Mi az a hard seltzer?

Spread the love

Egyre több olyan italos polc van a kisebb és nagyobb üzletekben, ahol megtalálható a hard seltzer. Ez egy olyan alkoholos ital, amely az Egyesült Államokból indult el a népszerűség útján a világ felé. A színtelen, szénsavas, alkoholtartalmú nedű különböző ital, amely különböző gyümölcs ízesítésekkel érhető el. Egyedisége ennek az italnak az, hogy kívánt alkohol- és szén-dioxid szintet fermentációval érik el. Lássuk, mi is az a hard seltzer!

Szóval mi is pontosan a hard seltzer?

Bár gyakran hasonlítják a vodka szódához, a hard seltzer határozottan több ennél, sőt, köze sincs hozzá. Egyrészt nem tartalmaz vodkát, ami már önmagában megdönti a hasonlatot, de még más desztillált szeszes italt sem. Hiszen a sörhöz hasonló módon készítik. Az alapkoncepció az, hogy a folyamat során egy kevés cukrot adnak a szénsavas vízhez, amit aztán élesztő hozzáadásával erjesztenek, így a cukrok alkohollá alakulnak. Ezt gyakran természetes vagy mesterséges ízesítéssel egészítik ki. Érdekesség, hogy ma már többen is készítik és a különböző márkák eltérő alapokkal dolgoznak. Egyesek például árpát, de vannak olyanok is, akik rizst használnak. Alacsony alkoholtartalma van ezeknek a nedűknek, 4 és 8 térfogatszázalék között mozog.

Milyen ízekben elérhető?

Elképesztően széles a választék az ízek terén, így például a grapefruittól a mangón át olyan egészen izgalmas kombinációk is elérhetők, mint a lime-citromfű vagy a körte-bodzavirág. A sort pedig még hosszan lehetne folytatni.

Mióta létezik a hard seltzer?

Sokan gondolják, hogy ez egy újdonság, valójában ez az ital egyáltalán nem új keletű az italok között. Az 1990-es években a Zima volt trendi, amely egy pezsgő, tiszta malátaital. Sokak szerint ez volt a hard seltzer nagyapja, innen kezdődött minden. A malátaitalok és dobozos koktélok azóta is a sör népszerű alternatívái.

A jelenlegi nedű amiről szó van Nick Shields nevéhez fűződik, aki 2013-ban fejlesztette ki és indította útjára a Hard Seltzert. Ez a pezsgő, élesztővel erjesztett, könnyű gyümölcsízű seltzer 2016. után lett nagyon népszerű, ugyanis ezen esztendőt követően több márka is piacra dobta a saját hard seltzerét. Nem sokkal később annyira népszerűvé vált, hogy a szakmában sokan a 2019-es évet a seltzer nyarának nyilvánították.

Miért olyan népszerű?

Amellett, hogy nagyon finom és alacsony alkoholtartalmú italokról beszélünk, a népszerűségét növeli azt is, hogy e nedűknek alacsony szénhidráttartalma és gluténmentesek is. Ráadásul a dobozos italokat sokkal könnyebb elvinni egy partira és még sörnyitóra vagy dugóhúzóra sincs szükség hozzájuk.

Nincs közöttük két egyforma

Ahogy egyre többféle hard seltzert ízlelsz meg, te magad is megtapasztalhatod majd, hogy igen nagy különbségek lehetnek közöttük. Van, amelyik édesebb, míg egy másik szénsavasabb, de akad olyan is, amelyik intenzívebb ízvilágú és így tovább. Ennek a széles választéknak köszönhetően garantáltan mindenki megtalálja közöttük azt, amely számára minden szempontból a leginkább megfelelő.

Vagyis ne add fel egyetlen kóstolás után, ha éppen az a verzió nem ízlett, hiszen a legközelebbi talán pont levesz majd a lábadról.

Hogyan kell fogyasztani?

A legjobb, ha megfelelően hűtve fogyasztod. Kiihatod közvetlenül a dobozból, de hűtött pohárba is töltheted, sőt, jeget is adhatsz hozzá. Sőt, adott esetben egy kis gyümölcs hozzáadásával az íz is tovább fokozható.

A fentiekből látható, hogy egy igen különleges nedűről van szó, amelynek már a készítése sem mindennapi. A széles választék által pedig mindenki számára hozzáférhetővé válik. Az alacsony alkoholtartalomnak hála pedig akár egy fárasztó nap után is elkortyolhatsz belőle egy dobozzal, garantáltan nem fogsz tőle berúgni, annál inkább felfrissülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük