Mi az a mulcsozás?

Spread the love

A mulcsozás tulajdonképpen talajtakarást jelent. A gyakorlatban mindez annyit tesz, hogy az erdőkben természetes módon képződő avar pozitív hatásait a mulcs által a saját kertünkbe is elhozatjuk. Hogy hogyan lehetséges mindez és mire van szükség hozzá?

Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk ezzel kapcsolatban.

Az erdőkben nem csupán csoda szép látványt nyújt a talajra hullott avarszőnyeg, de számos szempontból nagyon hasznos is az itt található növények számára. Ha pedig itt élvezhetik ennek előnyeit az itt növekvő fák, virágok és cserjék, miért ne vihetnénk el mindezt a saját kertünkbe is?

Mi lehet mulcs?

Mulcs lehet tulajdonképpen bármilyen természetes, laza anyag, amelyet a talajra lehet fektetni és takaró funkciót lát el. Ez lehet például komposzt, kéreg vagy akár szalma is. Emellett válhat mulcs olyan mesterséges anyagokból is, mint például a nem lebomló műanyag fóliák, a biológiai úton lebomló fóliák vagy akár a papír.

Mire jó a mulcsozás?

Ha valaki ilyen jellegű talajtakarót használ, annak számos pozitívuma van. Egyrészt segíti a téli hideg elleni védelmet, egyenletes tápanyag ellátást biztosít, de még a gyomok megjelenése ellen is felveszi a harcot. Ezen felül a mulcs csökkenti a talajeróziót, segít a talajnak a víz megtartásában, valamint a párologtatás csökkentésében is.

Ezen felül a természetes alapú mulcsok a csigákat is segítenek távol tartani. Ráadásul a nyári hőségben is hatalmas segítséget jelenthet mindez, ugyanis ha nincs rendszeresen fellazítva és mulcsozva a talaj, az öntözés szinte hiábavaló, a víznem csupán egy része jut el a növényekig.

Hogyan kell mulcsozni?

Nagyon fontos, hogy május közepénél hamarabb nem ajánlott elvégezni ezt a műveletet, ugyanis ha túl korán mulcsozunk, az visszavetheti a növények fejlődését. Ám a sorközök takarása a gyomok távoltartása végett akár már márciusban is elvégezhető.

Ha megvan a művelethez ideális talajtakaró, fontos odafigyelni arra, hogy mindenképpen egyenletesen vigyük fel azt a talajra, így garantáltan érvényesül a mulcsozás összes előnye. Első lépésként ehhez el kell távolítani az összes gyomot a területről, majd elkezdhető a mulcs egyenletes eloszlatása a talajon.

A növények közvetlen tövétől érdemes vissza húzni egy kicsit az anyagot, ugyanis ha a szárak közvetlenül érintkeznek a talajtakaróval, az oxigénhiányt, ezzel együtt pedig akár gyökérrothadást is okozhat. Ez pedig akár a növény pusztulásához is vezethet.

Amikor végeztünk, ajánlott alaposan megöntözni a területet. Fontos, hogy az olyan szerves mulcsréteg, mint például a fenyőkéreg, a szalma, a fűnyesedék vagy a komposzt idővel lebomlik, így juttatva tápanyagot a talajba.

Éppen ezért nem szükséges felszedni és komposztálni, a természetes folyamatok elvégzik ezt a feladatot.

Hol érdemes mulcsot használni?

Valójában szinte minden területen bátran bevethető ez a módszer. Mulcsozható például a sziklakert, évelőágyás, a sövények alja, a dísznövények, a gyümölcsösök, de még a zöldséges kertek is. A szamóca, tök és uborka termesztéshez különösen ajánlott ez az eljárás, ugyanis egyrészt védi a termést a felfröccsenő sártól, másrészt a betegséget okozó gombaspóráktól is.

Van olyan, amikor nem érdemes mulcsozni?

Tulajdonképpen abban az esetben nem szükséges a mulcs használata, ha van olyan része a kertnek, ahol a talajtakarást az ide ültetett növények oldják meg úgy, hogy összefüggő szőnyeget képeznek. Ebben az esetben nincs szükség mulcsozásra.

A fentiekből látható, hogy egy nagyon hasznos eljárásról van szó, amely megfelelő odafigyelés mellett aranyat érhet a kertben levő növények számára. Ezt a fajta gondoskodást pedig a szezonban gazdagon meghálálják majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük