3 tipp a meleg lakás ellen

Spread the love

A nyári kánikulában gyakran előfordul, hogy lakásunk, vagy házunk is nagyon felmelegedik, ezzel sok-sok kellemetlenséget okozva számunkra. Cikkünkből kiderül, hogy hogyan tartsuk alacsonyan otthonunk hőmérsékletét, még a nyári nagy melegben is, klíma nélkül, akár nyílászáró csere, akár egyéb tippek segítségével.

1. Mozogjon a levegő!

Ha nincs klímánk, akkor nagyon jó alternatíva lehet a ventilátor. Mivel a hőáramlást meg kell bontani, ezért azzal, hogy a ventilátorral átmozgatjuk a házban lévő levegőt, kellemesebb hőmérsékletűvé tehetjük azt.

Az ezzel elért hűvösebb levegőt könnyebben bent tarthatjuk műanyag ablakcsere alkalmazásával, hiszen ekkor nem áramlik be kintről sem a meleg levegő. 

Hasonlóan jó megoldás lehet, ha a nyílászárók kinyitásának segítségével kereszthuzatot csinálunk, ezáltal szintén megbonthatjuk a hőáramlást és irányát. A szellőztetést viszont érdemes az esti, vagy hajnali órákban elvégezni, hiszen akkor már biztos, hogy hűvösebb levegőt engedünk be, mint ami már eleve a lakásban van.

Az is nagyon fontos, hogy igyekezzünk alacsonyan tartani a páratartalmat otthonunkban, hiszen a párás levegőt sokkal melegebbnek érzi a testünk.

2. Árnyékolás

Ahhoz, hogy a házunk falai ne forrósodjanak át, valamivel le kell árnyékolnunk. Erre a legalapvetőbb megoldás, hogy árnyékot biztosítsunk, fák ültetésével. A ház déli oldalára érdemes több fát ültetni, amelyek nem engedik majd, hogy a tető és a falak egész nap ki legyenek téve a tűző napnak. 

Ha nyílászáró csere előtt állunk épp, érdemes felszereltetni redőnyt is, mert így teljesen letudjuk árnyékolni a műanyag ablakcsere során beépített üveg felületeket.

A külső falak színe is befolyásolhatja a hőmérsékletet, hiszen a világos színek több napfényt vernek vissza. Manapság már a tetőre is választhatunk olyan cserepet, melyek kifejezetten arra szolgálnak, hogy hűvösen tartsák a tetőt. 

3. Szigetelés – műanyag ablakcsere alkalmazása

Egy jól leszigetelt ház nem csak, hogy télen bent tartja a meleget, ezzel csökkenti a fűtésszámlánkat, hanem nyáron is bent tartja a hűvöset és megakadályozza, hogy a falak átmelegedjenek. Ugyan ez az elv igaz, a nyílászáró csere kérdésére is. 

A régi ablakok már rendelkezhetnek repedésekkel, illetve a szigetelése is elöregedett már az évek során. Így könnyebben kiengedik a meleget télen, ami miatt magas lesz a számla, illetve nehezebben érjük el a kívánt hőmérsékletet. Nyáron pedig könnyedén elillan a kellemes hűvös az otthonunkból.

Összefoglalva, a legfontosabb lépések ahhoz, hogy lakásunk hűvös maradjon a nyári melegben is, nem más, mint hogy mindig mozgassuk át a lakásban lévő levegőt, hogy elegendő árnyékot biztosítsunk a falaknak és a tetőnek.

Ahhoz, hogy mindezeket a praktikákat hatékonyan gyakorolhassuk, érdemes kilátásba helyezni a nyílászáró csere, azon belül is a műanyag ablakcsere lehetőségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük