibírnak gyakorlatilag nulla karbantartással, egyszer kell jól megcsinálni és az unokák is ezen szaladgálhatnak majd.

Műanyag gyepszegély

Kinek-kinek ízlése válogatja, hogy mennyire akar környezettudatosan élni. Bevalljuk, mi nem igazán vagyunk oda semmilyen műanyagért a kertben, a nagyon jó minőségű (értsd – nem mállik porrá 2 nyár alatt) nagyon drága, több száz év alatt bomlik el, nem igazán passzol a természethez, ám szót kell ejteni róla (hogy ne érje szó a ház elejét).
Nevéből adódóan a pázsit határát jelölheted meg vele, nagyban megkönnyíti a fűnyírást, segítségével szépen el tudod választani a kert különböző alkotóelemeit. Általában 8-10 méter hosszúságban tudod megvásárolni, 10-30 centiméteres magasságban – az ár a mérettől függően 300-1400 forint/méter lehet, de ezer fajta kivitelben kaphatóak, így ha ilyet szeretnél vásárolni, akkor légy résen, amikor összehasonlítod őket!

MINI KERÍTÉS

A gonosz manók és kövér kutyák ellen tökéletes kerítés nagyon szépen használható arra, hogy roppant kevés helyet foglalva szépen elválaszthassa kerted két részét. Három alapanyagból készülhetnek, amit kereskedelmi forgalomban találsz – fém, fa (nád, bambusz), illetve műanyag.
Az első kettőt akár te is megcsinálhatod otthon, egy napos hétvégén csodaszép darabokat hozhatsz össze, a harmadikkal csak óvatosan. Ahogy a gyepszegélynél is említettük, nagyon nem mindegy milyen minőségű darabot vásárolsz, az olcsó húsnak itt is híg a leve, egy nagyon olcsó darab több, mint valószínű, hogy gagyi benyomást kelt és a talán egy nyarat se él túl. Az ilyen olcsóbb műanyagokkal a fő probléma, hogy egyszerűen “megeszi” őket az UV sugárzás, kifakulnak, töredeznek.

A fém rácsok klasszikusan elegáns benyomást keltenek, hasonló hatást tudsz elérni egy jól megválasztott fával is, illetve a fa, nád, bambusz és hasonló természetes anyagok olyan hatalmas választékban állnak rendelkezésre, hogy igazából bármilyen stílusban találni fogsz neked tetszőt.

Az árakban nagy szórás van itt is. Magasságtól és anyagtól függően méterenként néhány száz forinttól akár a 6-8 ezer forintig elmehetünk. Egy sima kis lécekből álló kerítés és egy gyönyörű, kovácsoltvas darab más-más árkategória értelemszerűen.

Fa/bambusz szegély

Viszonylag egyszerűen kihelyezhető és ugyanilyen könnyen fel is szedhető. Nagyon esztétikus, takaros megoldást kínálnak, viszonylag baráti áron – méterét 600-1000 forint körüli összegért szerezheted be a jól ismert kertészeti áruházakból. Mivel természetes anyagból készülnek és a legtöbb nem is túl strapabíró, így sajnos fel kell rá készülnöd, hogy néhány szezon után kifejezetten csúnya lesz és muszáj lesz megszabadulni tőle. Ezért az összegért nem várhatunk az örökkévalóságnak készülő anyagot.

Terméskő, kockakő, sziklák

A kicsi, 10*10-es mérettől kezdve egészen nagy, egyenként 10-20 kilós szikladarabokig válogathatsz. Természetes hatást kelt, még ha nem is élő anyaggal van dolgunk, viszonylag egyszerű elhelyezhetőek (ha nem számoljuk azt, hogy hány mázsát kell megmozgatni). Földbe süllyesztve, kiemelve, ívesen, egyenesen – ahogy Gombóc Artúr a csokoládét, úgy te a kockakövet is bármilyen formában megkaphatod és kirakhatod a kertedbe.

Ezek is az örökkévalóságnak szólnak, ám néhány évente ajánlott felszedni és egy kicsit megigazítani az egész területet, ugyanis óhatatlanul is megsüllyed, egyenetlenné válik a talaj. Ezzel párhuzamosan a kövek is kaphatnak egy nagyobb, alapos mosást – sőt, akár teljesen újjá is alakíthatsz mindent a kertben.

SÖVÉNY

Na ez az a terület, ahol mindenkinek megvan a véleménye arról, hogy milyen lehet az ideális sövény, nem is igazán szeretnénk ebbe nagyon-nagyon mélyen belemenni. Ha szakszerű információkra vágytok, akkor meleg szívvel javasoljuk, hogy nézzetek szét az Ankert oldalán, ahol rengeteg hasznos cikket találtok.

A sövény, mint térhatároló esetében most csak szempontot dobnánk be, amit érdemes végiggondolnod és ez alapján célirányosan keresni, hogy milyen konkrét faj lenne ideális.

Először is el kell döntened, hogy milyen típusú sövényt növényt, milyen céllal ültetnél

– formára nyírt, szép zöld kis fal

– gyönyörű virágokkal kápráztat el

– valamilyen ehető bogyó terem rajta

Nagyjából ez a három kategória, amibe be lehet osztani a sövénynek való növényeket (tudjuk-tudjuk, vannak átfedések, van, ami egyikbe se tartozik). Ha megvan, hogy milyen típust preferálnál, akkor jöhetnek a további paraméterek, amiket meg kell nézned.

Többek között ezeket kell összeírnod és utána ezek alapján kiválasztani a megfelelő növényt.

A kiszemelt helyen

– talaj típusa

– napfény

– szélvédettség

– illetve, hogy mekkora hely áll rendelkezésre (a növény végső méretével számolj, ha nem nyírt sövényben gondolkodsz)

Aztán fontos tudni, hogy mennyit akarsz valójában foglalkozni majd vele? (A legrosszabb, ha egy sok törődést igénylő növényt ültetsz, miközben ezer dolgod van és még az automata fűnyíró beállítására sincs időd, nem hogy a növényed pátyolgani)

Reméljük nagyon nem rémisztettünk meg, egy szép élő fal nagyon jól tud mutatni

FAL

Na és ha már fal – az utolsó opció maga a fal. Ez is készülhet nagyjából bármilyen anyagból – fém, fa, műanyag, tégla, kő.

Minden attól függ, hogy mekkora helyet kell elkeríteni, milyen célból. Összességében bármilyen kisebb-nagyobb falat csak abban az esetben javasolunk, ha nem zavar, hogy ettől jelentősen kisebb lesz a térérzet a kertben. Egy-egy rövid, 1-2 méteres fal jól mutathat, hisz segítségével kialakíthatsz egy kellemes kis sarkot, ahol csendben el tudsz vonulni, ám egy ettől hosszabb, a kert nagy részén keresztül húzódó fal, már akár nyomasztó is lehet.

Erre a típusra nagyjából lehetetlen árat mondani, hisz nagyban függ a választott anyag típusától és minőségétől.

Reméljük hasznos volt számodra ez a kis összefoglaló. Amennyiben igen, nyomj egy Like-ot és oszd meg ismerőseiddel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük