Tartós lábazatkialakítási lehetőségek lakóházak esetén

Spread the love

Minden ingatlan esetében rendkívül fontos, hogy a megfelelő alapozást követően egy olyan tartós lábazatot kapjon, ami a későbbiekben nemcsak a hőszigetelést könnyíti meg, de mindemellett könnyedén elbírja a ránehezedő falszerkezeteket, födémeket és magát a tetőszerkezetet is.

A helyes lábazatkialakítás tehát legalább annyira fontos egy minőségi ingatlan építésekor, mint maga az alapozás, éppen ezért sokan szeretnék a legjobbat választani maguknak, ha építkezésre kerül sor.

Már itt az elején fontos hangsúlyozni azonban, hogy aligha beszélhetünk legjobbról egy lábazat esetén, hiszen minden egyes építőanyag vagy technológia azért van piacon, mert megbízható, mert kipróbált és, mert bizonyított, noha abban azért nyilván minden szakértő egyetért, hogy mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Ha éppen az építkezésnek abban a szakaszában vagyunk, amikor a lábazatkialakításról kellene dönteni, de nem igazán tudunk dűlőre jutni a lehetőségek között, az alábbiakban bemutatjuk a három legnépszerűbb termékkategóriát, ami jelentős segítséget nyújthat a választásban.

Klinkertéglás lábazat

A klinkertéglából készült lábazat főként a kilencvenes években élte aranykorát itthon, és mind a mai napig gyakran találkozhatunk vele, noha a hőszigetelés népszerűségének növekedésével háttérbe szorult, hiszen ma már mindennaposnak tekinthető, hogy extra szigetelést kap az ingatlan lábazata is.

Amennyiben azonban ez a szempont nem mérvadó, a klinkertéglás lábazat még mindig az egyik leglátványosabb megoldásnak tekinthető, hiszen a szabadon hagyott dísztéglák látványa kitűnően hozzáigazítható a mediterrán stílusú építészeti megoldásokhoz, miközben nagyszerűen harmonizál a legtöbb színnel.

Ellene szól viszont, hogy nem éppen a legolcsóbb megoldás, hiszen a klinkertégla alighanem az egyik legdrágább építőanyag a saját kategóriáján belül, noha ezért cserébe nemcsak egy kifejezetten esztétikus, hanem rendkívül tartós falazóelemet kapunk.

Mint minden lábazat esetében, a kialakításkor itt is gondosan ügyelni kell a vízszigetelésre – a hagyományos bitumenes alap tökéletes számára –, valamint a kialakítás során a megfelelő téglatávolságok létesítésére, a keresztkötések biztosítására.

Gyakori eset – manapság inkább egyre gyakoribb –, hogy a lábazatot nem tiszta klinkertéglából alakítják ki, hanem teljesen hagyományos téglából vagy monolitbetonból, amivel pénzt lehet megspórolni, hiszen ilyenkor csak a lábazat külső fele készül ebből a drágább alapanyagból.

Zsaluzott betonlábazat

A zsaluzott betonlábazat, vagy más néven monolitlábazat legnagyobb előnye minden más megoldáshoz mérten az, hogy egy olyan folytonos, összefüggő, masszív és gyakorlatilag törhetetlenül biztonságos betonréteget képvisel majd, ami a vízszigetelés közbeékelése ellenére olyan hatást kelt, mintha a sávalap nyúlványa lenne.

Fontos tudni róla, hogy ennek a képességének köszönhetően ez jelenleg az egyik legköltségesebb lábazatkialakítási forma, aminek az oka főként abban keresendő, hogy külön zsalut kell bérelni hozzá, melyet kizárólag szakember tud telepíteni és elbontani.

A kész zsaluval nagyon nehéz elrontani a lábazatot, melyet utána gyakorlatilag lehetetlen hatékonyan orvosolni, de cserébe szép sima felületet kaphatunk, méghozzá teljesen biztonságos vízzáró kialakítással.

Mivel egyszerre lehet betonozni a zsalu elhelyezését követően, ezért nagyon gyorsan lehet haladni vele – függetlenül a vasalástól, mely természetesen ilyen esetekben is elhanyagolhatatlan. A monolit lábazatot utólag szabadon tudjuk vakolni, de igény esetén természetesen hőszigeteléssel egyaránt elláthatjuk, nem korlátoz minket olyan tekintetben, mint a klinkertéglás megoldás, mely egyben rögtön az elkészült felületet is biztosítja a lábazatnak.

A monolitbetonnál ezt a felületet utólag még mindig burkolni kell valamivel!

Zsalukő lábazat

A modern épületek esetében a lábazatkialakításhoz a leggyakrabban már a zsaluköves megoldást alkalmazzák – méghozzá nem véletlenül, hiszen sokkal olcsóbb, mint a monolitbeton, és annyira egyszerű vele dolgozni, hogy kis segítséggel akár még mi is kialakíthatjuk vele otthonunk lábazatát.

A zsalukövek előnye, hogy nincs szükség külön zsalu bérlésére és elbontására, illetve az ezzel dolgozó szakember megfizetésére a kialakításkor, hiszen ezek a masszív betonelemek képviselik magát a zsaluszerkezetet, melyek kialakításukból fakadóan pontosan illeszkednek egymáshoz, miközben belső légüres szerkezetükbe kerül a betonmassza, valamint a vasalás is a kimagasló tartósság és robusztusság elérése érdekében.

Rendkívül biztonságos és elérhető árú alternatíva, melyre nagyon könnyen rá lehet dolgozni, ezáltal a zsalukő felülete egyszerűen vakolható, festhető, burkolható, de természetesen a hőszigetelés is könnyedén kivitelezhető rajta.

Noha sok helyen hallani, hogy a monolitbetonhoz mérten a zsaluköves kialakítással lassabban lehet haladni, de mivel itt nem kell felszerelni, majd elbontani a zsalut, ezért alapvetően ugyanolyan időkerettel számolhatunk.

Vízszigetelésre természetesen ennél a lábazati kialakításnál is szükség van, máskülönben viszont csak pozitívumokat lehet kiemelni vele kapcsolatban, legyen szó akár a könnyed beépíthetőségről, akár a kimagasló teherbírásról vagy a tartósságról.

Amennyiben hasznosnak találtad a bejegyzést nyomj egy Like-ot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük