A robotfűnyíró esete a késélezéssel

Spread the love

Végre elkészült a tökéletes, káprázóan zöld pázsit, már csak élvezni kell – ám ekkor megjelennek azok a fránya foltok! Az alábbiakban Molnár Gábor Éva, a füvesasszony vendégcikkét olvashatjátok arról, hogy ő miképp kezelte ezt a problémát!

Következzenek hát az ő sorai:

Nemrégiben szaktanácsadásra hívtak egy kertbe. Évek óta szépen gondozzák, tavaly pedig beruháztak egy robotfűnyíróra. Az okos eszköz azóta is szépen teszi a dolgát, nap mint nap bejárja a területet, gyönyörűen karban tartja a gyepet.

Illetve nem.

A tulajdonosok arra lettek figyelmesek, hogy idén tavasszal valami megváltozott, a fűben távolról nézve barnás foltok kezdtek megjelenni, közelebbről megvizsgálva pedig a fűszálak vége finoman rojtosodásnak indult.

Mivel a robotfűnyíró folyamatosan vágja a fűszálakat, az életlen kés nagy felületű sebet ejt, és azt mondhatni folyamatosan nyitva tartja a 2-3 naponta történő vágással.

Ezeken a sebeken keresztül a levél több vizet veszít, így kiszáradásos tüneteket produkál még rendszeres öntözés mellett is.

Ráadásul a rojtos vágási felületen könnyebben tapadnak meg a kórokozók, gyorsabban tud a gombás fertőzés begyűrűzni a területre.

Természetesen ez a hagyományos fűnyírónál is egy kardinális kérdés, és rendszeresen kell a késeket élezni, vagy ott is előfordulhat ez a jelenség.

A robotfűnyíró rendkívül sokat dolgozik, ezért folyamatosan igénybe van véve a kés éle. Ha a telepítés előtt nem volt megfelelően felmérve a terület és maradtak akadályok (tipegők, kavicsos, térköves szegélyek, egyenetlen terepviszonyok) sokszor csorbulhat az él.

Szintén gondot okozhat a vakond, amikor fel tud túrni a kertbe, mert a mély rétegekből akár kavicsokat is kiforgathat. Ügyfelünknél is többféle terepakadály nehezítette a robot dolgát. Ellenőrizve az eszközt, hamar kiderült, hogy a késen nagymértékű roncsolódás van. A sorjás, kicsorbult élű kés pedig törvényszerűen szaggatja a fűszálakat vágás helyett.

Első lépésként a kés cseréjét javasoltuk. A gyepen okozott károkat egy pedig egy „életmódváltással” fogjuk helyrehozni.

Ennek alapja a gyep általános kondíciójának növelése, hiszen az erős, egészséges fű jobban tolerálja a betegségeket, vagy egy életlen kés okozta sérüléseket.

A gyep immunitásának fő pillérét a talaj szolgáltatja, azaz a talajélet. Épp úgy működik, mint az embereknél a bélflóra. Az elmúlt évek vegyszerezési és műtrágyázási gyakorlata úgy hatott a talajéletre, mint ránk az antibiotikumos kezelések. Az sem válogat: viszi a jókat és a rosszakat is. Csak sajnos a fertőzéseket okozó patogének szívósabbnak bizonyultak, így az egyensúly teljesen fel van borulva a talajokban.

A helyreállítása egy összetett feladat:

– táplálni kell a talajban lakó jó mikroorganizmusokat szerves tápanyagokkal (pl. a DCM szerves gyeptrágyáival)

– élhetővé kell tenni a talajt, helyre kell állítani a levegő- és vízháztartást, megszüntetni a tömörödéseket (pl. Amalgerollal), és talajjavítókkal (DCM Antagon, DCM Vivisol)

– és támogatni kell a jó talajélet megerősödését, elszaporodását

Utóbbira fejlesztettük ki az Esstence termékcsaládot, ami gilisztahumusz tartalmával és speciális adalékanyagaival többféle problémára nyújtanak megoldást.

Jelen esetben az Esstence Origo gombás betegségek elleni, vagy az Esstence Origo Sprint gyorsregeneráló növénykondicionálókat ajánlottuk az ügyfelünknek, hosszabb távon pedig a robotfűnyíróhoz az Esstence Biodrone-t ami segít a képződő finom fűnyesedéket gyorsan lebontani, hogy ne tudjon rothadásnak indulni.

Ezzel az összehangolt életmódváltással a gyep sokkal ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, ráadásul vegyszerek és műtrágyák nélkül tudják a tulajdonosok fenntartani a kertet.

Viszont, sokszor esnek vásárlók abba a hibába, hogy egyszer megcsinálják a fenti biológiai szerekkel a kezeléseket és a csodát várják. Az viszont csak a rendszerességgel érhető el, általános tapasztalatunk, hogy egy szezonra legalább szükség van, hogy az egyensúly helyreálljon, a gyep megfelelő kondícióba kerüljön.

Ahhoz, hogy a robotfűnyírós kert folyamatosan a legjobb formájában legyen legalább havonta egyszer ellenőrizni kell a kés állapotát, és a gyepfenntartásban is alkalmazni kell az életmódváltást!

Egészséges, szép gyepet kíván: Molnár Gábor Éva – a füvesasszony

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot, oszd meg ismerőseiddel

Most már tudod mire kell figyelni a fűnyírónál – szerezz be egy szuper fűnyíró robotot otthonra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük