Takarítási tippek otthonra

Spread the love

Családunk egészségéért, mi nők sokat tehetünk, de ahhoz le kell számolni az agresszív tisztítószerekkel. Már azzal is sokat ártasz, magadnak és családodnak is, ha takarítás során belélegzitek a vegyszerek felszálló illatát

A háziasszonyok évente sok ezer forint értékben vásárolnak háztartási tisztító- és mosószereket. A gyártók folyamatosan ontják a takarítást újra és újra forradalmasítani hivatott termékeket, így egyre gyorsabban bővül a termékpaletta.

A leglényegesebb dologról azonban nem szólnak a multik: a háztartási mosó-, és tisztítószerekben temérdek mennyiségben található vegyi anyag, mely az egészségünkre (belélegezve is káros, azaz ha a takarításnál a gyermekeink a közelünkben vannak, kockáztatjuk egészségüket) és környezetünkre is ártalmas.

Egymással versengve vásárolják az emberek a legújabb, a legjobbnak kikiáltott termékeket a még nagyobb tisztaság reményében, pedig azt sem tudják mi van bennük.

Te megnézted már az összetételét a mosószerednek vagy a mosogatószerednek?

Még egy nagyon fontos megjegyzés! Ne törekedjünk patikatisztaságra! 

A baktériummentes lakás nem egészségesebb, hiszen akadályozzuk saját immunrendszerünk működését. Kutatások igazolják, hogy bizonyos mennyiségű baktériumra – koszra – mindenkinek szüksége van. A túlzott tisztaság miatt a szervezet védtelenné válik számos betegséggel szemben, sőt kifejezetten fokozza az allergiás és más autoimmun betegségek kialakulásának veszélyét.

Higgyétek el, nem jó a baktériummentes otthon, persze alapvetői higiéniás szabályokat be kell tartani. Lehet tiszta háztartást vezetni, környezetbarát módon, mellyel a kiadásainkat is jelentős mértékben csökkentjük. Ugyanolyan tisztaság érhető el természetes módszerekkel, felesleges a drága tisztítószerekre költeni.

Kézfertőtlenítő használata helyett – mely teljesen tönkreteszi a bőr természetes PH-ját és annak védekezőképességét, egyenes szabad utat adva a fertőzéseknek, a napközbeni sűrű kézmosást javaslom! Nagyon sok organikus szappan kapható a magyar piacon. 

A rutinos háziasszonyoknak minden bizonnyal megvannak a saját, jól bevált praktikáik, trükkjeik, akik viszont csak most kezdik önálló életüket új lakásukban, meggyűlhet a bajuk bizonyos felületek takarításával, a szennyeződések eltávolításával. Szeretnénk a segítségükre lenni tanácsainkkal és az is elképzelhető, hogy a tapasztaltabb háziasszonyoknak is tudunk tartogatni némi újdonságot.

Ablaktisztítás

A piszkos üveget szárazon sose töröljük le, mert összekarcoljuk! Az üvegfelületet organikus mosogatószeres melegvízzel mossuk le, szabadítsuk meg a rárakódott portól, piszoktól. A háztartásokban ismert és használatos mosogatószerek erre nem alkalmasak, mert kézvédő anyagot tartalmaznak, ebből kifolyólag az üvegfelületünk nem ragyogó csillogó lesz, hanem balzsamos, maszatos.

Az ablaktisztítás ne újságpapírral és ne papírkéztörlővel végezzük, hanem kifejezetten ablaklehúzóval, melynek segítségével nagyon gyorsan tudunk haladni. Nem árulok el titkot azzal, hogy ennek használatához, kell némi gyakorlati tudás.

Miért nem jó az újságpapír, vagy a papír kéztörlő? Egyrészről a papír –ha szabad szemmel nem is láthatóan-, de karcolja hosszútávon az üvegfelületet. Az újságpapírról a nyomdai festékanyag kioldódik, ami káros az egészségre. Végül, de nem utolsó sorban, egyik sem környezettudatos megoldás.

Kevésbé hatékony az ablakok takarítása a közismert háztartási ablaktisztító szerekkel. Ennek oka igen egyszerű: olyan anyagot tartalmaznak, mely egy leheletvékony védőréteget képez az üvegfelületen, bizonyos idő elteltével mattá, opálossá teszi a felületet.

Ne felejtsük el megtakarítani a könyöklőket, párkányokat, szúnyoghálót, a redőnyöket és az ablakkereteket és tokokat sem!

A makacsabb szennyeződések eltávolítására használjunk műanyag dörzsit, vagy organikus kókusz szivacsot. 

Csempék, fugák takarítása a konyhában, fürdőszobában és penész eltávolítása

Egyetlen háztartásból sem hiányozhatna a gőztisztító, melynek segítségével gyorsan, könnyedén, vegyszerek nélkül szabadulhatunk meg például a zuhanyzófülkében vagy a lakás bármely részén megtelepedő vízkő lerakódástól, vagy penésztől.

A gőztisztító forró gőze pillanatok alatt oldja fel a vízkő lerakódásokat és eltűnnek a penészfoltok, ráadásul jóval lassabban telepednek meg ismét, mintha fertőtlenítőszerrel –melyek nagyfokú egészségkárosító hatásairól most nem írok- pusztítjuk el őket. A gőztisztítóval bármilyen egyéb szennyeződést is környezetbarát módon takaríthatunk fel, a felületek tökéletesen tiszták lesznek.

Gyönyörűre és tökéletesen tisztává varázsolja a járólapot és minden felületet, vegyszerek nélkül! Ahhoz, hogy fényesek legyenek a csempék, a kád, a padlólap, érdemes a tisztítást követően száraz ronggyal áttörölgetni felületüket. Minden kedves háziasszonynak ajánlom egy gőztisztító beszerzését a háztartásába! Miért ajánlom annyira?

Kiszámoltad már évente hány forintot költesz tisztítószerekre? Megdöbbentő számot fogsz kapni, garantálom! Egyre tudatosabban éljük az életünket és ebbe belatartozik a környezetszennyezés minimalizálása is. 

Mikrohullámú sütő tisztítása

A mikró belsejében, a forgótányéron, az ajtón könnyen megtapad a zsír és egyéb szennyeződés. Ahhoz, hogy ezt súrolás és tisztítószerek nélkül eltávolítsuk, mindössze egy citromra lesz szükségünk!

Facsarjuk ki a citrom levét, tegyünk hozzá vizet és egy hőálló edényben helyezzük be a mikróba. Forraljuk fel –nem baj ha kifut, minél nagyobb gőz és pára képződik, annál jobb- és hagyjuk hűlni, ne nyissuk ki az ajtót. Kb 20 perc múlva szivaccsal töröljük át a mikró belső felületeit majd az ajtóról se feledkezzünk el.

Végül száraz, puha ronggyal fejezzük be a takarítást. A mikró fémes részei csodásan fognak ragyogni, de a műanyag felületek is újjá varázsolja. Nem csak ragyogóan tiszta és illatos lesz a mikrónk belseje, hanem fertőtlenítjük is.

Tetszett a cikk? Nyomj egy like-ot ha igen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük