Kertigép alkatrészek – honnan szerezzük be őket?

Spread the love

Nincs rosszabb, mint amikor a munka közepén a kerti, háztartási vagy barkács gépünk felmondja a szolgálatot. Hol szerezhetünk be hozzá általános alkatrészeket, ha nincs a közelünkben erre szakosodott üzlet?

Kerti gépeinkhez gyakran van szükség olyan alkatrészekre, ami a megfelelő működésükhöz szükséges. A legnagyobb részét nem csak kisgép fogalmazó üzletekben, erre specializálódott webáruházakban szerezhetőek be, hanem autóalkatrész üzletekben, azaz autósboltokban is. Nézzünk néhány kisgép alkatrészt, amely beszerezhető egy jól felszerelt autóalkatrész üzletben is.

Gyújtógyertya

Minden benzines kerti és háztartási gépnek van gyújtógyertyája, amit bizonyos időnként cserélni szükséges. Kisgép gyújtógyertya beszerezhető autóalkatrészt forgalmazó üzletekben is, hiszen sokak gyertyája megegyezik néhány kismotor gyertyával. Érdemes a régi gyertyát kiszerelni és mintaként magunkkal vinni. A gyújtógyertya küllemén kívül (magasság, menet méret) fontos, hogy az előírásnak megfelelő hőértékű gyertyát használjuk.

Ha van mintánk, akkor az alkatrészes biztosan be tudja azonosítani a megfelelő gyertyánkat. Ha esetleg nincs meg a használt gyertya, akkor érdemes megkeresni a gépkönyvben, hogy a gyártó pontosan milyen gyertyát ajánl. Ha egy mód van, válasszunk minden esetben minőségi márkájú gyújtógyertyát. A legismertebben az NGK, BOSCH, DENSO, Champion, BRISK stb. márkák.

Ékszíj

A kisgépek, keverőgépek meghajtását sok esetben szíjas átvitellel oldják meg. Nincs is kellemetlenebb dolog, mikor a munka közepén elszakad a szíjunk. Ha közelünkben van egy autósbolt, könnyen lehet, hogy sikerrel járunk. Érdemes ebben az esetben is a szíjat magunkkal vinni, még abban az esetben is, ha szakadt, már csak a mérete miatt is.

Egy általános ékszíj két méretből azonosítható be a hosszából és a szélességéből. A szíj lehet keresztbordás és hosszbordás is. Ha nincs meg az ékszíjunk, akkor egy madzag segítségével mérjük le a megfelelő hosszanti méretet, illetve mérjük meg a szíjtárcsa szélességét is.

Olaj

Minden benzines kisgépnek a megfelelő kenéshez szükség van motorolajra. Nem mindegy, hogy két- vagy négyütemű gépről van szó. Ilyen olajak a legtöbb autóalkatrész üzletben is beszerezhetőek. Négyütemű kisgépek esetén a 10W30 vagy a SAE30 a leggyakrabban használt olajak, míg a kétütemű motorokban a 2T olaj. A 2T olajak között vannak olcsóbb ásványi és kicsit drágább jobb minőségű szintetikus, vagy félszintetikus olajak. Újabb gépek esetén érdemes az utóbbiakat használni.

Szimering

Sok kerti eszközben megtalálható tömítő szimering, amely idővel elhasználódik és nem megfelelően tömít. Egy szimering beazonosításához három méret szükséges. A belső átmérő, külső átmérő és a vastagsága. Lehetőleg használjuk minőségi szimeringet, úgymond dupla ajkút. Nincs olyan autóalkatrész üzlet, amelyikben ne lenne szimering. Már csak az a kérdés, hogy olyan méret beszerezhető-e, amire nekünk is szükségünk lenne.

Csapágy

Talán nincs is olyan kerti vagy háztartási eszköz, amelyben ne lenne valamilyen csapágy. Általában egyszerű golyós csapágyak vannak beépítve. A csapágyak oldalán fel van tüntetve egy azonosító szám, mely segítségével pontosan beazonosítható a csapágy típusa.

Ha a csapágy szennyeződéseknek és pornak is ki lehet téve, akkor vásároljuk 2RS (szimering porvédős) vagy Z (fémporvédőst). Magas fordulat esetén C3-as jelölésű csapágyakat használjunk, hogy az újabb meghibásodás ne idő előtt ismétlődjön meg!

Tömszelence

Nem is gondolnánk, hogy a legtöbb kisgép és szivattyúnak a tömítő tömszelencéje megegyezik a Lada és a Skoda Favoritok és Feliciák gépjármű vízpumpa tömszelencéjével. Ha tömszelencét keresünk, egy próbát mindenképpen megéri megnézni a helyi autósboltban.

Csavarlazító és kontakt tisztító

Használjunk csavarlazítót a nehezen eltávolítható csavarok és anyák leszedéséhez. Kontakttisztítás nagy segítségünkre lehet az elektromos eszközök érintkezési hibáinál. Használatával nem éri víz az apró elektromos alkatrészeket, melyek az eszköz meghibásodásához vezethetnek. Nem csak autóalkatrész üzletekben, bevásárló központokban és benzinkutakon is beszerezhetjük.

Ha tetszett a cikk nyomj egy like-ot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük